szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb 2700 zsák génszennyezett kukorica-vetőmagot találtak itthon a szakemberek az ellenőrzések során. Ez további 2000 hektár vetésterületet érint. Eddig több mint 5000 hektáron kellett, illetve kell majd megsemmisíteni a génszennyezett magból kikelt növényeket.

Magyarország ragaszkodik területén a GMO-mentességhez. Ezért hoz szigorú intézkedéseket a GMO-mentesség fenntartása érdekében - mondta csütörtökön Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egy budapesti sajtótájékoztatón.

Egyelőre nem tudni, pontosan hol találtak újabb szennyezett vetőmagokat.

Szerdai hírek szerint Somogy megyében nyolc gazdálkodó kapott határozatot olyan vetés megsemmisítéséről, ahol génmódosított kukorica volt. Nemcsak a szennyezett vetőmagból kikelt növényeket kell betárcsázni, hanem más növényeket is 400 méteres távolságon belül. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a virágzással tovább fertőződhet a szomszédos kukoricatábla.

Nemcsak Somogy megyében kell GMO-s kukoricát megsemmisíteni. Szabolcsban tizenkét gazdálkodó kapott határozatot a földekbe került, génmódosított kukorica-vetőmag megsemmisítéséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!