szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Váratlanul csak pénzért lenne hajlandó biztosítani az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért március 15-i rendezvényét az Országos Mentőszolgálat – mondták el a szervezők a hvg.hu-nak. Fazekas Tamás szerint az OMSZ jogi érvelése abszurd, a mentők soha nem kértek eddig pénzt, az OMSZ most mégis meggondolta magát. Mint ismert, a Békemenetet szervező Bayer Zsolt azt mondta: az ő rendezvényük egy fillérbe sem kerül.

Pénzbe kerül Magyarországon egy alkotmányos jog gyakorlása, nevezetesen a gyülekezésé – derül ki az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának leveléből. Mártai István az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport vezetőinek írta, hogy csak térítés ellenében hajlandóak jelen lenni március 15-i rendezvényükön. A Milla az után kereste meg az OMSZ-t, hogy kiderült: szélsőjobboldali csoportok vélhetően a megmozdulás erőszakos megzavarására készülnek.

Mártai István ez után írta azt, hogy a rendezvény szervezője „egyetemlegesen felelős” a biztosításért, így amennyiben „a rendezvénybiztosítás során beteg egészségügyi intézménybe szállítása válik szükségessé”, az vagy a szervezők feladata, vagy pedig az „OMSZ igazolt többletköltségét a rendezvény szervezője, és a rendezvény egészségügyi biztosítását végző szervezet köteles az OMSZ számára megtéríteni”. Kivételt képez a katasztrófahelyzet.

Juhász Péter főszervező abszurdnak tartja az OMSZ érvelését. „A tavaly márciusi és októberi megmozdulásunkon is ott volt a mentőszolgálat, eszükbe sem jutott pénzt kérni, mint ahogy nem is lehetne, hiszen alkotmányos jogunkkal élünk” – mondta Juhász a hvg.hu-nak. Szerinte el akarják lehetetleníteni a rendezvényüket azzal, hogy a szélsőjobbos fenyegetések után most az is elterjedjen: egy esetleges agresszió esetén orvosi segítség sem lesz a helyszínen.

Fazekas Tamás ügyvéd sem találkozott még hasonlóval. „Számos rendezvény bejelentését kezeltem már, de ilyennel még nem találkoztam. A mentők még sosem kértek pénzt, hiszen ez a megmozdulás a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik, nem pedig egy profitorientált valami” – mondta Fazekas Tamás. Az ügyvéd szerint ráadásul az OMSZ egy teljesen rossz jogszabályra hivatkozik (nevezetesen az 5/2006-os EüM Rendelet), ami kifejezetten a fizetős szolgáltatásokról szól.

A Milla októberi tüntetésén
©

A fenyegetések miatt egyébként a BRFK is indokoltnak tartotta, hogy a szervezők az OMSZ-hez forduljanak, erről a rendezvény bejelentését követő egyeztetés jegyzőkönyve is tanúskodik. „Természetesen a BRFK is a helyszínen lesz, és biztosítani fog. Vagyis a mentők érvelése alapján ők is pénzt kérhetnének ezért” – mondta Fazekas Tamás.

Megkerestük az Országos Mentőszolgálatot is az ügyben. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy eddig miért nem kértek pénzt a mentősök jelenlétéért a szervezőktől, ha most jogszabályokra hivatkozva kérnek. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy más – a gyülekezési jog hatálya alá eső, március 15-ei – rendezvényre biztosítanak-e mentőautót, s ha igen, mennyi pénzért.

"Az internetes közösségi hálózatokon, illetve spontán módon szerveződő demonstrációk egészségügyi biztosítása a mentőket nehéz helyzet elé állítja, hiszen sem a résztvevők száma, sem az esetleges egyéb kockázatok nem előre láthatóak. Az ilyen esetekben felmerülő szervezői felelősség, a költségvetési kötelezettség tekintetében eltérő jogi álláspontok születtek, melyek értékelése hosszú időt vehet igénybe. Annak érdekében, hogy az ünnepi időszakban szerveződő demonstrációk résztvevőinek egészségügyi biztonságát a jogvita eldőléséig se fenyegesse veszély, az Országos Mentőszolgálat Főigazgatója saját hatáskörében intézkedett a mentési kapacitás megerősítéséről, a szükséges készenlét folyamatos biztosításáról" - közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.

Mint ismert, a Békemenetet szervező Bayer Zsolt lapunknak nemrég azt nyilatkozta: a tömegrendezvényüknek nincsenek költségeik.

A gyülekezési törvény egyébként nem szabályozza, hogy a hatálya alá eső rendezvényeken a szervezőknek kell-e mentőautót vagy egészségügyi „szolgáltatást” biztosítania. A legtöbbször a rendezvény bejelentésekor a szervezők a rendőrség tudomására hozzák, hogy hogyan oldják meg az egészségügyi biztosítást. Előfordul, hogy csak annyit mondanak a bejelentésüket intéző rendőröknek: van orvos a rendezők között, ezért baj esetén majd ő akcióba lép.

Mivel a gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvényeknél gyakran nem is lehet előre tudni, hogy hány résztvevője lesz, nem is várható el a szervezőktől, hogy tudják a megjelentek várható számát, s ennek megfelelően gondoskodjanak egészségügyi biztosításról. Leggyakrabban ilyenkor a szervezők egyszerűen csak jelzik az OMSZ felé, hogy lesz egy ilyen rendezvény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Így játssza ki a Fideszt az Egymillióan Facebook-csoport

A Fidesz rászervezett a hetekkel korábban a Szabad sajtó útjára, október 23-ára meghirdetett Nem tetszik a rendszer? elnevezésű tüntetésre, ezért a szervező Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport úgy döntött: egy órával korábban kezdik demonstrációjukat.

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

100-szoros sebességre kapcsolt egy alaszkai gleccser, a tudósok sem értik, miért

100-szoros sebességre kapcsolt egy alaszkai gleccser, a tudósok sem értik, miért