szerző:
Dezső András - M. László Ferenc

Újra egymásnak estek a Jobbik parlamenti frakciójának mérsékeltebb és radikálisabb tagjai Baráth Zsolt botrányos parlamenti felszólalása miatt, amit egyes képviselők szerint a frakciótagokra nehezedő teljesítménykényszer miatt vállalhatott be. Többen attól tartanak, nyíltan antiszemita, vérvádas beszéde miatt a párt már soha nem lesz szalonképes, így 2014-ben nem jutnak bársonyszékhez.

Napok óta heves vita folyik a Jobbik országgyűlési frakciójának belső levelezőlistáján Baráth Zsolt múlt keddi, parlamenti felszólalása miatt, a mérsékeltebb frakciótagok a belső fórumon lázadoznak a szélsőségesek megnyilvánulása miatt – tudta meg több jobbikos forrásból a hvg.hu. Míg a parlamenti politizálást előtérbe helyező, a Fidesszel való viszony javítását szorgalmazó politikusok a Jobbik eddigi stratégiájának tönkretételével vádolják Baráthot, a radikálisabbak támogatásukról biztosítják a vérvádas beszédet tartó a képviselőt.

A ellenzéki képviselő múlt hét keddi felszólalásában azt állította, hogy a 130 évvel ezelőtt eltűnt Solymosi Eszter tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg, ám ezt szavai szerint az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró "külső nyomásra kénytelen volt" felmentő ítélet hozni. A kijelentés a többi parlamenti pártnál is kiverte a biztosítékot. Az MSZP olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely állandó etikai bizottságot hozna létre a képviselők által tanúsított rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartások megállapítására és büntetésére, Orbán Viktor pedig - aki támogatta a szocialisták felvetését - keddi parlamenti beszédében azt mondta, hogy a magyar állam megvédi a kisebbségeket, így a zsidóságot is.

Információnk szerint Baráth felszólalása miatt a Jobbikon belül is kiéleződtek az ellentétek. Az üggyel foglalkozó múlt heti házbizottsági ülésen a Jobbik azt kérte, halasszák el erre a hétre a vitát, mert a frakciójuk még nem alakította ki az álláspontját Baráth beszédéről. A hvg.hu úgy tudja, a Jobbikon belül több, a frakció mérsékeltebb táborához tartozó politikus – köztük Balczó Zoltán és Hegedűs Tamás – is elítélte Baráth beszédét. A frakción belül ugyanis a mérsékeltek azok, akik reális lehetőségként számolnak azzal, hogy a Jobbik 2014-ben leváltja a Fideszt, vagy ha ez nem is sikerül - valamiféle szövetségre lépve vele - miniszteri, államtitkári pozíciókat kaphatna a Jobbik. Csakhogy éppen ezt az álmukat törné ketté, ha a Jobbik szélsőséges megnyilvánulásaival túlfeszítené a húrt és vállalhatatlan lenne a jelenlegi kormánypárt számára.

Teljesítménykényszer a frakcióban

„Ez az ügy megpecsétel minket. Ez már nem az a fajta burkolt jelzés, amit összevissza lehet magyarázni" – mondta a beszédről az egyik mérsékeltként elkönyvelt frakciótag. Több jobbikos politikus is azt mondta, Baráth Zsolt durva felszólalásában szerepet játszhatott a képviselőcsoport tagjaira újabban nehezedő teljesítménykényszer: 2014-től kisebb lesz a parlament létszáma, a Jobbikon belül pedig rövidesen kiválasztják a jelölteket és összeállítják a párt listáját, döntenek arról, hogy ki maradhat két év múlva a frakció tagja.

A Jobbik vezetősége
©

Az újrázásban azok a képviselők esélyesebbek, akik több feladatot vállalnak a parlamentben is, márpedig a szélsőséges szárnyhoz tartozó frakciótagok is igyekeznek megmutatni magukat. Baráth eddig átlagos jobbikos teljesítmény nyújtott: 2010 óta 43-szor szólalt fel és 47 önálló indítvány nyújtott be. (Összehasonlításképpen: eddig Szabó Gábor pártigazgatónak mindössze 3 önálló indítványa és 3 felszólalása volt.) Az viszont valószínű, hogy egy „felejthetetlen” beszédet mondó képviselőt nehezebb lapátra tenni a Jobbikban, miután bírja a "bevállalósabb", a tetteikkel a szélsőségeseknek tetszelgő képviselők támogatását.

A hvg.hu információi szerint Baráth Zsolt felszólalásáról előzetesen ugyan egyeztetett a frakcióvezetés, de a pontos tartalmáról nem tudtak a vezetők, így állítólag meg is lepte őket a "csattanó", illetve a fogadtatás. "Azért nem volt teljes ellenőrzés a felszólalás tartalma felett, mert a Jobbikban nincs cenzúra" – indokolta a hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő frakciótag, miért engedték szabadjára képviselőtársukat.

Vona nem mer konfrontálódni

Információnk szerint a frakción belül voltak olyan képviselők, akik a belső levelezési listán támogatásukról biztosították a vérvédas beszédet tartó képviselőt. Úgy tudjuk, köztük volt például Novák Előd és Lenhardt Balázs is, egyikük sem a mérsékeltek táborát erősíti. Több, a Jobbikot belülről ismerő forrás is azt állította a hvg.hu-nak, hogy hosszú ideje rendszeres a csörte Novák Előd és az Országgyűlés alelnökeként is ténykedő Balczó Zoltán között, utóbbi gyakran szóvá teszi fiatalabb képviselőtársának a keményebb felszólalásokat. Novákkal azonban nem szívesen húznak ujjat képviselőtársai, mivel többüknek meggyőződése, hogy ráhatása van a szélsőjobboldali körökben véleményvezérnek számító kuruc.info portálra, és senki nem venné szívesen, ha az újság rászállna. (A lap egyébként egy nappal Baráth felszólalása előtt közölt uszító cikket Solymosi Eszter ügyéről.)

A hvg.hu úgy tudja, a mérsékeltebb frakciótagok közül többen Vona Gáborra is neheztelnek, amiért a pártelnök nem foglal állást ezekben a kérdésekben, s nem mer vagy nem akar konfrontálódni a szélsőségesebb frakciótagokkal. "Kizártnak tartom, hogy a párton belül politikai következménye lenne Baráth Zsolt felszólalásának” – mondta ezzel kapcsolatban lapunknak az egyik név nélkül nyilatkozó frakciótag. A Baráth-beszéd körül kialakult belső vitában ugyan Vona helyett egyfajta döntőbíró lehetne a Jobbik agyának tartott, a párton belül legnagyobb befolyással bíró Szabó Gábor pártigazgató is, ám a hvg.hu által megkérdezett jobbikos politikusok szerint ő ezekben az ügyekben „megfoghatatlan, nem áll oda egyik oldalhoz sem”. Pedig – ahogy az egyik forrás fogalmazott – a párt stratégiai érdeke lenne, hogy ezekben a nézeteltérésekben minél előbb dűlőre jussanak.

Több, a Jobbik vezetésének belső életére rálátó forrás is azt állította lapunknak, hogy a párt vezérkarának sem a mérsékeltebb, sem a radikálisabb tagjai nem tudják kontrollálni, illetve maguk alá gyűrni a szélsőségesebb, öntörvényű, de valamilyen politikai érdek miatt a párthoz tapadt figurákat (például Zagyva Gyulát, akit Toroczkai László kedvéért tettek be a frakcióba), ahogy a szervezethez közel álló, nyíltan antiszemita csoportokat sem. Így fordulhatott elő, hogy a Betyársereg vezetője egy személyes konfliktus miatt megverhette Novák Elődöt, aminek következményeként ugyan a szervezettel szakított a Jobbik, ám kapcsolódási pontok (Zagyva Gyulán vagy Toroczkai Lászlón keresztül) továbbra is vannak a betyárok „prominenseivel”. Persze a párt korábban sem tudta kézben tartani „frankensteineit”. Nem véletlen, hogy végül a Magyar Gárda elsorvasztása mellett döntött a pártvezetés.

Jobbikosok a parlamentben. Határátlépők
©

Jön a karantén?

A tét nem kicsi, s ezt minden bizonnyal felismerték a mérsékeltek. A Jobbik dilemmája hosszú ideje az, miképpen tud radikálisabbnak mutatkozni a Fidesznél úgy, hogy mindeközben széles tömegekkel hitethesse el: képes lenne kormányozni is. Mindezt persze nehezíti, hogy információnk szerint még mindig nincs a pártnak olyan stratégiája, amelyet követve a kormányzóképesség imázsát a szavazókkal el tudná hitetni.

Ráadásul Baráth Zsolt felszólalása valószínűleg nem hoz annyi plusz szavazót, mint amennyi elijeszt, sőt akár még karanténba is zárhatja vele magát a párt. Az MSZP ugyanis – a botrányt kavart felszólalás után – olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely állandó etikai bizottságot hozna létre a képviselők által tanúsított rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartások megállapítására és szankcionálásukra. Ezúttal viszont könnyen elképzelhető, hogy a Fidesz támogatja a szocialisták kezdeményezését, Orbán Viktor kormányfő ugyanis kijelentette: a kormány minden, az emberi méltóságot sértő megnyilvánulást visszautasít.

A jövőben jobban odafigyelnek

Nem akartak tárgyalni a kormánypártok a csütörtöki házbizottsági ülésen arról a szocialista felvetésről, hogy az Országgyűlés egy közös határozatban ítélje el Baráth Zsolt múlt heti felszólalását. Egy neve elhallgatását kérő ellenzéki politikus az ülés után a hvg.hu-nak azt mondta, a Fidesz azt hangsúlyozta, nincs szükség külön határozatra, hiszen a pártok, a kormány és a parlament emberi jogi bizottsága elítélte már a felszólalást, az ügyészség pedig vizsgálatot indított. Úgy tudjuk, a Jobbikot a bizottságban képviselő politikus, Farkas Gergely azt hangsúlyozta, a frakción belül levonták már a tanulságot, ennek megtárgyalása szerinte nem tartozik a házbizottságra.

A házbizottság ülésén a Jobbik részéről Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke és Farkas Gergely frakcióigazgató vett részt. Farkas Gergely az MTI-nek az ülés után azt mondta: a Jobbik frakcióelnöksége értékelte a helyzetet és levonta a konzekvenciákat. A párt a jövőben „jobban odafigyel arra, hogy mi hangzik el és mikor hangzik el" – mondta Farkas Gergely.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Lopta a zsidózó beszédét a jobbikos

A tiszaeszlári vérvádat felelevenítő, antiszemita beszéd miatt mindegyik párt tiltakozott, kivéve a szónok, Baráth Zsolt pártját, a Jobbikot.

Közel 8 milliárdért tervezik az M8-as gyorsforgalmi ötven kilométerét

Közel 8 milliárdért tervezik az M8-as gyorsforgalmi ötven kilométerét

A legkisebb fertőzésbe is belehalhatunk, ha nem szorul vissza az antibiotikum-használat

A legkisebb fertőzésbe is belehalhatunk, ha nem szorul vissza az antibiotikum-használat

Stollár Fanny hatalmas csatában jutott tovább a wimbledoni selejtezőkörben

Stollár Fanny hatalmas csatában jutott tovább a wimbledoni selejtezőkörben

Az amerikaiakat nem aggasztja, ha egy atomcsapásban egymillió koreai halna meg

Az amerikaiakat nem aggasztja, ha egy atomcsapásban egymillió koreai halna meg

Itt a kívül-belül megújult Audi Q7

Itt a kívül-belül megújult Audi Q7

Ha nem akar rovarokkal szennyezett mandulát enni, ezt a márkát kerülje el!

Ha nem akar rovarokkal szennyezett mandulát enni, ezt a márkát kerülje el!