szerző:
Tossenberger Adél

A Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által megrendelt egyik festményen valóban szerepel Orbán Viktor, az alkotó szerint ugyanis „nem lehetett lehagyni a képről”. Galambos Tamás megtiszteltetésnek tartja élete első állami megbízását, és a festményekről készült karikatúráknak is örül, ugyanis jó ingyen reklámnak tartja őket.

Valóban a fiatal Orbán Viktor látható azon a Nagy Imre újratemetése című festményen, amelyet Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott rendelt Galambos Tamástól – erősítette meg a hvg.hu-nak a festőművész. „Sokan azt hiszik, hogy dörgölőzni akarok vagy segget nyalni, de én csupán csak a tényeket akartam bemutatni” – mondta lapunknak a művész, aki 1996-ban a Millecentenárium alkalmából már festett egy hasonló, Aranykór című képet is.

Kerényi Imre összesen 20 millió forint közpénzből rendelt meg több festményt is különböző magyar festőktől, a tervek szerint ezekkel a képekkel fogják illusztrálni az új alaptörvény díszkiadását. A miniszteri biztos az ATV-n korábban arról beszélt: semmiképpen sem készülhet festmény Orbán Viktor miniszterelnökről. "A miniszterelnök felesége megkért, hogy eszembe ne jusson lefestetni a férjét, mert akkor ő engem megöl" – mondta az ATV-nek Kerényi.

Őszinte, fiatalos, forradalmi

Az msnmainap.com azonban a Nagy Imre újratemetése című alkotáson rátalált a fiatal Orbán Viktor képmására. Galambos Tamás a hvg.hu-nak azt mondta: Orbánt nem lehetett lehagyni a képről, ugyanakkor igyekezett az eseményt úgy megfesteni, mint egy népmesét, amikor „a legkisebb fiú megmondja az igazságot. Orbán őszinte és fiatalos forradalmi beszédet tartott, ez volt az ünnepség csúcspontja” – fejtette ki motivációit a festőművész, majd hozzátette: eddigi élete során sosem kapott állami megbízást, ezt azonban megtiszteltetésnek vette.

Galambos Tamás: Nagy Imre újratemetése
©

„Úgy tekintenek erre a képre, mintha Orbán szája íze szerint festettem volna” – mondta Galambos, aki ennek ellenére nem fél attól, hogy összemossák a jobboldallal. Azt sem gondolja, hogy sérült volna művészi autonómiája, a képet ugyanis saját bevallása szerint valószínűleg felkérés nélkül is megfestette volna, és ugyanezt az ábrázolásmódot választotta volna akkor is, ha baloldali kormány van hatalmon.

A titokzatos kaméleon

A kép egyik legmarkánsabb szimbóluma az oszlopon álló kaméleon, amely az alkotó szerint azokat az embereket jelképezi, akik „arrafelé mennek, amerre a szél fúj”, adott esetben „baloldaliból jobboldaliak lettek”. „Sok olyan ember kapott pozíciót, aki régen más elveket vallott, baloldali kommunista milliárdosok kerültek helyzetbe” – magyarázta a festőművész, aki mivel nem akart személyeskedni, nem említett konkrét neveket, azt azonban hozzátette: a jobboldalon is vannak ilyenek, csak ott kevesebben. A kép az alkotó által ironikusnak és pátosztól mentesnek szánt társadalomkritikája rendszerektől és politikai oldaltól függetlenül vonatkozik minden érintettre. Az is szimbolikus, hogy a hüllő árnyéka rávetődik a tömegre, és a színes, érdekes történéseket is szürkévé teszi.

Galambos Tamás

Galambos Tamás 1939. november 18-án született Budapesten. A Budapesti Képzőművészeti Gimnázium elvégzése után főiskolai tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán végezte 1959–1963 között, ahol Barcsay Jenő és Hincz Gyula tanítványa volt. Tanulmányútjai során járt többek között Franciaországban, Németországban és Olaszországban is. 93 egyéni kiállítása volt. (Forrás: Wikipédia)

„Humanista szemlélettel, hittel, nem jobb- vagy baloldali megközelítésből, legjobb tudásom szerint és a Nagy Imre iránti legnagyobb tisztelettel igyekeztem megfesteni ezt a képet” – magyarázta a hvg.hu-nak Galambos. „Nagy Imre a forradalom olyan csillaga, aki nagy, de nem kaméleoni utat tett meg, eszméi megtisztításáért pedig az életével fizetett” – tette hozzá a művész.

Nagy Imre „besározói”

A festmény egyéb szimbólumairól is beszélt az alkotó, mint például azokról az arc nélküli, „kuglifejű” gyászolókról, akik véleménye szerint vagy direkt módon vettek részt „Nagy Imre elpusztításában”, vagy a „Kádár-korszak megtorlásaiban való szerepvállalásukkal járultak hozzá Nagy Imre besározásához”. A képen szereplő sötétruhás alakokról azt mondta: a régi rendszer detektívjeit jelképezik, szerinte ugyanis nem rendszerváltás, hanem címerváltás volt 1989-ben: „az emberek és a kapcsolatok megmaradtak, a rendszerváltás előtti idő folytatódik”.

A hat koporsó közül öt a kivégzetteket (Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József) jelképezi, a hatodik pedig minden 1956-os mártír koporsója – magyarázta. A képen ugyanakkor az alkotó szerint a remény is megjelenik: ezt a téren megjelent embertömeg és a játszadozó gyerekek jelképezik. „Most egy átmeneti időszakban vagyunk, de valahogy majd csak átvészeljük ezt a néhány évet. Miután átéltük 56-ot, nem akarunk vért és lövöldözést, békességet akarunk és biztonságot” –reménykedik Galambos.

Galériánk a karikatúrákból
©

A Kerényi által megrendelt festményekről, a hvg.hu-n megjelent karikatúrákról, illetve a számtalan negatív kritikáról Galambos Tamás azt mondta: örül nekik, mert remek ingyenreklámnak tartja őket. Ami a képek sorsát illeti, felmerült, hogy elsőként a Magyar Nemzeti Galériában (vagy valamelyik másik közgyűjteményben) állítják ki őket, később pedig vagy a Parlamentbe, vagy a Sándor palotába kerülnek majd.

Jánosi Katalin: családtagként ez fájdalmas

A Népszabadság szerdai számában Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája azt nyilatkozta: sajnos beigazolódtak a félelmeik a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által rendelt festménysorozattal kapcsolatban: "az egy abszurd terv abszurd megvalósítása". Jánosi Katalin testvérével már az ötlet napvilágra kerülésekor tiltakozott nagyapjuk 1989-es újratemetésének ilyen formában történő bemutatása ellen.

A több hónapig titokban készült festményeket végignézve megerősödött az a korábbi véleménye, hogy ez a propagandaízű terv a Rákosi-érát idézi, ezért Nagy Imre újratemetését nem kellett volna egy kialakulni látszó új szocreál kultúrhullám témájává tenni – mondta. Reményét fejezte ki, hogy ezt a kiállítást a tervekkel szemben mégsem rendezik meg, és az alkotókat sem alázzák tovább.

A Nagy Imre újratemetéséről szóló festményről azt mondta: tiszteli Galambos Tamás eddigi alkotásait, egy naiv festő számára azonban ezt a témát túl drámainak, az általa használt művészi eszközöket – emberi görögdinnyefejeket vagy egy oszlopon ülő kaméleont – abszurdnak, családtagként pedig fájdalmasnak tartja.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Itthon

Kerényi festményt rendelt a 2006-os lovasrohamról

A 2006. október 23-i lovasrohamról rendelt festményt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, hogy az új alkotmány díszkiadásának illusztrációjaként szolgáljon - írja a Népszabadság pénteki száma.

MTI Itthon

Galéria: ilyenek a Kerényi által megrendelt festmények

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott festményeket rendelt, szerinte az általa felkért 15 művész az elmúlt 150 év legfontosabb eseményeit örökíti meg. Nézze meg, milyenek lettek a - többek között a 2006. október 23-i lovasrohamról - készült képek.

Videó: Erre az autóritkaságra még Londonban is lefagyott a forgalom

Videó: Erre az autóritkaságra még Londonban is lefagyott a forgalom

Változtak a lakáskiadásra vonatkozó adószabályok

Változtak a lakáskiadásra vonatkozó adószabályok

Schild Róbertet választották Mekényes polgármesterének

Schild Róbertet választották Mekényes polgármesterének

Érdekes kijelentést tett az LG, mi lesz így az összehajtható kijelzős okostelefonnal?

Érdekes kijelentést tett az LG, mi lesz így az összehajtható kijelzős okostelefonnal?

Nincs, aki megcsinálja Magyarországon a digitális forradalmat?

Nincs, aki megcsinálja Magyarországon a digitális forradalmat?

Amikor mínusz 40 kiló történelmet csinált

Amikor mínusz 40 kiló történelmet csinált