szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha nem vonják vissza a munkavállalókat hátrányosan érintő módosításokat, akkor 2-3 napos útlezárásokat tarthat a Liga - helyezte kilátásba az elnök.

Egyelőre nem folytatja a Liga a demonstrációt a Munka törvénykönyvének módosítása miatt, Gaskó István elnök az m1 Az Este című műsorában azt mondta: lényegében csak Budapest körül maradtak torlaszok, máshol mindenütt a nap folyamán feloldották a félpályás útlezárásokat.

Ugyanakkor kilátásba helyezte: ha a mostani demonstráció nem juttatja el a kormányt arra, hogy vonja vissza a munkavállalókat hátrányosan érintő módosításokat, akkor egy hónapon belül újra félpályás útlezárásokat tartanak, de nem egy, hanem két-három napra.

Mint mondta: a kormánnyal megszakadtak a tárgyalások akkor, amikor az a nemzetgazdasági tárca álláspontját fogadta el a Munka törvénykönyve módosítása kapcsán, és ilyen irányú javaslatot terjesztett be a parlamentben. Ez véleménye szerint nem alkalmas arra, hogy a XXI. századi munka világát szabályozza, nagyban eltér a nyugati szabályozástól, és nem igaz, miszerint egymillió munkahelyet teremt, inkább szűkíti a munkalehetőséget.

Álláspontja szerint a jelenleg hatályos Munka törvénykönyve sem nehezítette volna a munkahelyek szaporítását. Hangsúlyozta: a demonstrációk nem a szakszervezeti vezetőkről szólnak, hanem a munkavállalók érdekképviseletéről. Úgy vélte: cinizmus azt mondani, hogy a saját érdekeiket védik a szakszervezeti vezetők, az ilyen kijelentések célja, hogy elenszenvet keltsenek velük szemben.

Kijelentette: pénteken nem volt szmogriadó, azt tévedésből jelentették be, tévedésből büntettek a rendőrök, és tévedésből állapították meg, hogy ki lehet tiltani bizonyos rendszámú autókat a forgalomból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!