szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdték a rezidensek felmondóleveleinek megsemmisítését pénteken. A dokumentumok letétbe helyezésével az ágazatban dolgozók anyagi és munkakörülményeik javítását akarták elérni a Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezésére. A szövetség múlt héten szerdán közölte, hogy a nemrég bejelentett béremelés miatt "nem aktiválják" a felmondóleveleket.

A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai épületében tartott pénteki eseményre, ugyanott ahol tavaly májusban a felmondólevelek letétbe helyezéséről szóló akciót is bejelentették, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ígéretéhez híven elhozta iratmegsemmisítőjét.

Az akció ünnepélyes zárásaként elsőként Papp Magor, a rezidensszövetség elnöke és a szövetség három tagja darálta le felmondó nyilatkozatát. A többi, körülbelül 2500 felmondólevelet azok tulajdonosainak kell megsemmisítenie - mondta Papp Magor.

©

„A felmondásokat ugyan ma bedaráljuk, az orvosok összefogását nem" - fogalmazott a rezidensszövetség elnöke. Azt mondta: ezzel egy új fejezet veszi kezdetét az "Élhető magyar egészségügyet" mozgalom keretében. A jövőben a konstruktív és a felelősségteljes munka folytatásával, de tovább harcolnak az egészségügyben dolgozók számára a kedvezőbb itthoni feltételekért – tette hozzá.

Szócska Miklós szerint a fiatal orvosgenerációkkal való együttműködésben ez az "ultimátum" egy rövid törést jelentett, de most újra tudják kezdeni a konstruktív munkát. Az államtitkár az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének javításáért tett intézkedésekkel kapcsolatban azt kérte: akinek ebben a körben még nem jutott, ne azt lássa, hogy neki nem jutott. Ne hallgassanak azokra a "fanyalgókra", akik csak azt tudják mondani, hogy "nincs". Ugyanis van ösztöndíjprogram, van népegészségügyi termékadó és van béremelés – mondta.

©

Az államtitkár arra is kitért, hogy az általuk vezetett, fenntartott intézményekben visszaadják a fiatal orvosgenerációk hitét a szakmába. Szócska Miklós szerint "elfogadhatatlan", hogy a rezidensek úgy kerülnek vizsgára, hogy műtétek közelébe sem engedték őket. Ezért a következő időszakban egyfajta rezidensi önkormányzatiság segítségével azon dolgoznak majd, hogy megerősítsék a szakmai képzés rendszerét.

A Magyar Rezidens Szövetség tavaly május 24-én jelentette be: év végéig tömegesen helyezik ügyvédi letétbe felmondólevelüket, hogy így gyakoroljanak nyomást a kormányzatra az egészségügyi dolgozók munka és anyagi körülményeinek rendezése érdekében.

Március 20-án Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szócska Miklós és Giró-Szász András kormányszóvivő közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy még idén csaknem 86 ezer ember alapbérét emelik meg az egészségügyben.

Szócska Miklós elmondta: az érintettek egy összegben januárig visszamenőleg megkapják az emelést, az új alapbérről szóló jogszabály pedig reményeik szerint a nyárra elkészül majd. Ígérete szerint az idei béremelés csak az első lépés lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Nem hiszem el, 20 éves vagyok!" – kisebb sokkot kapott a Rengeteg színésze, mikor kiderült, hogy megnyerte az Ezüst Medvét

"Nem hiszem el, 20 éves vagyok!" – kisebb sokkot kapott a Rengeteg színésze, mikor kiderült, hogy megnyerte az Ezüst Medvét

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

Hétfőtől csak indoklással lehet Angliából külföldre utazni

Hétfőtől csak indoklással lehet Angliából külföldre utazni