szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A CIB bankrablási kísérletnek, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) viszont még intézkedésre sem érdemes helyzetnek minősítette azt, hogy a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) aktivistái nemrég „megszállták” a pénzintézet székházában található bankfiókot ügyintézési akció keretében. Ezt a módszert a VÉSZ addig akarja folytatni, amíg a CIB ki nem fizeti saját beruházásának egyik alvállalkozóját. A bank szerint viszont az ATA Kft. követelése nem jogos.

„A helyszínen szabálysértés, illetve bűncselekményre utaló körülmény nem merült fel, egyéb intézkedésre nem került sor” – állapították meg a II. kerületi rendőrök június 22-én a Medve utcai CIB-bankfiókban lezajlottakról. A VÉSZ mintegy ötven aktivistája egyszerre kért segítséget a pénzintézet alkalmazottaitól a szerződések apró betűs részeinek kifejtéséről. Az akciót a szervezet az ingatlanértékesítéssel foglalkozó ATA Kft. megsegítésére indította. A cég ugyanis mintegy 38 millió forintját szeretné viszontlátni a CIB-től, erre azonban egyelőre semmi esély nincs.

Az ATA Kft. és a CIB közös története öt évvel ezelőtt kezdődött. A bank 2006 februárjában hozta létre a BL Yachtklub Kft. pojektcéget egy balatonlellei 153 lakásos társasház felépítésére. A teljes vállalkozás tulajdonosa a CIB volt. Egy hónappal később aláírták a szerződést az építkezés egyes munkálataira az alvállalkozókkal, így az ATA-val a lakások értékesítésére kötöttek megállapodást. Egy kikötés volt: az ingatlanok adásvételi szerződését nem az ATA Kft., hanem egy bizonyos, a CIB által kijelölt ügyvédi iroda készítette el. Ez a jogászcsapat egyszer csak előállt egy olyan vevővel, amely az egész építkezésre szemet vetett  – állította az ATA tulajdonos ügyvezetője, Perczel Attila. A vállalkozás, a ciprusi bejegyzésű Mertonston Ltd. még a befejezés előtt, 2007-ben megvette az egész, ötmilliárd forint értékű beruházást.

További vizsgálódások
Perczel Attila a hvg.hu-nak azt mondta, hogy az adóhivatal vizsgálatot indított az ügyben, mivel a projektcég tulajdonosa, a Mertonston jelentős összegű áfát igényelt vissza.

Ekkortól kezdve – mondta Perczel – tartottak attól, hogy az akkor még offshore-nak számító, ismeretlen tulajdonosi hátterű társaság esetleg nem fizeti ki az alvállalkozókat. „Aggodalmunk nem volt hiábavaló – jegyezte meg a cégvezető –, ugyanis a tulajdonosváltást követően a már elvégzett munkák után a kifizetések lényegében megszűntek, ezért felszámolást kezdeményeztünk a BL Yachtclubbal szemben.” A cég felszámolását a Fővárosi Bíróság – a cégnyilvántartás alapján – tavaly január 25-én rendelte el, lebonyolítását az Insolvent Pénzügyi Tanácsadó Kft.-re bízta.

A felszámolási eljárástól a pénzükre várók azt remélték, hogy elmaradt fizetségük fedezetét biztosítják a lakópark még eladatlan lakásai. „Az ingatlanok azonban eltűntek a cég vagyonából. Kiderült, hogy mivel a finanszírozónak – amely továbbra is a CIB volt – a Mertonston nem fizetett, a bank saját vállalkozása, a CIB Expert Kft. révén rátette a kezét a lakásokra” – mondta Perczel Attila. „Ekkor egy kiürített offshore céggel találtuk magunkat szemben” – jegyezte meg Perczel, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szerettek volna megegyezni a CIB-bel, de nem jutottak dűlőre. „Az ATA-nak a CIB 38 millió forinttal tartozik. Enélkül a cég és vele együtt több ember munkahelye megszűnik.” Az ATA Kft. ebben a helyzetben fordult a munkájuk után kifizetetlenül maradt cégek érdekeit képviselő Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségéhez (VÉSZ), amely szintén próbált egyeztetni a CIB-bel.

©

A levelezés során idén április 15-én a CIB Bank Zrt. részéről azt közölték a VÉSZ elnökével, Éliás Ádámmal, hogy „a CIB Bankcsoport nem felelős a BL Yachtclub Kft. tartozásaiért, ezért társaságunk szándékozik megfizetni az ATA Kft. jutalék-követelését, így ezen ügyben nem látjuk értelmét tárgyalásokat folytatni.” A nem túl logikus, körmönfont mondatban szereplő ellentmondás azonban magának a CIB-nek is feltűnt, és helyesbítették a válaszukat arra, hogy nem kívánnak fizetni. Az ATA-val nem, de egyik sorstársával, a konyhabútorokat forgalmazó Geppetto Bt.-vel kénytelen volt a pénzintézet kiegyezni, ugyanis a céget szintén felkaroló VÉSZ kilátásba helyezte áruja visszaszállítását. Ami az egyik vállalkozásnak sikerült, az a másiknak nem, ezért gondolták úgy az ATA és a VÉSZ részéről, hogy figyelemfelkeltő ügyintézési akciót szerveznek a CIB II. kerületi székházánál található bankfiókba.

A bank válasza és véleménye a VÉSZ-akcióról

A CIB a hvg.hu-nak azt mondta a történtekkel kapcsolatban, hogy a VÉSZ önbíráskodó akciója kapcsán folyamatban van a bank feljelentése. Közölték: „az ATA által követelt/igényelt jutalék egy olyan vitatott tétel, amely kifizetésének jogalapját az ATA nem tudja igazolni. Olyannyira nem, hogy az ATA nem is indított jogi eljárást annak érdekében, hogy ezt a követelését érvényesítse.” Hozzátették, hogy a bank 2006-ban és 2007-ben több százmillió forintot, „az új tulajdonosra átszerződött megállapodás alapján pedig 2007-2008-ban több tízmillió forint összeget utalt át a cégnek”.

Az ATA jelenlegi – jogalap nélküli – követelése az eddig kifizetett jutalékok 10 százalékára rúg. Ráadásul olyan időszakra vonatkozik, amikor a CIB-bel nem állt üzleti kapcsolatban, továbbá a benyújtott számlák megalapozottsága is vitatott. Hangsúlyozták a pénzintézet részéről, hogy az ATA nem indított jogi eljárást sem. A CIB közölte azt is, nem helytálló az ingatlanértékesítő cégnek az az állítása, miszerint a pénzintézet „jogi trükközéseket végzett” egy offshore cég közbeiktatásával, hogy ne kelljen a Lelle Projektben résztvevő vállalkozókat megfizetni, mivel a beruházásban közreműködő valamennyi társaságot kifizették.

A Mertonston tőkeerősségével kapcsolatos kérdés, illetve, hogy a ciprusi céget a CIB finanszírozta volna – mint azt a CIB illetékesei elmondták – „jelenleg is tartó belső ellenőrzés tárgyát képezik. Amennyiben a vizsgálat kimenetele indokolttá teszi, a CIB Bank a szükséges jogi lépéseket meg fogja tenni”. Hozzátették: a VÉSZ akciója kapcsán „szeretnénk hangsúlyozni, hogy a CIB elítéli az önbíráskodás eszközét. A jogállam keretei között az ATA-nak lehetősége van élni a jogszabályok nyújtotta eszközökkel anélkül, hogy a bankot jogellenesen próbálná kényszeríteni vélt követelései érvényesítésére.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Bloomberg: Hollandia diplomáciai útra vitte a magyar kormány eljárását az Aegon ügyében

Bloomberg: Hollandia diplomáciai útra vitte a magyar kormány eljárását az Aegon ügyében

Legkorábban 40 év múlva szabadulhat az élettársa gyerekeit halálra késelő ózdi férfi

Legkorábban 40 év múlva szabadulhat az élettársa gyerekeit halálra késelő ózdi férfi