szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Demonstrációt szervez nőnap alkalmából NANE Egyesület a Blaha Lujza térre, délután négy és hat óra között.

A NANE Egyesület célja a csütörtöki demonstrációval az, hogy felhívja a figyelmet arra, valós változásokra van szükség annak érdekében, hogy a Magyarországon élő nők ugyanolyan jól és biztonságban élhessenek, mint a férfiak.

A civil szervezet szerint ugyanis a nők jogai az élet számos területén sérülnek, ilyenek a szexista reklámok, a nők elenyésző száma a döntéshozatalban, a nők és férfiak közötti bérkülönbség (a nők 15%-al kevesebbet keresnek, mint az ugyanolyan munkakört betöltő férfiak), a párkapcsolati erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és a nők elleni erőszak egyéb formái.

Az egyesület közleménye szerint a nők egyenjogúsága szűámos téren továbbra sem valósult meg, az új Büntető Törvénykönyv-tervezetben pedig a szexuális bűncselekményekre vonatkozó szabályozása  – bár tartalmaz óvatos haladást – szerintük továbbra is olyan kifejezéseket használ, amelyek nem az emberek (benne a nők) emberi és önrendelkezési jogait, hanem a patriarchális értékrend fenntartását szolgálják.

A szervezet sérelmezi, hoyg a tervezetben a szexuális erőszakot meghagyták mangánindítványos bűncselekménynek, ami azt jelenti, hogy az állam nem indít hivatalból eljárást, csak ha az áldozat kéri az elkövető felelősségre vonását. A személy elleni bűncselekmények közül összesen 13-ban írnak elő magánindítványt az eljáráshoz. Ebből kilenc olyan bűncselekménytípus, amelyet az esetek nagy részben nők ellen követnek el, elsősorban párkapcsolatban. A törvény ezt "a bűncselekmény nem kiemelkedő tárgyi súlyával" indokolja, ez pedig a NANE szerint azt üzeni a nőknek, hogy nem fontosak az állam számára.

A törvényi szabályozás ellen tiltakozik a szexuális erőszak áldozatai számára jogsegélyszolgálatot fenntartó civil szervezet  Patent Egyesület is, amely szerint az nem nyújt megfelelő védelmet a szexuális erőszak áldozatai számára. A most zajló Damu-per szerintük különösen felhívta  a figyelmet arra, hogy az eljárás során az áldozatokat hibáztatják, a sértett személyét támadó gátlástalan védői perstratégia pedig testileg-lelkileg meggyötri azt a kevés nőt, aki a hatóságokhoz fordul, és elrettenti a többi áldozatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: Egyértelmű, hogy a védőoltások miatt csökkennek a járványügyi adatok

Müller: Egyértelmű, hogy a védőoltások miatt csökkennek a járványügyi adatok

Négymillió beoltottnál jöhet a teljes kulturális nyitás

Négymillió beoltottnál jöhet a teljes kulturális nyitás

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél