szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Áder János koncepciója szerint az igazgatás feladatainak többségét egy bírói hivatal látná el, amelynek élére a parlament által választott bíró kerülne. Ez a hivatal döntene a bíróságok költségvetéséről, illetve a szervezés részletkérdéseiről. Felette a kormány igazságügyi tárcája állna, amely segítené a hivatal működését.

©
Elkészítette a bírósági igazgatás átalakításáról szóló fideszes koncepciót Áder János, a párt EP-képviselője, akit korábban a kormánypárt elnöksége bízott meg a feladattal. A januárban hatályba lépő új alaptörvény eltér a korábbi alkotmánytól, ami a bírósági igazgatást illeti, így egyáltalán nem említi az igazságszolgáltatás jelenlegi önigazgazgatási szervét, az Országos Igazságügyi Tanácsot (OIT).

Csak annyit tartalmaz, hogy a bíróságok is részt vehetnek az igazságszolgáltatás igazgatásában. Ez arra utalt, hogy a Fidesz visszalépne az 1997-ben, a Horn-kormány idején kialakított önigazgatási modelltől. Jelentős változás az új alkotmány szövegében továbbá, hogy az alaptörvény a Legfelsőbb Bíróságot Kúriává nevezi át.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár egy csütörtöki beszélgetésen a koncepció részelteivel kapcsolatban elmondta: a minisztérium szabályozási kérdésekkel foglalkozhatna. Répássy elismerte: van egy másik koncepció is a Fideszben, amely teljesen beolvasztaná a bírósági igazgatást a kormány szervezetébe, a két koncepcióról a Fidesz elnöksége szombati ülésén dönt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!