szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a halfogyasztásban még elmaradunk az európai átlagtól, karácsonykor évről évre egyre több hal kerül a magyar asztalokra is, a kínálat pedig idén egy új halfajjal is bővül - hangzott el az MR1-Kossuth Rádióban.

Bőven lesz hal a piacokon, illetve boltokban karácsonyra, sőt, még utána is - mondta Lévai Ferenc, a haltermelők szövetségének képviselője az MR1-Kossuth Rádió műsorában. Hozzátette, a telepeken intenzív munka folyik, és Jászkíséren egy itthon még új halfajt is tenyésztenek már. A barramundi nevű ausztrál süllő hófehér húsú, szálkátlan és Magyarországon is intenzíven nevelhető.

Magyarország halfogyasztásban jócskán le van maradva az európai uniós átlagtól – azaz a fejenkénti évi húsz kilogrammos mennyiséghez képest –, de a termelést tekintve nem ez a helyzet. Összességében húszezer tonna halat küld a belső és külső piacokra a magyar halászat. Közben egyre inkább előtérbe kerül a biohaltermelés is, igaz, ennek nagy része ma még Ausztriába és Németországba kerül – hangzott el a rádió adásában.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!