szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2006. október 23-i lovasrohamról rendelt festményt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, hogy az új alkotmány díszkiadásának illusztrációjaként szolgáljon - írja a Népszabadság pénteki száma.

Több mint húszmillió forintért rendelt festményeket Kerényi Imre miniszerelnöki megbízott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénzügyi keretéből - tudta meg a Népszabadság. A napilap szerint a képek egyikének címe Lovasroham, 2006. október 23., és a többivel együtt ez is az új alaptörvény díszkiadását ékesíti majd.

A lap a minisztérium által a napokban közzétett szerződéses listára hivatkozva azt írja, hogy a neves és kevésbé ismert kortárs magyar művészektől a következő témákban rendeltek festményt: Horthy Miklós kora, Dualizmus kora, A holokauszt, Nagy Imre újratemetése, Forradalom és szabadságharc kora, A vörös iszap, A második világháború, Az első világháború, A tanácsköztársaság, Lovasroham, Rákosi Mátyás kora, Nemzeti Színház, Trianon. Mindegyik művész 1,6 millió forintot kap az alkotásért.

Kerényi a Népszabadságnak azzal magyarázta a koncepciót, hogy az 1896-os millenniumi ünnepségekre a kor legnevesebb festői – köztük Munkácsy Mihály és Benczúr Gyula – 50 festményen ábrázolta a magyar történelem fényes és rettenetes korszakait a honfoglalástól az 1800-as évek végéig, ennek kiegészítéseként az általa felkért 15 művész megfesti az elmúlt 150 év legfontosabb eseményeit. A tizenhárom minisztériumi szerződésen kívül további két festőművész is megbízást kapott, Rényi Krisztina Kádár János korát, Szkok Iván pedig az idén elfogadott új alkotmány megszületésének pillanatát örökíti meg. Kerényi a Népszabadságnak azt mondta, szerinte a lovasroham nagyon fontos történelmi esemény, "metszéspont" volt.

A korábbiakkal együtt hatvanöt festmény az új alaptörvény díszkiadását illusztrálja majd, annak egy-egy példányát 2012 tavaszától elhelyezik az önkormányzatok döntő többségénél már felállított „Alaptörvény Asztalára”, a festményeket pedig kiállítják majd - írja a lap.

A Nagy Imre-unokák korábban már jelezték tiltakozásukat, amiért a mártír miniszterelnök 1989-es újratemetése szerepel a képek között. (Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a temetésen elmondott beszéde nyomán vált ismertté.) "Ez az abszurd terv a Rákosi-érát idézi, melynek a képzőművészetet is átható zsarnokságát, undok politikai önreklámját reméltük, hogy végleg magunk mögött hagyhatjuk. Megdöbbentő, hogy a kulturális államtitkár is pozitívan, támogatandó, művészeti tervként beszél erről az átlátszó politikai projektről" – írják közleményükben.

Nagy Imre unokái őszinte sajnálatukat fejezték ki azoknak a művészeknek, akik vagy anyagilag rászorulnak, vagy karrierépítésük részeként lépnek rá "erre a szocreálként emlegetett, többszörösen nyilvánosan megszégyenített, elítélt, a politikai hatalom által kézivezérelt alkotói útra, melynek termékeit valószínűleg nem minden esetben lehet majd művészi teljesítményként értékelni". Mivel Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc szerint az 1989-es újratemetés valóban "katartikus napja újkori történelmünknek", ezért úgy gondolják, nem kellene az eseményt "a kialakulni látszó új szocreál kultúrhullám államilag kierőszakolt témájává" tenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Egy nap alatt 135 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon

Egy nap alatt 135 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt