szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha a Munka törvénykönyvének napvilágot látott tervezete hatályba lépne, akkor az egyaránt csökkentené a munkahelyek és a legálisan foglalkoztatottak számát, illetve a belső piaci és a járulékbevételeket is - mondta keddi, az LMP politikusaival közösen tartott sajtótájékoztatóján a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

A Lehet Más a Politika és az MSZOSZ megbeszéléseit követően Pataky Péter úgy fogalmazott, hogy a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása egy kifejezetten XIX. századi vállalkozói szemléletet próbál kiszolgálni. Ez a szemlélet a munkavállalók teljes kiszolgáltatottságát és alávetettségét jelenti, a vállalkozók túlhatalmának kialakítása mellett, és ellentmond a kormány meghirdetett céljainak is - tette hozzá. Egyúttal súlyos problémának nevezte, hogy a tervezet "lerombolja az együttműködés rendszerét a munkaügyi kapcsolatokban".

Az LMP-t képviselő Kaufer Virág azt mondta, a tárgyaláson egyetértettek abban, hogy a tervezettel "Orbán Viktor nem tesz mást, mint hogy (...) leépíti a fékek és ellensúlyok rendszerét a munka világában, azzal, hogy (...) súlyosan megtámadja a szakszervezetek pozícióját, a kollektív jogokat, az érdekérvényesítés lehetőségét". A képviselő szerint ezzel a lépéssel a kormányfő "elengedi 3,7 millió munkavállaló kezét".

©

Arra reagálva, hogy a kereszténydemokrata Harrach Péter is bírálta a Munka törvénykönyvének tervezett változtatásait, Pataky Péter azt mondta, jó ha közös mondanivalót találnak. Azt viszont kevésnek nevezte, ha a kereszténydemokraták csak egyes elemeket emelnek ki, mert "ez a törvény összességében okozna nagy bajt".

Az MSZOSZ elnöke kijelentette, ha a jogszabályról érdemi tárgyalásokat tartanának, akkor azon készek bemutatni szakmai érveiket. Kaufer Virág szintén aggályosnak nevezte a Harrach Péter által is felvetett pontokat, de mint mondta, ha csak ezeket korrigálják, az még nem teszi számukra elfogadhatóvá a szöveget.

Az LMP már múlt hét pénteken, illetve most hétfőn is tárgyalt szakszervezetekkel, politikusaik előbb az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) majd a Liga Szakszervezetek képviselőivel ültek egy asztalhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Módosította nőnapi üzenetét a BRFK

Módosította nőnapi üzenetét a BRFK

Korrupciós ügyeket vizsgáló rendőrökhöz került a tatai Cifra-malom eladásának ügye

Korrupciós ügyeket vizsgáló rendőrökhöz került a tatai Cifra-malom eladásának ügye