szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ombudsman javaslatára a bicskei menekülttábor helyett a fóti gyermekközpontban helyezik el a menedékkérő kiskorúakat.

Az alapvető jogok biztosának 2009 novemberében tett javaslata alapján a bicskei menekülttábor helyett a fóti gyermekközpontban helyezik el a menedékkérő kiskorúakat, mivel az ottani állapotok nem voltak alkalmasak a nevelésre és a magyarországi viszonyok megismerésére. 2011 szeptemberéig a bicskei táborból minden gyermek átkerült a gyermekotthonba. Szabó Máté újabb, az áthelyezés utáni vizsgálatában rávilágít, hogy a gyermekotthonban szükség lenne elkülönítőhelyiségre, az ott dolgozó pedagógusoknak pedig szakértői támogatásra - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. 

Mint szerdai közleményükben írták, az ombudsman korábbi kezdeményezésére a szociális és munkaügyi miniszter, valamint a közigazgatási és igazságügyi miniszter a fóti Károlyi István Gyermekközpontban törvénymódosítással létrehozta a kísérő nélküli kiskorúak otthonát. A menedékjogi eljárás alatt álló, menekültként elismert vagy utógondozott külföldi kiskorúak körülményei a fóti intézményben a bicskeinél lényegesen jobbak.  

A biztos az áthelyezés után az otthonnal kapcsolatos vizsgálatában rávilágított: a gyermekközpontban nincs elkülönítőhelyiség, ahol az újonnan érkező, fertőző betegségben vagy élősködőktől szenvedő fiatalokat gondozhatnák, gyógyíthatnák. Ez a testi és lelki egészséghez való, az alaptörvényben is rögzített jog érvényesülését is veszélyezteti - olvasható a közleményben. 

Mint hangsúlyozták, a külföldi gyermekeket oktató iskola és a gyermekközpont munkatársai szerint szinte valamennyi kiskorút súlyosan megviselték a menekülésükkor átélt megrázkódtatások, mindez pedig súlyveszteséget, krónikus fejfájást, váratlan és kontrollálhatatlan dühkitöréseket is előidéz. A gyermekközpontban dolgozó pszichológusok és fejlesztő pedagógusok azonban nem tudják megfelelően ellátni őket, hiszen a fóti speciális gyermekotthon lakóival is nekik kell foglalkozniuk.  

Szabó Máté szerint ezért nemcsak a fiataloknak, hanem az őket gondozóknak is szükségük lenne szakértői támogatásra, ugyanis a gyermekek elmesélik az átélt szörnyűségeket a velük foglalkozó pedagógusoknak, mindez pedig őket is megviseli - zárul a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vita Németországban a Covid-védőoltásról

Vita Németországban a Covid-védőoltásról

121 települést ad át Örményország Azerbajdzsánnak

121 települést ad át Örményország Azerbajdzsánnak

Történelmet írt Erdogan veje, de csak azzal, hogy az Instagramon mondott le

Történelmet írt Erdogan veje, de csak azzal, hogy az Instagramon mondott le