szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tanúmeghallgatással folytatódott a volt MDF-es vezetők ellen indított per. Az UD-ügyként is ismert tárgyaláson Stumpf István alkotmánybíró - az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere - arról beszélt: nem tudott arról, hogy Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány akkori munkatársa, jelenlegi kormányszóvivő tanácsokat adott Almássy Kornélnak, aki akkor Dávid Ibolyával szemben az MDF elnöki posztjáért indult. A botrány kipattanásakor egy Csányi Sándor OTP-elnök hangját is rögzítő lehallgatott telefonbeszélgetés közben került szóba Stumpf István.

Stumpf István jelenlegi alkotmánybíró, korábbi kancelláriaminiszter, Pettkó András volt MDF-es, majd független országgyűlési képviselő és Hock Zoltán, az MDF volt elnökhelyettese, majd a pártból kizárt volt országgyűlési képviselő tanúmeghallgatásával folytatódott kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az a per, amelyben Dávid Ibolyát, az MDF volt elnökét és egykori frakcióvezetőjét, Herényi Károlyt személyes adattal való visszaéléssel vádolják. Rosszul esett, hogy belekeveredtem egy olyan dologba, amelyhez semmi közöm nincsen - mondta a bíróságon Stumpf István.

Az akkor a Századvég Alapítvány elnökeként, politikai elemzőként dolgozó Stumpf Istvánt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy 2008-ban nyilvánosságra került az UD Zrt. egyik vezetője és Csányi Sándor OTP-elnök közötti, ismeretlen módon lehallgatott telefonbeszélgetés felvétele; erre hivatkozva állította sajtótájékoztatón a volt MDF-elnök, hogy ellene és pártja ellen törvénytelen adatgyűjtés indult, melynek hátterében S. állt. A sajtóban később megjelent, hogy az S. monogram Stumpf Istvánt takarja. Stumpf István a per keddi tárgyalásán többször elmondta: a beszélgetés rá vonatkozó része nem valós.

Az alkotmánybíró arról is beszélt: nem tudott arról, hogy Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány akkori munkatársa, jelenlegi kormányszóvivő tanácsokat adott Almássy Kornélnak, aki akkor Dávid Ibolyával szemben az MDF elnöki posztjáért indult. Sőt, sokáig azt sem tudta, hogy Almássy indul a posztért - tette hozzá. Mint mondta, ha tudott volna róla, hogy Giró-Szász tanácsokat ad neki, akkor biztos, hogy éles vitába szállt volna munkatársával, ahogy fogalmazott, "megpróbálta volna leállítani", arra hivatkozva, hogy ez nem tesz jót a Századvég elemzői karakterének.

A tárgyaláson Stumpf István és Dávid Ibolya között vita bontakozott ki, Stumpf bírálta Dávid Ibolyát, amiért a neve belekeveredett az ügybe, és szerinte "egy telefont megért volna", hogy ne a sajtóból értesüljön a történtekről, ráadásul akkor személyesen közölhette volna, hogy nem igaz, ami a telefonbeszélgetésben elhangzott. Dávid Ibolya pedig azzal érvelt, hogy "nem saját kútfőből készült a hangfelvétel", és az elhangzottak beleillettek az akkori események sorába.

Pettkó András arról beszélt, hogy rendkívüli frakcióülésen lejátszották a felvételt, amelyen mindenki megdöbbent, és többen kérték Almássyt a jelöltségtől való visszalépésre.  Pettkó András elmondta azt is: eleinte nem tudott arról, hogy Giró-Szász András tanácsokkal segíti Almássyt.

Hock Zoltán volt elnökhelyettes elmondása szerint is csak a párton belül tudta, kik Almássy segítői. Mindkét volt MDF-es politikus azt mondta: szerintük Almássyt nem választották volna meg elnöknek, erre nem volt esélye. Pettkó András szerint szoros eredmény alakult volna ki, de ez nem lett volna elég a poszt elnyeréséhez Almássynak, Hock Zoltán szerint pedig Almássy legfeljebb 30-40 százalékos eredményt tudott volna felmutatni a jelölt Dávid Ibolyával szemben.

©

A vádirat szerint Dávid Ibolya és Herényi Károly ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt. Dávid Ibolyát a személyes adattal visszaéléssel mellett kényszerítéssel is vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

A büntetőpernek két további vádlottja is van, ugyanis az ügyészség szerint 2008 szeptemberében Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke azzal követte el a személyes adattal visszaélést, hogy a bizottság tagjainak kiosztották a Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki, fideszes országgyűlési képviselők, egykori titokminiszterek által az UD Zrt. egyik vezetőjével, Horváth Józseffel folytatott telefonbeszélgetések lehallgatással rögzített hanganyagát és leiratát. A per keddi tárgyalásán ők nem jelentek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

Huszonnégyen hunytak el lakástűzben a mostani fűtési szezonban

Huszonnégyen hunytak el lakástűzben a mostani fűtési szezonban

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság