szerző:
MTI

Az ellenzéki pártok köztársaságielnök-választásba való érdemi beleszólásának garanciáiról egyeztetett a Magyar Szocialista Párt, a Lehet Más a Politika és a Demokratikus Koalíció szerdán. Az MSZP az alaptörvény módosítását kezdeményezi azért, hogy az államfőt ne kétharmados, hanem négyötödös többséggel válassza meg a parlament.

Az MSZP kezdeményezésére létrejött találkozót egy a párt- és kampányfinanszírozásról szóló hatpárti egyeztetés után tartották meg.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: a megbeszélés nem személyi kérdésekről, hanem arról a garanciáról szólt, amely biztosítja az ellenzéki pártoknak az érdemi beleszólást államfő-jelölésbe, vagy a szavazásba.  Közölte: az MSZP ezért az alaptörvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy az államfőt ne kétharmados, hanem négyötödös többséggel válassza az Országgyűlés, de azt is elfogadhatónak tartják, hogy ha a Fidesz vállalja, hogy a jelöltjét nem kétharmaddal, hanem négyötöddel jelöli. Hozzátette: a jelölés szempontrendszerére vonatkozóan pedig határozati javaslatot nyújtanak be.

Tóbiás József szerint ugyanis a jelen politikai helyzetben helyre kell állítani a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét, az ellenzéki politikus ezért egy közmegbecsülésnek örvendő, pártok felett álló, konszenzusteremtő és kompromisszumot kereső államfőt tartana megfelelőnek. Mint mondta, az LMP és a DK azt jelezte az egyeztetésen, hogy a jövő hét keddig kialakítja álláspontját az ügyben. Közölte azt is, a jövő héten keddre újabb egyeztetést kezdeményeznek, amelyen a Fidesz is jelezte részvételét.

Varju László, a DK-hoz tartozó független képviselő az egyeztetés után azt mondta, örül annak, hogy jelöléssel kapcsolatban szempontrendszert és garanciákat készítenek elő, amelyet várhatóan a DK is támogatni fog. Közölte: a DK továbbra is Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetőjének jelölését támogatja.

Karácsony Gergely, az LMP politikusa szerint az a kérdés, van-e bármilyen garancia arra, hogy az ellenzéki pártoknak "lapot osztanak" a jelöltállítási folyamatban, ezért támogatják azt az irányt, hogy az ellenzék kapjon erre nézve valamilyen intézményi garanciát. Ugyanakkor szkeptikus volt abban a kérdésben, hogy sikerül-e ebben előrelépni, ezért nem is akart neveket "bedobni a köztudatba " a jelölés kapcsán.

Tóbiás József arra a kérdésre, hogy az MSZP részéről továbbra is aktuális-e Sólyom László volt államfő jelölése, azt mondta: mivel a konzervatív többség választhat köztársasági elnököt, ezért azt tartják fontosnak, hogy olyan köztársasági elnök legyen, aki nem pártkatona, hanem képes alárendelni saját értékrendjének képviseletét a nemzeti érdekeknek. Szerinte Mesterházy Attila, az MSZP elnöke ilyen karakternek nevezte Sólyom Lászlót, Pálinkás Józsefet  és Vizi E. Szilvesztert.  Kiemelte azt is, hogy az új alaptörvény elvette a lehetőséget, hogy az ellenzék köztársasági elnököt jelölhessen, hiszen az eddigi 50 helyett most már 78 képviselő ajánlása szükséges az államfő-jelöléshez.

Az egyeztetés előtt, Gulyás Gergely, aki a Fidesz-KDNP-t képviselte a kampányfinanszírozás ügyében tartott megbeszélésen, újságíróknak azt mondta: azért nem vesznek részt az államfőválasztással kapcsolatos tárgyaláson, mert azt ellenzéki egyeztetésnek tekintik.  Az elnökjelölés kapcsán azt mondta: nincs semmilyen további információ ahhoz képest, amit Lázár János frakcióvezető hétfőn elmondott. Gulyás Gergely további kérdésre válaszolva hozzátette: az alaptörvény kritériumainak megfelelő, alkalmas embert kell köztársági elnöknek választani. Kövér László és Áder János alkalmasságára vonatkozó kérdésre azt mondta: "kiváló emberekről beszélünk".

Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója az egyeztetés előtt az MTI-nek azt mondta, a Jobbik nem vesz részt a találkozón.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyurcsány irodája lángolhat a Teréz körúton

Gyurcsány irodája lángolhat a Teréz körúton

Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Hosszú Katinka legalább olyan lelkesen énekel, mint úszik - videó

Hosszú Katinka legalább olyan lelkesen énekel, mint úszik - videó

Kukásautóval ütközött a BKK egyik Mercedes busza – fotók

Kukásautóval ütközött a BKK egyik Mercedes busza – fotók

Közbeszerzés befolyásolása miatt 9 évre elítéltek két volt minisztert Szlovákiában

Közbeszerzés befolyásolása miatt 9 évre elítéltek két volt minisztert Szlovákiában

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását