szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Nem lehet új házat és gazdasági épületet építeni Sajóládon – gyakorlatilag ez a helyzet a tavalyi árvíz után. Sajólád nem lett volna veszélyben – hiszen nem is a Sajó öntötte el, hanem a távoli Hernád –, ha nem vágták volna át a gátakat – vélik a helyiek. A minisztérium cáfolja, hogy hiba lett volna a beavatkozás, a közeljövőben pedig nem várható védőgát építése a falunál. Két folyó között a pad alatt.

„A jövőben se tyúkól, se űrállomás nem épülhet árterületen” – mondta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a kormany.hu szerint idén júniusban Felsőzsolcán. Ezzel utalt a Sajó és a Hernád között fekvő Sajóládra is. A falu a két folyó között fekszik, és nem véletlenül jártak itt a hvg.hu munkatársai többször is az elmúlt 12 hónapban. A tavalyi árvíz még most is sok gondot okoz, zajlanak a felújítások, újjáépítések a falu végén, ahol házak omlottak össze, pincéket, lakásokat öntött el az áradat. Sőt az árvíz elvonulása óta a hivatalos szabályozás változása talán még nagyobb bajba sodorta a helybelieket.

Állami tilalom

Senki sem számított ugyanis arra, hogy az árvíz után sok hónappal, amikor a környező településeken, Felsőzsolcán és Ónodon már védőgátak épülnek (Sajólád ebből éppen kimaradt), gyakorlatilag építési tilalmat léptetnek életbe a hatóságok a két folyó közé szorult faluban. Pedig tavaly nem is a Sajó, hanem valószínűleg a Hernád irányából érkező víz öntötte el a község túlsó végét, tehát a Sajó-parttól távolabbi, Bőcs felé eső részeket. Ezen a részen lakik Oláh Bálint is, aki szerint tavaly az árvízi védekezést szakszerűtlenül végezték, ezért önthetett el az áradat itt olyan területeket is, ahol nyolcvan éve nem láttak árvizet.

Oláh Bálint azon a területen áll, amelyet tavaly elöntött a víz
©

Oláh szerint valószínűleg az történt, hogy a Hernád mentén vágtak át olyan gátat, amellyel megmentették ugyan Bőcsöt, de Sajóládon elárasztottak olyan területeket, ahol egyébként sosem lett volna árvíz. Oláhék különösen nehéz helyzetbe kerültek az építési tilalommal. Fiatal gazdáknak kiírt pályázaton nyertek tízmilliót egy új gazdasági épületre, de mivel Sajóládon nem lehet új gazdasági épületre se építési engedélyt kapni, vállalásukat nem képesek teljesíteni.

A falubeliek állításai nyomán megkerestük a Vidékfejlesztési Minisztériumot. Azt igyekeztünk megtudni, hogy átvágtak-e valóban tavaly nyáron, a nagy árvíz idején, június elején egy gátat Sajóládtól északkeletre, ahonnan – a Hernád felől – öntötte el Sajólád keleti részét a víz.

Honnan jött a víz? – mutatja Oláh Bálint
©

A csaknem egy hónappal később megérkezett válasz így hangzik: a „Hernád folyó jobb parti Ócsanálos-Gesztely közötti I. rendű árvízvédelmi töltésén 2010. június 5-én, a hajnali órákban átszakadt a gát, és elöntötte Sajóládot. Mivel a töltésszakadás, valamint a Sajó áradása a környező településeket veszélyeztette, az ÉKÖVIZIG a vizet a fővédvonal két helyen történő megnyitásával vezette vissza a folyóba.” (ÉKÖVIZIG: Észak-magyarországi Környzetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.)

Vagyis a minisztérium szerint éppen Sajólád megmentése érdekében vágtak át gátat a környéken.

Kérdés persze, akik most építési tilalom alá esnek Sajóládon, azok kapnak-e kártérítést amiatt, hogy pályázati támogatásoktól esnek el a beruházásaik megvalósíthatatlansága miatt. A minisztérium szerint „azokon a területeken nem ad az illetékes környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság hozzájárulást az építkezésekhez, amelyek a nagyvízi mederben fekszenek, tehát árvizek elöntéseinek kitettek. A vízgazdálkodási törvény szerint a nagyvízi mederben az ingatlan tulajdonosa csak a saját felelősségére végezhet bármilyen tevékenységet. A nagyvízi meder használatának korlátozásáért és a vizek, jég, uszadék és hordalék által ott okozott kárért kártalanítás nem jár.”

©

A tárca azt is közölte, hogy „Sajólád teljes területe az Ócsanálos-Hernádközi nyílt ártéri öblözetben, nagyvízi mederben található, elöntéssel veszélyeztetett terület. Az 1976-ban, a VITUKI által készített öblözeti térképek alapján Sajólád település teljes kül-, és belterületét elöntheti a víz rendkívüli árvízi helyzetben. Az építkezések ellenére ez a terület vízjárta területnek minősül.” Ugyanakkor kérdésünkre elismerte a tárca, hogy tavaly az árvíz után még újjáépülhettek bizonyos házak. Ez egyébként most is látszik a falu végén. A minisztérium ugyanis közölte: „A rendkívüli árvízi helyzetet követően az összedőlt, lakhatatlanná vált lakóépületek újjáépítését kormányrendelet szabályozta, azt hajtották végre több településen is. Az újjáépítésnél a Belügyminisztérium az illetékes.”

Nem adnak ki engedélyt

„Új házak építésére nem adnak ki engedélyt” – szögezte le a hivatalos válasz. A minisztérium közlésére Oláh Bálint a hvg.hu-nak elmondta, hogy furcsa az 1976-os VITUKI-tanulmány emlegetése, amikor Bőcs és Sajólád között a bőcsi vízművet éppen az árterületre építették a nyolcvanas években. Azt is furcsállja a sajóládi lakos, hogy ő miért kaphatott építési engedélyt 1992-ben egy ártéri ingatlanra. Ha ezt tudta volna, nem költözött volna ki Miskolcról a közeli faluba.

Rákérdeztünk, hogy tényleg a helyet nem ismerő vízügyesek voltak-e tavaly az intézkedő személyek között az árvíz idején? A tárca válasza szerint „mindenekelőtt köszönet illeti azokat a Vas megyéből és az ország más területeiről érkezett szakembereket, akik azért dolgoztak Borsod megyében, hogy segítsék a munkákat és megvédjék az embereket az árvíztől”. Magyarán, valóban nem helyiek intézkedtek.

Idáig állt a víz – egy sajóládi melléképületben is látszanak a tavalyi áradat nyomai
©

Mikor lesz gát Sajóládon?

A tárcánál azt is megtudakoltuk, mikor épülhet védőgát Sajóládon, hiszen addig gyakorlatilag nem lehet új épületet felhúzni a faluban. A minisztérium szerint azonban „még nem ismert, hogy a következő évek költségvetései milyen lehetőséget adnak ilyen fejlesztésre. Várhatóan 2014-től ismét lesz lehetőség EU-s források felhasználására az önkormányzati árvízvédelmi fejlesztésekhez. Ha előbb nem, akkor a 2014-2020 közötti EU pénzügyi ciklusban pályázhat Sajólád a fejlesztésre.” A teljes körtöltéses védelem kiépítése előzetes tervezői becslések alapján – a járulékos, szükséges beruházásokkal együtt – meghaladhatja az egymilliárd forintot – a tárca szerint.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Bálint Csaba Itthon

Fejetlenség a védekezésben: Sajólád is vízben áll - videó

Amikor Sajóládra betört a víz, az emberek csak kapkodtak, semmiféle szervezett védekezés nem történt - mondták a helyiek, akiket elkeseredett homokzsák pakolás közben találtunk. Sokan már feladták a küzdelmet, a házuk előtt felhalmozott homokzsákokon üldögélnek, megtörten szemlélik, ahogy a falut elárasztja a Hernád vize.

hvg.hu Nagyítás

A falu, amit egy másik folyó öntött el - Nagyítás-fotógaléria

Sajóládon tavaly hatalmas árvíz pusztított, méghozzá meglepő irányból: a Sajó-parti településen máig nem értik, hogyan önthetett ki náluk a Hernád. Nemcsak a magyarázatot keresik, hanem szeretnének építkezni is, de ez az engedélyezés nehézségeibe ütközik. A Sajó és Hernád völgyben a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint "a nagyvízi mederkezelési tervek elkészültéig a folyók nagyvízi medrébe eső területeken semmilyen építési-beavatkozási tevékenység elvégzéséhez az ÉKÖVIZIG nem járulhat hozzá". Vannak egyébként olyanok is Sajóládon, akik arra panaszkodnak, hogy nem kaptak kártérítést, vagy csak jóval kevesebbet a szükségesnél.

Szegő Iván Miklós Itthon

Miért nincsenek még készen a gátak a Sajó mentén?

Miskolctól keletre és délre haladva végigjártuk a Sajó mentén fekvő településeket, ahol tavaly árvíz pusztított. Kettőben most gátak épülnek, egynek alig van problémája a Sajóval, a negyedik helyen viszont váratlan jelenséggel kellett megküzdeniük az ott élőknek.

Lecseréli a 100 forintos érméket az MNB

Lecseréli a 100 forintos érméket az MNB

Hivatalosan is eldőlt, ki lesz Trump kihívója

Hivatalosan is eldőlt, ki lesz Trump kihívója

Két autós is a forgalommal szemben hajtott fel az M1-esre

Két autós is a forgalommal szemben hajtott fel az M1-esre