szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben a tudományos közvélemény türelmetlenül várja, hogy a Semmelweis Egyetemen felálljon a Schmitt Pál doktori disszertációját kivizsgáló bizottság, az időközben feltárt újabb plágiumvádra már nem is reagált az államfő.

Miközben a magyar tudományos közélet hitelét veszélyeztető üggyel kapcsolatban Schmitt Pál mindössze annyit nyilatkozott a rádióinterjúja óta, hogy áll elébe a vizsgálatoknak, a SOTE-n belül komoly nehézségekbe ütközik a vizsgálóbizottság felállítása. Lapunknak az egyetemi viszonyokat jól ismerő források megerősítették azokat a sajtóhíreket, miszerint a dolgozat kivizsgálására alkalmas szakértők ódzkodnak, illetve félnek attól, hogy ha Schmitt Pál doktoriját elbírálják, esetleg hátrányt szenvedne a karrierjük. A Népszabadság arról írt, hogy a SOTE külföldi szakértőket vonna be a vizsgálatba, de ezt egyetemi forrásaink nem erősítették meg.

Szándék van

A SOTE-n belül egyébként hírzárlat van és nyilatkozatstopot rendeltek el. Ennek ellenére több forrásból is úgy értesültünk: az egyetem - féltve presztízsét - pontot szeretne tenni az ügy végére, bár az sem kizárt, hogy a vizsgálatok akár jövő őszig elhúzódnak, miután az egyetem időkorlát nélküli vizsgálatot folytat majd le. Úgy tudjuk, hogy a vizsgálatot - az ügy kirobbanása utáni napokban - a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Pálinkás József is sürgette a SOTE vezetésénél. Az egyetem rektora, Tulassay Tivadar január 18-án valóban találkozott Pálinkással, de az MTA sajtóosztálya nem erősítette meg, hogy a Schmitt-ügy akkor szóba került kettejük között. (Az MTA mindössze annyit válaszolt az ezt firtató kérdésünkre, hogy a már január első napjaiban lefixált találkozón "számos kérdésről egyeztettek".)

Az ügy kirobbanása óta többen elvárták, hogy a kormányfő is szólaljon meg, elvégre Schmitt Pál Orbán Viktor személyes választása nyomán lett köztársasági elnök. Orbán Viktor mindeddig nem szólalt meg, úgy tudjuk, nem is fog, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő ellenben "bulvárkacsának" minősítette az ügyet, míg Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta az ATV-nek, a kormány dolga, hogy minden esetben kiálljon az elnök mellett. Ez az álláspont azóta sem változott.

Jelképesen már megfosztották Schmitt Pált a doktori címétől - kattintson képeinkért!
©

Schmitt Pál az ausztriai Innsbruckban tartózkodott, amikor január 11-én a kora délutáni órákban a hvg.hu közzétette: az államfő 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része - azon túl, hogy nem felel meg az egyetemi értekezés alapvető követelményeinek és számtalan helyesírási hibát tartalmaz - szinte szóról szóra megegyezik a 2005-ben elhunyt Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. Néhány órával cikkünk közzététele után a Köztársaság Elnöki Hivatal (KEH) közleményben állította: Georgiev és Schmitt ismerték egymást, közösen kutattak, és ebben az időszakban több „résztéma megtárgyalása során együttműködtek”. Egy napra rá lapunk utolérte Georgiev lányát, aki elmondta: kizárt, hogy édesapja és Schmitt együtt dolgoztak volna az ominózus tanulmányon.

A köztársasági elnök ekkor még nem szólalt meg az ügyben, de néhány nappal később a Magyar Rádióban nyilatkozott. Csakhogy az interjúban elmondottak és a KEH által kiadott közlemény tartalma között ellentmondások vannak, Schmitt Pál pedig azóta sem tudta érdemben cáfolni lapunk állítását. A rádiónak adott interjújában az államfő lényegében elismerte, hogy 180 oldalt átemelt a bolgár szerzőtől, de azt állította, hogy ez csak amolyan „törzsanyag” volt, a következtetések viszont a sajátjai. A hvg.hu azonban egy későbbi cikkében Schmitt ezen állítását is meg tudta cáfolni: Schmitt következtetéseit is Georgievtől vette át. Később kiderítettük azt is, hogy a köztársasági elnök nemcsak Georgievtől, de egy német szerzőtől, Klaus Heinemanntól is emelt át szóról szóra hosszú oldalakat. Heinemann és Schmitt egészen biztosan nem dolgozott együtt, a német kutató ugyanis az Index megkeresésére közölte: nem is hallott még Schmitt Pálról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Plágiumügy: kalózzá avatták Schmitt Pált a tüntetők

Schmitt Pál lemondását követelte egy-kétezer tüntető szombat délután a Magyar Köztársaság Barátai nevű Facebook-csoport felhívására a Budai Várban, a Dísz téren. Végül jelképesen elvették tőle a doktori címet és kalózzá avatták.

hvg.hu Napi merítés

VV: Schmitt és Matolcsy nem mennek sehova

Amíg minden Orbán Viktor akaratától függ, addig minden kudarc is az ő kudarcává válik. Schmitt és Matolcsy ügyében az az egyetlen kérdés, meddig tartja elviselhetőnek a hitelvesztést Orbán Viktor.

MTI Itthon

Petíciót adtak át Schmitt Pálnak

A Magyarok Szövetsége (MSZ) szombaton petíciót adott át a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) munkatársának a Sándor-palotában; arra kérik az államfőt, tegye világossá a külföld előtt a magyar nép nehéz helyzetét és azt, hogy Magyarország a "monetáris diktatúra, a bankárkaszt" ellen üzent hadat.

hvg.hu Itthon

Német "forrása" sosem dolgozott Schmitt Pállal

Saját állítása szerint nem dolgozott együtt Schmitt Pállal az a német kutató, akinek tanulmányából szintén átemelt részeket 1992-es disszetrációjához a köztársasági elnök, sőt, az sem rémlik Klaus Heinemann-nak, hogy találkoztak volna - derül ki az Index.hu hétfői cikkéből.

MTI Itthon

Plágiumügy: a szakértők nem akarják megvizsgálni Schmitt dolgozatát

A Népszabadság információi szerint jelentős nehézségekbe ütközik a Semmelweis Egyetem törekvése, hogy - néhány nappal korábbi bejelentésének megfelelően - létrehozzon egy kompetens, tekintélyes és független tagokból álló testületet Schmitt Pál doktori fokozatszerzése körülményeinek kivizsgálására.

hvg.hu Itthon

Népszabadság: külföldi szakértők vizsgálhatják Schmitt doktoriját

Miután a Népszabadság arról számolt be, hogy a magyar szakértők sorra utasítják vissza, hogy a Schmitt Pál plágiumgyanús dolgozatát vizsgáló bizottságban részt vegyenek, a lap szerint felmerült annak a lehetősége, hogy a SOTE külföldi szakértőket kérne fel a szövegelemezésre.

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

„Hitler a legnagyobb európai színész, nálam is nagyobb”

„Hitler a legnagyobb európai színész, nálam is nagyobb”

Ibrahimoviccsal lepték meg a barlangból kimentett, Ibra-rajongó thai gyerekeket

Ibrahimoviccsal lepték meg a barlangból kimentett, Ibra-rajongó thai gyerekeket

Sokk a Le Monde-nál, cseh milliárdos veszi meg a francia sajtó zászlóshajóját?

Sokk a Le Monde-nál, cseh milliárdos veszi meg a francia sajtó zászlóshajóját?

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket