szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A főpolgármester a szmog miatt a demonstrációk elhalasztását kéri. A Liga Szakszervezetek vezetője szerint a demonstrációk miatt rendelt el Tarlós szmogriadót.

Tarlós István főpolgármester felkéri a péntekre a főváros 12 pontjára félpályás útlezáró demonstrációt szervezőket, hogy akciójukat halasszák el, tekintettel a budapesti légszennyezettség magas értékeire. A főpolgármester emlékeztet arra, hogy pénteken reggel 6 órától a fővárosban el kellett rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.

Gaskó István, a Liga elnöke a Klubrádiónak azt nyilatkozta, hogy tiszteletben tartják a szmogriadót és két ponton felszámolták az útlezárást. A XI. kerületi Műegyetem rakparton és a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor úton a Liga kommunikációs vezetője, Fiedler Péter szerint felfüggesztették a tüntetést, máshová terelik a demonstrálókat.

Gaskó élt a gyanúperrel, hogy a főpolgármester a demonstráció miatt rendelt el szmogriadót. A szakszervezeti vezető szerint a riadó elrendelése előtt 24 órával kellett volna jeleznie Tarlós Istvánnak a korlátozást.

Kattintson galériánkért!
©

A Liga a Munka törvénykönyvének átalakítása miatt tiltakozik, mert az szerintük több ponton is hátrányos a munkavállalókra nézve. Emellett kifogásolják a korábbi háromoldalú érdekegyeztetés, vagyis az OÉT felszámolását és a nyugdíjváltozásokat is. A Gaskó István vezette tömörülés a Munkástanácsokkal együtt ugyan tárgyalhatott a kormánnyal a Munka törvénykönyvéről, de az érdekképviselet így is 70 pontban foglalta össze a kifogásait.

Gaskó István azt mondta, ha a kormány nem tesz engedményket, akkor további félpályás útlezárásokat fognak kezdeményezni.

A szmogriadóval kapcsolatos híreinket itt olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!