szerző:
Csikász Brigitta

Az egyik Suzuki-kereskedő a BKV nehéz helyzetére alapozta hirdetését, amit a közlekedési társaság nemtetszése miatt hamar levettek. A Suzuki Háznál arról, hogy miért ezzel a poénkodással csábították a vevőket, nem nyilatkoztak.

A BKV bizonytalan gazdasági helyzete és a magas benzinárak miatt javasolja az alacsony fogyasztású Suzuki Swift vásárlását a Suzuki Ház – ez a hirdetési szöveg volt látható az 1-es villamos Egressy úti megállójánál rövid ideig a múlt héten. A BKV és irányító szervezete, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) illetékeseit ez a reklámszöveg a hvg.hu információi szerint olyannyira felháborította, hogy azonnal intézkedtek annak eltüntetéséről.

Ezt erősítették meg a közlekedési társaság részéről szerkesztőségünknek is. „A feliratot a Budapesti Közlekedési Központ vette észre, és a jelzést követően a BKV Zrt. haladéktalanul tájékoztatást kért a Peron Kft. ügyvezetésétől, akik ezután intézkedtek a reklámfelirat eltávolíttatásáról. Tájékoztatásuk szerint ez meg is történt, és az új felirat nem tartalmaz semmilyen BKV-ra vonatkozó információt” – közölték a hvg.hu-val. A BKV részéről a történtek miatt felhívták a Peron Reklám Kft. figyelmét arra, hogy „vizsgálják felül az ilyen jellegű, nehezen kontrollálható reklámfelületek létjogosultságát, és szükség esetén kezdeményezzék a szerződések felbontását”.

A fényreklámot a Suzuki Ház szerkeszti

A BKV az üggyel kapcsolatban, a reklámfelületeinek hasznosításáról elmondta még, hogy ezt a feladatot – kivéve a metró-járműbelső felületeket és a metróállomásokon található úgynevezett infoscreen felületeket – a Peron Reklám Kft. végzi. A szerződés értelmében a cég az általa bérelt felületeket továbbadhatja. „Egyik ilyen albérlője az ESMA Spanyol - Magyar Reklám Zrt. A kérdéses reklám az ESMA portfólió része, amelyet az ESMA az ügyfele felé továbbértékesít” – tájékoztatta szerkesztőségünket a közlekedési társaság sajtóosztálya. Hozzátették: a reklám kreatív anyagának része egy futófénycsík, amelyen néhány közérdekű információ megjelenítése (pontos idő, hőmérséklet) mellett az ügyfél reklámüzenete váltakozva fut. A kifogásolt feliratot az ügyfél az ESMA tájékoztatásának mellőzésével helyezte el. Az ESMA-tól a hvg.hu-val azt közölték, hogy fényreklám hirdetéseit a Suzuki Ház szerkeszti. „Az ESMA Zrt. nem vállal felelősséget a hirdetések tartalmáért, erre ügyfeleink figyelmét is felhívjuk.”

A kihelyezett, de már eltávolított reklámtól mintegy kétszáz méterre lévő autókereskedés, a Suzuki Ház Zrt. vezérigazgatója, Együd Gábor a hvg.hu-nak azt mondta a hirdetéssel kapcsolatban, hogy az nincs már fent. Amikor visszakérdeztünk arra, hogy a múlt héten mégis miért ezt a szöveget választották, a vezérigazgató ismét azt válaszolta, hogy nincs már kint a hirdetés, majd hozzátette, hogy erről nem is szeretne nyilatkozni.

A reklámszövetségnél nem emeltek panaszt

Hogy etikailag sértő volt-e a Suzuki Ház hirdetése vagy sem, a Magyar Reklámszövetség főtitkára, Markovich Réka nem tudta a hvg.hu-nak megmondani, mivel arról sem a BKV-tól, sem mástól nem érkezett bejelentés, így a szervezet Reklámetikai Bizottsága nem foglalkozott az üggyel.

„A reklámetikai eljárás során egyébként a beérkezett panasz tartalmáról értesítjük a bepanaszolt felet, hogy kifejthesse ő is az álláspontját, majd a bizottság valamennyi körülmény figyelembe vételével határoz azt illetően, hogy sérti-e a Magyar Reklámetikai Kódex rendelkezéseit a hirdetés” – közölte az eljárás menetét a főtitkár. Amennyiben etikailag sértő a hirdetés, úgy felkérik a reklámozót, hogy vonja vissza, vagy ha már véget ért a kampány, akkor a jövőben tartózkodjon a kifogásolt megoldástól. „Fontos, hogy ez etikai állásfoglalás, nem hatósági vagy bírósági döntés, így mi kötelezni nem tudunk senkit. A Reklámetikai Kódex azonban azért létezik – jegyezte meg Markovich Réka –, mert a reklámszakmában dolgozók önként vállalták az abban foglaltak betartását.”

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu/MTI Itthon

Tarlós boldog lenne, ha államosítanák a BKV-t

Továbbra is tehetetlen egyedül Budapest a BKV megmentésének ügyében - mondta Tarlós István hétfői sajtótájékoztatóján, ahol Rogán Antalnak is üzent. A főpolgármester szerint fél év múlva a BKV-val együtt a főváros is csődbe kerülhet, de egyelőre még nem beszélhetünk csődközeli helyzetről.

MTI/Népszabadság Itthon

A BKV-járatok ritkítására tesz javaslatot Tarlós István február végén

Tarlós István szerint járatritkítás, a buszágazat privatizációja, újabb önkormányzati hitelfelvétel és a fővárosi intézmények lepusztulása lehet a BKV megmentésének ára - írja a szerdai Népszabadság. A főpolgármester a napilapnak adott interjújában arra az ellenzéki aggályra, hogy a BKV állami támogatásának ára a fővárosi közmű- és ingatlanvagyon értékesebb elemeinek állami átvétele lehet, azt válaszolta: ha az állam pénzt ad, kérhet is cserébe valamit, de neki nincsenek ilyen információi.

MTI Gazdaság

Elkészült a kormánynak ígért BKV-koncepció

Elkészült a kormánynak ígért BKV-koncepció, a dokumentumot kedden kapja meg a kormány tárgyalódelegációja - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója kedden az MTI-vel.

hvg.hu Itthon

VEKE: reggel fizessenek a nyugdíjasok is a BKV-ért

Ne legyen érvényes a reggeli csúcsidőben a nyugdíjasok ingyenes utazási lehetősége - ezt vetette fel a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE). A civil szervezet az évtizedekkel korábban már bevált lépcsőzetes munkakezdés egyik formáját állítaná vissza, így ugyanis szerintük kevesebb busz is elég lenne, járatritkítások helyett pénzt is spórolhatna a BKV, és a zsúfoltság is csökkenne.

Kósa András Itthon

BKV-válság: a kormány nem tartja be saját határozatát

Tavaly augusztus óta gyakorlatilag semmi nem történt annak a kormányhatározatnak a megvalósítása érdekében, ami a BKV reorganizációját, adósságának csökkentését, új tarifarendszer kidolgozását írja elő a Nemzetgazdasági, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak. A két tárca napok óta nem válaszol kérdéseinkre.

MTI Itthon

Varga: nem tudja átvenni az állam a BKV-t

A kormány nem tudja átvenni a fővárostól a BKV-ra vonatkozó tulajdonosi jogosítványokat, de fontosnak érzi, hogy Budapest kezelni tudja a közlekedési cég problémáját – ezt mondta pénteken újságíróknak Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, miután tárgyalt Tarlós István főpolgármesterrel.

MTI Itthon

Tarlós szerint a közszolgáltatók adózása mentheti meg a BKV-t

Pénzt nem, néhány ötletet azonban adtak a budapesti és elővárosi polgármesterek a fővárosnak azon a keddi találkozón, amelyet a BKV finanszírozása ügyében hívott össze a főpolgármester. A felvetéseket jövő hétfőn egy újabb javaslatcsomagban küldi el a főváros a kormánynak. Tarlós István szerint "távlatilag a közszolgáltató cégek adózása irányába fog elindulni a gondolkodás".

Az osztrák belügyminiszter szerint túl jól keresnek a menedékkérők

Az osztrák belügyminiszter szerint túl jól keresnek a menedékkérők

Felbukkant Jeruzsálemben egy 2500 éves lelet, ami emberi vonásokat ábrázol

Felbukkant Jeruzsálemben egy 2500 éves lelet, ami emberi vonásokat ábrázol

Húsbavágó lesz David Attenborough legújabb dokumentumfilmje

Húsbavágó lesz David Attenborough legújabb dokumentumfilmje

Másfél hónapja vár a műlábára egy gávavencsellői férfi

Másfél hónapja vár a műlábára egy gávavencsellői férfi

Forintkötvény kibocsátásával köszön be az ide költöző Nemzetközi Beruházási Bank

Forintkötvény kibocsátásával köszön be az ide költöző Nemzetközi Beruházási Bank

Megtarthatja az ötmilliót a Szögi Lajost meglincselő férfi?

Megtarthatja az ötmilliót a Szögi Lajost meglincselő férfi?