szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Párizsban találkozik szerdán a kormánypárt UMP vezetőivel és munkaadókkal Lázár János – értesült a hvg.hu.

A kormányzó Unió a Népmozgalomért (UMP) vezetőivel, valamint a francia munkaadók (MEDEF) képviselőivel is találkozik Lázár János Párizsban – értesült a hvg.hu. Úgy tudjuk, a Fidesz frakcióvezetőjének útját a párizsi magyar nagykövetség szervezte, ők vették fel a kapcsolatot a francia partnerekkel is. Lázár János munkareggelin találkozik a munkaadókkal, arról egyelőre nincs információnk, hogy a politikus francia kormányzati szereplőkkel is tárgyalna.

A Fidesz frakcióvezetője ebben a hónapban már megjárta Németországot is. Február elején Berlinben nemcsak a Fidesz testvérpártjának számító CDU-CSU pártszövetség képviselőivel, de az ellenzéki szociáldemokraták vezetőivel is találkozott. Lázár János utólag „nyílt, őszinte, családon belüli, illetve barátok közti” hangulatúnak minősítette a beszélgetéseket. Mint mondta, Magyarország németországi partnerei azt kérik a budapesti kormányzattól, hogy kevesebb konfliktussal és több megértéssel folytassa munkáját. Magyar újságíróknak tartott tájékoztatóján kiemelte: német partnerei ugyanazt "kérték számon", amire Angela Merkel kancellár nemrégiben egy interjúban felhívta a figyelmet, vagyis azt, hogy Magyarországnak az összes többi uniós tagországhoz hasonlóan igazodni kell az európai értékekhez.

Sok a meghívás

A magyar kormány egyébként az elmúlt hetekben diplomáciai offenzívát indított, hogy megtépázott renoméját helyreállítsa, miközben az Economist arról írt például, hogy Orbán Viktor eltáncolt a szakadék széléig, belenézett - majd elkezdett lassan visszatáncolni az elmúlt hetekben. Orbán Viktor a napokban Hessen tartomány fővárosában találkozott a tartományi kormányfővel, korábban Edmund Stoiber volt CDU-főtitkárral szerepelt egy rendezvényen Budapesten. Szijjártó Péter a köztévé Az Este című műsorában azt mondta, a kormányfő „több Németországból érkezett meghívást is el fog fogadni a közeljövőben”, és „fogunk menni máshova is”, például az Európai Néppárt brüsszeli elnökségi ülésére még a héten.

Az utóbbi időben nem éppen nyugodt magyar-német kapcsolatokat nem Angela Merkellel fogja megtárgyalni Orbán Viktor
©

Március 22-én Münchenbe utazik Orbán Viktor ottani befektetőkkel találkozni, március 29-én pedig a Mercedes kecskeméti átadóján találkozhat német üzletemberekkel. Mint Szijjártó Péter szavaiból kiderült ugyanakkor, négyszemközti megbeszélések nincsenek egyelőre a programban Angela Merkel kancellárral, legfeljebb Brüsszelben „futnak össze”. Szijjártó Péter szerint a túlzottdeficit-eljárás legfeljebb „magánbeszélgetéseken” kerülhet  majd szóba.

Jöhet egy kellemetlen meglepetés

Pedig – diplomáciai forrásból származó információink szerint – a diplomáciai offenzíva egyik célja éppen az, hogy az időközben élesbe fordult túlzottdeficit-eljárás ügyében meggyőzze a partnereket: ne támogassák a Magyarországnak kiutalt uniós támogatások felfüggesztését 2013-tól. A Fidesz vezetőit meglepte, és láthatóan felháborította a Bizottság döntése, de egyelőre nem számítanak arra, hogy komolyan veszélybe kerülhetnek a kohéziós pénzek. Kósa Lajos legalábbis erről beszélt a köztévének.

Már említett diplomáciai forrásunk szerint ugyanakkor egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy március 13-án, az uniós pénzügyminisztereket tömörítő Ecofin ülésén átmegy a büntetőintézkedés. Mosolydiplomácia ide vagy oda, forrásunk szerint egyáltalán nem lehet kizárni, hogy végül mind Párizs, mind Berlin képviselője megszavazza majd azt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Világ

Az Orbán-ellenes tüntetést engedik, a szimpátiatüntetést nem Frankfurtban

A miniszterelnök látogatásához időzítve tüntetést tartanak pénteken Frankfurtban Orbán Viktor politikája ellen német baloldali szervezetek, elmarad viszont az ugyanarra a helyre és időpontra Németországban élő magyar magánemberek által szervezett szimpátiatüntetés, mert a kezdeményezők időpont- és helyszín-egyeztetési problémák miatt nem kaptak területfoglalási engedélyt.

Húsbavágó lesz David Attenborough legújabb dokumentumfilmje

Húsbavágó lesz David Attenborough legújabb dokumentumfilmje

Két év alatt ötszörösére nőtt az öngondoskodó fiatalok aránya

Két év alatt ötszörösére nőtt az öngondoskodó fiatalok aránya

Halász Judit: A gyerekekre figyelni kell

Halász Judit: A gyerekekre figyelni kell

Felbukkant Jeruzsálemben egy 2500 éves lelet, ami emberi vonásokat ábrázol

Felbukkant Jeruzsálemben egy 2500 éves lelet, ami emberi vonásokat ábrázol

Kommandósok hozták a bíróságra az Iszlám Állam tagját, elrendelték a letartóztatást

Kommandósok hozták a bíróságra az Iszlám Állam tagját, elrendelték a letartóztatást

Egy jó hír a Brexitről: felkészült az EU a no deal esetére

Egy jó hír a Brexitről: felkészült az EU a no deal esetére