szerző:
MTI

Martonyi János külügyminiszter szerint bár Szerbia EU-csatlakozása fontos érdek, a kormány nem feltétel nélkül támogatja, és nagy figyelmet szentel a vajdasági magyarok helyzetének, valamint az emberi- és kisebbségi jogok tiszteletben tartásának.

A tárcavezető Ferenczi Gábor (Jobbik) írásbeli kérdésére, amelyben az országgyűlési képviselő azt firtatta, hogy milyen feltételekhez köti a kormány Szerbia uniós csatlakozásának támogatását, szerdán úgy válaszolt, Magyarország elsőrendű érdeke, hogy Szerbia maradéktalanul teljesítse az EU feltételeit, és csatlakozzon az integrációhoz, hiszen kulcsszerepe van a szomszédos, stratégiai fontosságú nyugat-balkáni térség stabilitásának és biztonságának megteremtésében, illetve fenntartásában. Véleménye szerint a vajdasági magyarság érdeke is kétségtelenül az, hogy Szerbia mielőbb uniós tagállam legyen, azonban az ország európai integrációs törekvéseinek magyar támogatása nem feltétel nélküli.

A kormány - szakítva a korábbi évek gyakorlatával - a magyar nemzeti érdek alapján határozza meg külpolitikája irányvonalait, és szavakkal és tettekkel is bebizonyította elkötelezettségét a szomszédos országokban élő magyar közösségek érdekvédelme mellett - hangsúlyozta. Mint kiemelte, a kormány célja, hogy ezek a közösségek megőrizhessék nemzeti identitásukat, integrálódva, de nem asszimilálódva, harmonikusan élhessenek együtt a többségi nemzettel, kisebbségi jogaikat pedig maradéktalanul tartsák tiszteletben.

Azt, hogy a kormány következetesen érvényesíti a nemzetpolitikai megfontolásokat, és a szerb integráció magyar támogatását feltételekhez köti, bizonyítja a szerb vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvénnyel kapcsolatos magyar álláspont kitartó képviselete, amelynek köszönhetően "a diszkriminatív elemeket tartalmazó törvény" problémáját orvosolták - emlékeztetett a miniszter.

A szerb kárpótlási törvény eredeti formájában úgy fogalmaztak, hogy mindazokat, akik 1941 és 1945 között a megszálló erők tagjai voltak vagy azok leszármazottai, kirekesztik a kárpótlásból, ez szinte a teljes vajdasági magyarságot hátrányosan érintette. Később, a magyar tiltakozás hatására megváltoztatták a jogszabályt.

Martonyi János felidézte, hogy az Európai Tanács március eleji döntésével Szerbia megkapta az EU tagjelölti státusát, de ez még az integrációs folyamat "viszonylag kezdeti stádiuma". A későbbiekben, a csatlakozási tárgyalásokon mind az Európai Bizottság, mind pedig a tagállamok "árgus szemmel" vizsgálják majd a felvételi kritériumok teljesítését - mutatott rá. Hozzátette: a politikai feltételek teljesítésének értékelésekor a magyar kormány különös figyelemmel kíséri majd az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartását, valamint a vajdasági magyarok helyzetének alakulását.

A külügyminiszter kijelentette: a kormány körültekintően kezeli a szerb integrációhoz nyújtott magyar támogatás kérdését, és a támogatása "nem feltételek nélküli". A kormány folyamatosan kapcsolatban áll a vajdasági magyar közösség legitim képviselőivel, és a szerb kormány előtt is ismert, hogy "a vajdasági magyarok helyzete a kétoldalú kapcsolatok megkerülhetetlen eleme" - hangsúlyozta.

Szerbia 2009 decemberében adta be csatlakozási kérelmét az EU-hoz, és idén március elején az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács ülésén határoztak úgy, hogy elnyerheti a tagjelölti státust.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Macklemore is jön a Szigetre

Macklemore is jön a Szigetre

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Nagyon hasznos funkcióval bővült a Google Maps, de nem örülhet neki mindenki

Nagyon hasznos funkcióval bővült a Google Maps, de nem örülhet neki mindenki

Nem vette észre az idős sofőr a motorost – halálos baleset lett belőle

Nem vette észre az idős sofőr a motorost – halálos baleset lett belőle

Két pártot nem enged indulni az NVB az EP-választáson

Két pártot nem enged indulni az NVB az EP-választáson