szerző:
MTI

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Régészeti Bizottsága szerint a magyar és az európai kulturális örökséget is veszélyezteti az örökségvédelmi törvény október 24-én elfogadott módosítása.

A testület elnöke, Bálint Csanád akadémikus egy nyilatkozatban emlékeztet arra: az Országgyűlés anélkül fogadta el A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény módosítását, hogy kikérte volna az MTA Régészeti Bizottságának, az ELTE Régészettudományi Intézetének vagy az MTA Régészeti Intézetétének a véleményét. "A jövőnek szólóan döntöttünk mégis a megszólalás mellett" - teszik hozzá az állásfoglalás megfogalmazói.

Mint hangsúlyozzák, a nagyberuházásokat megelőző régészeti feltárások időbeli és a feltárásra fordítható összeg nagyságának előre történő meghatározása "szakmai nonszensz", mert "senki sem lát a földbe, hogy mit kell föltárni, és hogy az mennyi időt vesz igénybe a szakma nemzetközi normatíváinak megfelelően".

A bizottság tagjai elképzelhetőnek tartanak egy ésszerű korlátozást, ha ahhoz a szakmai oldal is hozzászólhat. "Van működő szakmai fórum, amelyre rá lehet(ne) bízni az ásatások időbeli és pénzügyi korlátozását (pl. a miniszteri rendelet alapján működő Ásatási Bizottság). Van továbbá az államapparátusban dolgozók között sok régész végzettségű, akiknek bevonásával jó néhány megoldást ki lehetett volna/lehetne dolgozni, amelyik mind a beruházók, mind a régészettudomány érdekeinek megfelel" - hívja fel a figyelmet az állásfoglalás.

Mint a dokumentum megfogalmazói hozzáteszik, a kormánypárti politikusok rendszeresen hivatkoznak a magyar történelemre, megfeledkeznek azonban annak tárgyi maradványairól. "Mindenki fölemlegeti a +török, tatár pusztításait+, de a kulturális örökségnek a jelen törvénymódosítás után bekövetkező fölmérhetetlen méretű és helyrehozhatatlan elpusztulására nem gondolnak" - áll a kommünikében.

Nem kizárólag az 1100 éves magyar múlt emlékeiről van azonban szó - hangsúlyozzák a bizottság tagjai: a Kárpát-medencei régészeti hagyaték egész Európa ős- és koratörténeti kutatásában páratlanul fontos pozíciót tölt be, mert számos Nyugatról Keletre, Keletről Nyugatra történt népvándorlás és kulturális hatás itt ért véget, és ragadható meg kronológiai folyamatában. "Ennélfogva a törvénymódosítás az európai kulturális örökséget is veszélyezteti" - fűzik hozzá.

"A magyar régészet sokáig nagy nemzetközi elismertségnek örvendett, elsősorban ennek a hagyatéknak föltárása és tudományos feldolgozása alapján. Mindez most alapvetően veszélybe került: a múltat végképp eltörlik" - zárul az MTA Régészeti Bizottságának állásfoglalása.

A törvénymódosítás ellen korábban tiltakoztak a megyei múzeumok és a Budapesti Történeti Múzeum vezetői, a Régészek Európai Szövetsége, valamint közösen a Magyar Régész Szövetség, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület Elnöksége és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület Régészeti Szakbizottsága.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Fotó: Egyre csak várja az öreg boxer a kisújszállási tűzbe veszett gazdáját

Fotó: Egyre csak várja az öreg boxer a kisújszállási tűzbe veszett gazdáját

Kiderült, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyen az új sikló miatt

Kiderült, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyen az új sikló miatt

Évek óta az ecuadori követségen él Julian Assange, de most beperli őket

Évek óta az ecuadori követségen él Julian Assange, de most beperli őket

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket