szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Egy Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő befolyásának tulajdonítják Szatymazon, hogy a politikus érdekeltségébe is tartozó mezőgazdasági vállalkozás kertvárosi besorolású lakóövezetben építhette fel üzemét. Az egyik panaszost – a hvg.hu-val közöltek szerint – a jegyző például azzal csitította le –, hogy az övénél magasabb érdekek "diktálnak". Az ominózus cég, a Paprikakert TÉSZ ügyvezetője pedig arra hivatkozott, hogy minden problémát megold a kft-ben érdekelt országgyűlési képviselő. Az érintett, Simonka György szerint ez az ügy nem más, mint a szatymazi polgármester lejáratására tett kísérlet.

„Szia! Azt mondják, hogy te mondtál olyasmit, hogy a Paprikakert TÉSZ-szel kapcsolatban ne ugráljanak, mert én úgy is mindent elintézek” – így hívta fel a cég ügyvezetőjét a vállalkozásban érdekeltséggel rendelkező fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György a hvg.hu újságírója előtt.

A Parlament Kupolatermében kihangosított készülék túloldalán lévő cégvezető, Tóth Szilveszter válasza szerint fogalma sincs, hogy ezt honnan veszik, ő ugyanis "nem emlékszik arra, hogy bárkinek bármikor ilyet mondott volna.” A  Szatymazon működő kft. üzemének építési engedélyezési eljárása miatt több lakó is kifogásokkal élt a helyi hatóságoknál, de úgy érezték, falakba ütköznek, sőt egy ízben – egy az ügyészségre hivatali visszaélés gyanúja megtett feljelentés szerint – azt mondták neki, hogy az országgyűlési képviselő "úgyis mindent elintéz majd", nem érdemes próbálkozniuk.

Paprikakert TÉSZ

A hatóságokhoz megküldött, és a hvg.hu birtokában lévő dokumentumok tartalma alapján a kormánypárti, őstermelő foglalkozású Simonka György, aki egyébként a Békés megyei Pusztaottlaka polgármestere, nagy befolyással bírhatott a Paprikakert TÉSZ Kft. ügyeinek intézésében, amelyikben (a Magyar Termés TÉSZ Kft-vel együtt) 2011-es vagyonnyilatkozata szerint érdekeltséggel rendelkezik. Az utóbbi, görögdinnye és paprika értékesítését végző vállalkozásnak – a társaság honlapja alapján – Simonka György az egyik alapító tagja. A kft. székhelye megegyezik a Paprikakert TÉSZ-ével, Pusztaottlaka ugyanazon helyrajzi számú külterületén találhatóak meg.

Hűtőház és csomagoló üzem a kertvárosban

A zöldség és gyümölcs felvásárlással foglalkozó Paprikakert TÉSZ tavaly áprilisban vett meg két szomszédos területet Szatymazon, majd az ingatlanok egyikén lévő hűtőházat megnagyobbította. Ezt azért sérelmezték az üzem mellett élők, mert nem ipari, hanem kertvárosias lakóövezetben „nőtte ki magát” az ingatlan. A zöldség-gyümölcs átvevő épület, illetve a hűtő, csomagoló nagyüzem közelében lakó egyik szatymazi arról számolt be a hvg.hu-nak, hogy az engedélyeztetési eljárásnál „pörögtek az események".

„Mint azt Kormányos László polgármester elmondta nekem, személyesen volt lent Szatymazon Simonka György képviselő úr 2011 tavaszán és sürgette az engedélyezést” – idézett fel egy, a település vezetőjével történt beszélgetést. A helybéli szavait részben megerősítette Kormányos László polgármester a hvg.hu részére adott válasza is. Elismerte, hogy a fideszes országgyűlési képviselő járt nála. Ám ő nem 2011-re tett a látogatás időpontját, hanem még 2009 tavaszára, amikor Simonka György – aki abban az évben lett a Fidesz országgyűlési képviselője - a szerk. – ,„bemutatkozó látogatást tett nála” annak apropóján, hogy kibérelték a fenti telephelyet.” Szatymaz vezetője szerint egyébként minden az előírások szerint történt a Paprikakert TÉSZ ügyeiben.

Hivatali visszaélés gyanúja és panaszok

Miután a vállalkozás a telkeken bérlőiből tulajdonosi státuszba került, építkezésbe kezdett, ami a lakosok vélekedése alapján nem biztos, hogy teljesen szabályosan történt. „Az építmények eredetileg engedélyezett magasságának megnövelésére és a zöldfelületek drasztikus lecsökkentésére a hatóság nevében – ismeretlen tettes – a törvényi és jogszabályi rendelkezések figyelmen kívül hagyása mellett is hozzájárult” – áll a Szegedi Városi Ügyészségen ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt megtett feljelentésben.

Kertvárosias környezetben

A városi ügyészség felettes szervének számító Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője, Szanka Ferenc a hvg.hu-val azt közölte, az ügyben a rendőrség vizsgálódik. A megyei főkapitányság részéről pedig megerősítették, hogy a nyomozás folyamatban van, ugyanakkor hozzátették, egyelőre nincs gyanúsítottja az eljárásnak. A közelben lakóknak az iratok szerint több kifogásuk is volt a Paprikakert TÉSZ-szel kapcsolatban. Az építési engedélyezési eljárásban szabálytalanságok tapasztalhatóak szerintük, így a kertvárosias, lakóövezeti besorolású településre vonatkozó előírásokkal és több jogszabállyal, így az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet vagy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény által előírtakkal ellentétesen adták ki az építési engedélyeket.

A lakók nem örülnek annak sem, hogy a termelők zöldség és gyümölcs beszállításai miatt megnövekedett a forgalom, ráadásul a zaj is, mert a beszállított termények rakodása nem csak a működési engedélyben megjelölt reggel hét és éjszaka 11 óra között zajlik. Mindezek miatt pedig az ingatlanok értéke is csökkent, amit egy igazságügyi szakértő által készített vélemény is alátámasztott. Amikor a cég ügyvezetőjénél panaszkodtak a zajra, az válaszként állítólag a következőt közölte. „A kft. nagyüzem, az éjjel-nappal működhet, egyébként pedig minden problémát megold majd a kft-ben érdekelt egyik országgyűlési képviselő.”  Ez a mondat szerepel az ügyészségi feljelentésben is, és ezzel kapcsolatban hívta fel Simonka György munkatársunk előtt a cégvezetőt.

Őstermelő-politikus: fut a szekér, pénzt akarnak

A Parlamentben április 10-én történt „számonkérést” követően Simonka György a hvg.hu-nak elmondta, húsz éve foglalkozik zöldség-gyümölcs – elsősorban dinnye és paprika – termesztéssel, a szatymazi telephelyű Paprikakert TÉSZ Kft-hez pedig tíz szállítja be a paprikát, már akkor is, amikor még más működtette ott a hűtőházat. „Én senkit sem kértem meg arra, hogy intézzen el nekem valamit” – hangsúlyozta, és az ügy másik részére hívta fel a figyelmet. „Az üzem építésével kapcsolatos eljárással szemben panaszt emelő azt közölte a kft. egyik közgyűlésén – a tagok elmondása szerint –, hogy nem áll el addig a feljelentésektől, amíg több millió forintot nem fizetünk ki neki. Ez pedig zsarolás.” (A politikus talán arra gondolhatott, hogy a panaszos, miután ingatlanának 12 százalékos értékcsökkenését megállapította az igazságügyi szakértő, kártérítési igénnyel fordult a polgármesteri hivatalhoz, de elutasították – a szerk.)

Feljelentést azonban – mint Simonka György elmondta – senki nem akart tenni, mert komolytalannak tartották az ügyet. A politikus megjegyezte azt is, hogy az építkezésre és a működésre is szabályok vonatkoznak, ha azoknak valaki nem tett eleget, akkor az illetőn kérjék számon. Simonka György szerint csupán arról van szó, hogy a lakók azt látják, nagy a forgalom az üzemnél. „Ez alapján azt gondolják, hogy a kft-nek jól megy, van ott pénz, és emiatt próbálkoznak különféle módon” – vélekedett a képviselő, aki még kijelentette azt is, hogy az ügy politikai támadás lehet Szatymaz polgármestere ellen.

Magasabb szintű érdek a háttérben?

A Paprikakert TÉSZ Kft. ügyvezetője, Tóth Szilveszter még ilyen sejtetésekbe sem bocsátkozott. Az ügyről nem kívánt nyilatkozni, de azt azért hangsúlyozta, hogy a cég építési engedélyezési eljárása során minden a hivatalos úton, az előírásoknak megfelelően történt. Hozzátette, azért sem beszélne, mert nem tudja, milyen lépéseket tett a panaszos. Pedig abból, hogy Szatymazon nem mindenkinek tetszik a cég működése, nem csináltak titkot. Tavaly szeptemberben a képviselő-testület előtt is elhangzott, hogy az üzem közelében élők milyen problémákat tapasztaltak a vállalkozás építési engedélyezési eljárásával és működésével kapcsolatban.

„A meghallgatáson a jegyzőasszony elmondta azt" – emlékezett vissza a történtekre az egyik helybeli –, "ha ügyfél leszek is, semmit sem fogok elérni, mert ő már leegyeztette a másod fokú hatósággal azt, hogy minden rendben lesz, és ezek az építmények nem kerülnek lebontásra, mert ez magasabb szintű érdekek miatt lett engedélyezve.” A hatóságokhoz eljuttatott közlésre rákérdeztünk a polgármesternél is. Azt azonban, hogy milyen mások felett álló érdekről beszélhetett a jegyző, a válaszból nem derült ki, a polgármester szerint munkatársának szavait félreérthették. Ennek tisztázására Kormányos Lászlótól megkértük a testületi ülésről készült jegyzőkönyv kiadását, de azt cikkünk megjelenéséig nem kaptuk meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok