szerző:
Csikász Brigitta

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda után több megyei rendőrfőkapitány távozásával folytatódhatnak az átszervezések – értesült a hvg.hu. Első körben a Hajdú-Bihar, a Heves, a Pest és a Zala megyei, illetve a Fejér megyei rendőri vezetőket meneszthetik. Elbocsátásuk oka a Belügyminisztérium által elvégzett teljesítményértékelés lehet, miközben a Fejér megyei parancsnok az ozorai fesztivállal kapcsolatos események miatt távozhat.

Az ozorai fesztivál rendőri megszállása elsodorta a sárbogárdi rendőrkapitányt, Ozsváth Zsoltot is, akit előbb felfüggesztettek, majd visszavonták megbízatását. Valószínű azonban, hogy nem áll meg nála a sor, és főnökének, Simon László Fejér megyei rendőrfőkapitánynak is a székébe kerülhet, hogy a több mint egy évtizedes rendezvényen tapasztalható kábítószer-terjesztés és -fogyasztás ellen nem léptek fel erőteljesebben. A sajtóban megjelentek szerint a Belügyminisztérium részéről ma jelentenek be "újabb szervezeti és személyi változásokat".

A hvg.hu úgy tudja, hogy Simon Lászlóhoz hasonlóan megválnak más megyei főkapitányságok vezetőitől is. Így az már megjelent, hogy távozhat a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság éléről szeptember 1-jével Fekete Csaba. A rendőrfőkapitány, aki korábban dolgozott az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán, majd közrendvédelmi területen is, öt évet húzott le Hajdú-Biharban. Székébe a hírek szerint a Békés megyei parancsnok, Gyurosovics József ülhet be.

Hol áll meg?

Információink szerint továbbá a Heves megyei rendőrfőkapitánynak, a Budapest XIII. kerületi kapitányságáról 2010-ben Egerbe helyezett Ormossy Attilának és az idén februártól a zalai rendőröket irányító Szukics Ferencnek is távoznia kell. A tábornokok leváltásának oka még nem ismert, lapunk egyelőre hivatalos tájékoztatást nem kapott a Belügyminisztériumtól. Szintén leválthatják a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) vezetőjét, Simon Tamást és rendészeti helyettesét, Galuska-Tomsits Lászlót. Simon Tamás 2011-ben Jász-Nagykun-Szolnok megyéből került a PMRFK-ra. Sokáig esélyesnek tartották a rendőrséghez 2010-ben a SOTE-től visszahelyezett Bűnügyi Szakértői Kutató Intézet vezetőjének.

Nem tudni, kik szerepelnek még a belügyminiszter listáján
©

A Belügyminisztérium (BM) arra hivatkozik, hogy az átszervezések és a menesztések alapja egy a testület tagjai között végzett teljesítmény-értékelés. Ezzel kapcsolatban a belügy korábbi megkeresésünkre csak annyit közölt, hogy "a rendőri szervek munkáját tevékenységükhöz kapcsolódó szakmai és hatékonysági adatok alapján" értékelték, figyelemmel a "működési feltételrendszerükre". A BM-nél most arra voltunk kíváncsiak, hogy mi lesz a távozó parancsnokok sorsa, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk rá választ.

A személyi változások részben arra engednek következtetni, hogy Pintér Sándor saját embereivel sem elnéző, hiszen Simon Tamást, Ormossy Attilát és Szukics Ferencet jelenlegi pozícióikba ő nevezte ki. A belügyminiszter egyébként a második Orbán-kormány hivatalba lépése után fél évvel szinte a teljes rendőri vezérkart lecserélte a hozzá és az országos főkapitánynak kinevezett Hatala Józsefhez lojális vezetőkre.

Öt nap gondolkodási idő

Az élet nem áll meg
Persze a változások ellenére folyik az élet. A Közbeszerzési Értesítő új száma szerint a BRFK most készül egy autómosó berendezés telepítésére a Nádasdy utcába. Az eszközt 12 millió forintért szállítja le az Acis Kft. – derül ki az értesítőből.

A vezetőcserék közben a napokban dől el az is, hogy a BRFK jogutód nélkül megszüntetett Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán (SZBEO) és a Nemzeti Nyomozó Iroda szintén felszámolt egységeinél dolgozók elfogadják-e új beosztásaikat. (A megszüntetés külön érdekessége, hogy 2010-ben, amikor a rendészeti szakszervezetek demonstrációkat szerveztek a parlament elé a nyugdíjazási szabályok megváltozása miatt, a belügyminisztert éppen az SZBEO emberei védték.) Az SZBEO munkatársainak Pest megyei kapitányságokon ajánlottak új munkát, míg a nyomozó irodától elküldötteknek a kerületi rendőrkapitányságokon biztosítanának helyet. Akik azonnal nem írták alá az új beosztásuk elfogadását, öt munkanap gondolkodási időt kaptak. Úgy tudjuk, hogy az SZBEO esetében hatan éltek ezzel a lehetőséggel, és szerdán reggel kell az ezzel kapcsolatos elbeszélgetésekre a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központba menniük.

A szélnek eresztett emberek között – úgy tudjuk – akadt olyan is, aki épp aznap vette volna át kinevezését, amikor az osztályokat megszüntették. De tudunk olyanról is, aki két éven át küzdött azért, hogy a szervezett bűnözés ellen harcolhasson. Erre két hetet kapott. Mindez a hvg.hu által megkérdezett még aktív, vagy már visszavonult rendőrök szerint fejetlenséget jelez, azt hogy az átszervezés nem volt előre eltervezett és átgondolt. A végrehajtott átalakítás egy érintett rendőr szerint arra volt jó, hogy kifelé azt kommunikálják: megszüntették a korrupció melegágyát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Pintér Sándor hamar lezavarta a fejcseréket

Fél év alatt szinte a teljes rendőri vezérkart lecserélték a jelenlegi belügyminiszterhez és országos rendőrfőkapitányhoz lojális emberekre. A hvg.hu információi szerint november 10-étől a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, december 10-én pedig a Szolnok megyei élén lesznek újabb változások. A cseréktől elvárt szemléletváltás eredménye egyelőre még nem tudni, miben nyilvánult meg.

HavariaPress Itthon

Rendőrségi fejcserék Csongrádban

Az ORFK eddigi bűnügyi főosztályvezetőjét nevezték ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatójává. A kapitányságon a rendészeti feladatok ellátásáért is új vezető felel - értesült a HavariaPress.

Csikász Brigitta Itthon

Leválthatják a főrendőrt: Pintér már saját embereit is lecseréli?

Egy hónap múlva távozhat posztjáról az országos rendőrfőkapitány – tudta meg a hvg.hu. Ezzel együtt változások várhatóak a Nemzeti Nyomozó Iroda élén is. A személycseréket maga Pintér Sándor belügyminiszter harangozta be egy héttel ezelőtt. Ez a második nagy kör a rendőri vezetők cseréjében a második-Orbán kormány idején. Míg 2010-ben "új szemléletváltásra" volt szükség, most "a teljesítmény diktál".

Csikász Brigitta Itthon

Belügyminiszter Pintér, országos főkapitány Hatala?

Minden jel arra mutat, hogy az újabb Fidesz-kormányban ismét Pintér Sándoré lehet a belügyminiszteri poszt. Bár hosszú az esélyesek listája az országos főkapitányi posztra, úgy tudjuk, annak a Hatala Józsefnek van a legnagyobb sansza, aki 2006-ban közbiztonsági főigazgatóként távozott a rendőrségtől, majd Pintér Sándor cégében vállalt vezetői posztot. Hivatalos bejelentés még nincs, de a nevek már forognak.

hvg.hu Itthon

Pintér több mint féltucat vezetőt lecserél

A csütörtök reggeli állománygyűlésen jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter az ORFK vezérkarának leváltását. Mindezt azzal indokolta, hogy szemléletváltásra van szükség a rendőrség munkájában.

Videó: Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön

Videó: Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön

Orbán: magyar küldetés megmutatni, milyen a keresztény szabadságra épített élet

Orbán: magyar küldetés megmutatni, milyen a keresztény szabadságra épített élet

10+1 részlet, amire figyeljen, ha rezsiutalvánnyal fizetne

10+1 részlet, amire figyeljen, ha rezsiutalvánnyal fizetne

Újabb vihar csap le a Dorian hurrikán által két hete letarolt Bahamákra

Újabb vihar csap le a Dorian hurrikán által két hete letarolt Bahamákra

250 éve született az ember, akinél meg sem lehet számlálni, mi mindenhez értett

250 éve született az ember, akinél meg sem lehet számlálni, mi mindenhez értett

A Strache-botrány és az ibizai videó kísértete járja be Ausztriát a választási kampányban

A Strache-botrány és az ibizai videó kísértete járja be Ausztriát a választási kampányban