szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hárommilliárd forintból Miskolcon épül ki a 112-es telefonszámon hívható országos segélyhívó egyik bázisa, amely csaknem ötszáz embernek ad majd munkát - jelentette be Kriza Ákos, a borsodi megyeszékhely fideszes polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján. Miskolcon kívül Szombathelyen épül ki hasonló segélyhívó központ.

Miskolcon az egykori honvédségi bázison alakítják ki az informatikai központot, amelynek alkalmazottjai fogadják a 112-es számon bejövő hívásokat. Az új rendszernek köszönhetően a katasztrófavédelmet, a tűzoltóságot, a rendőrséget és a mentőket érhetik el mindazok, akik a 112-es hívószámot tárcsázzák. 

A tervek szerint idővel kivezetik a jelenlegi 104-es, 105-ös, 107-es számokat, helyüket is a 112 veszi át. A szám ingyenesen hívható.

Kriza Ákos elmondta: a kormány döntésének megfelelően digitális technológiával ellátott központi rendszer épül ki, amelyben eldől, hogy az adott baleset vagy más haváriaesemény milyen egységet érint, kiket, milyen erővel kell mozgósítani.

Megfogalmazása szerint Miskolcon az egyik legfontosabb cél a munkahelyteremtés, ugyanakkor az is fontos, hogy a miskolci bázis üzembe helyezése után a jelenleginél sokkal gyorsabb lehet a segítségnyújtás. A miskolci központ várhatóan a jövő év első felétől működik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet