szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Határozati javaslatot nyújt be a szocialista párt az Országgyűlésnek azért, hogy a kormány április 15-ig hosszabbítsa meg a március 1-jén lejárt kilakoltatási moratóriumot, és biztosítsa, hogy a fűtési időszak végéig nem kapcsolják ki az energiaellátást azoknál, akik képtelenek fizetni lakásfenntartási költségeiket.

Ezt Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető tudatta újságírókkal szerdán az MSZP elnökségi ülése után. Az MSZP-s határozati javaslat - amely megállapítja, hogy a kormány gazdaság- és társadalompolitikája miatt veszélybe, adósságspirálba került emberek lakhatásának biztonságáért azonnali intézkedések szükségesek - arra is felkéri a kabinetet, hogy a rezsiköltségek elviselhetővé tétele érdekében vizsgálja felül a szociális támogatások rendszerét, valamint sürgeti, hogy a kormány tegyen javaslatot a természetes személyek adósságrendezési eljárására.

©

Indoklásul Mesterházy Attila elmondta: ezen a héten minden áram- és gázszolgáltató megkezdte a szolgáltatás felfüggesztését azoknál, akik nem tudták rendezni két hónapnál régebbi tartozásukat. Hozzátette, hogy bár március 1-jén lejárt a kilakoltatási moratórium, a nemzeti eszközkezelő továbbra sem végez érdemi tevékenységet, azaz a kormány mindmáig képtelen volt segítséget nyújtani a bajba jutott, hitelük törlesztésére képtelen devizahiteleseknek.

A Jobbik szintén azt követeli a kormánytól, hogy azonnal hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot a helyzet rendeződéséig, hogy egyetlen család se essen szét a "tehetetlen kormány miatt" - írja Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő szerdai közleményében.

A Jobbik felháborodottan tapasztalja, hogy a kormányzat képviselői úgy tesznek, mintha nem vennék észre a Magyarországon kibontakozóban levő szociális katasztrófát. A kormányzat által megállapított kilakoltatási kvóta értelmében több ezerrel több család kerülhet utcára, mint amennyit a kabinet által eddig bejelentett megoldások összessége megmenteni képes. Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: többszöri kérdésére senki nem válaszolt érdemben arra, hogy mi lesz az utcára kerülő családok sorsa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!