szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A párt elsősorban a névadó személye miatt utasítja el a Tom Lantos Intézet létrejöttét. Eközben már megkezdődött az intézet avatási ünnepsége a Parlamentben.

A Jobbik továbbra sem ért egyet a Tom Lantos Intézet létrehozásával - jelentette ki az intézet hivatalos budapesti megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton. Az ellenzéki politikus azt mondta: elsősorban a névadó személye miatt utasítják el az intézet létrejöttét. Miközben az intézet célja az emberi és polgári jogok, a kisebbségek helyzetének, a közép-európai történelmi megbékélésnek, valamint a transzatlanti kapcsolatoknak a vizsgálata - mondta - Gyöngyösi Márton, "Tom Lantos asszisztált ahhoz, hogy hamis érvek, hazugságok alapján az Egyesült Államok elindítsa a háborút Irak ellen", és "Ceausescu román diktátor barátjaként" közbenjárt a román rendszer kedvezőbb amerikai vámbesorolásáért. A Jobbik szerint "ilyen emberről" elnevezni egy ilyen céllal, közpénzből létrehozott intézményt, "több mint felháborító."

Hillary CLinton látogatása magyarországon - Fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Az ellenzéki párt kifogásolja azt is, hogy az intézet megnyitóján részt vesz Hillary Clinton, az amerikai diplomácia vezetője és Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter is. Gyöngyösi Márton szerint "ez a két diplomata felelős azért, hogy az Egyesült Államokban jelenleg is olyan emberi jogokat tipró intézkedések vannak érvényben, mint például a halálbüntetés, vagy a guantánamói fogolytábor."

A jobbikos politikus egy transzparenst is felmutatott a sajtótájékoztató végén, amelyen az szerepelt: "Tom Lantos soha nem lesz a magyarok példaképe." A Tom Lantos Intézet a néhai magyar származású amerikai képviselőnek, a képviselőház külügyi bizottsága vezetőjének állít emléket.

Eközben megkezdődött a Tom Lantos Intézet hivatalos avatási ünnepsége csütörtök reggel Budapesten, az Országházban. A néhai magyar származású amerikai képviselőnek, a kongresszus külügyi bizottsága vezetőjének emléket állító intézmény vezetője, Izsák Rita köszöntő beszéde után a jelentős belföldi és nemzetközi sajtóérdeklődés mellett megkezdődött megnyitó ünnepségen felszólal mások mellett Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere, Condoleezza Rice, az amerikai diplomácia korábbi vezetője, Orbán Viktor miniszterelnök, Martonyi János külügyminiszter, Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke és Balogh András volt nagykövet.

A rendezvényen részt vesz a kabinet több tagja, a magyar parlamenti pártok vezetői, képviselői, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, valamint a diplomáciai testület több tagja is. A Tom Lantos Intézetben az emberi és polgári jogokról, a kisebbségek helyzetéről, a közép-európai történelmi megbékélésről, valamint a transzatlanti kapcsolatokról végeznek majd kutatásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást