szerző:
Csikász Brigitta

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda után több megyei rendőrfőkapitány távozásával folytatódhatnak az átszervezések – értesült a hvg.hu. Első körben a Hajdú-Bihar, a Heves, a Pest és a Zala megyei, illetve a Fejér megyei rendőri vezetőket meneszthetik. Elbocsátásuk oka a Belügyminisztérium által elvégzett teljesítményértékelés lehet, miközben a Fejér megyei parancsnok az ozorai fesztivállal kapcsolatos események miatt távozhat.

Az ozorai fesztivál rendőri megszállása elsodorta a sárbogárdi rendőrkapitányt, Ozsváth Zsoltot is, akit előbb felfüggesztettek, majd visszavonták megbízatását. Valószínű azonban, hogy nem áll meg nála a sor, és főnökének, Simon László Fejér megyei rendőrfőkapitánynak is a székébe kerülhet, hogy a több mint egy évtizedes rendezvényen tapasztalható kábítószer-terjesztés és -fogyasztás ellen nem léptek fel erőteljesebben. A sajtóban megjelentek szerint a Belügyminisztérium részéről ma jelentenek be "újabb szervezeti és személyi változásokat".

A hvg.hu úgy tudja, hogy Simon Lászlóhoz hasonlóan megválnak más megyei főkapitányságok vezetőitől is. Így az már megjelent, hogy távozhat a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság éléről szeptember 1-jével Fekete Csaba. A rendőrfőkapitány, aki korábban dolgozott az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán, majd közrendvédelmi területen is, öt évet húzott le Hajdú-Biharban. Székébe a hírek szerint a Békés megyei parancsnok, Gyurosovics József ülhet be.

Hol áll meg?

Információink szerint továbbá a Heves megyei rendőrfőkapitánynak, a Budapest XIII. kerületi kapitányságáról 2010-ben Egerbe helyezett Ormossy Attilának és az idén februártól a zalai rendőröket irányító Szukics Ferencnek is távoznia kell. A tábornokok leváltásának oka még nem ismert, lapunk egyelőre hivatalos tájékoztatást nem kapott a Belügyminisztériumtól. Szintén leválthatják a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) vezetőjét, Simon Tamást és rendészeti helyettesét, Galuska-Tomsits Lászlót. Simon Tamás 2011-ben Jász-Nagykun-Szolnok megyéből került a PMRFK-ra. Sokáig esélyesnek tartották a rendőrséghez 2010-ben a SOTE-től visszahelyezett Bűnügyi Szakértői Kutató Intézet vezetőjének.

Nem tudni, kik szerepelnek még a belügyminiszter listáján
©

A Belügyminisztérium (BM) arra hivatkozik, hogy az átszervezések és a menesztések alapja egy a testület tagjai között végzett teljesítmény-értékelés. Ezzel kapcsolatban a belügy korábbi megkeresésünkre csak annyit közölt, hogy "a rendőri szervek munkáját tevékenységükhöz kapcsolódó szakmai és hatékonysági adatok alapján" értékelték, figyelemmel a "működési feltételrendszerükre". A BM-nél most arra voltunk kíváncsiak, hogy mi lesz a távozó parancsnokok sorsa, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk rá választ.

A személyi változások részben arra engednek következtetni, hogy Pintér Sándor saját embereivel sem elnéző, hiszen Simon Tamást, Ormossy Attilát és Szukics Ferencet jelenlegi pozícióikba ő nevezte ki. A belügyminiszter egyébként a második Orbán-kormány hivatalba lépése után fél évvel szinte a teljes rendőri vezérkart lecserélte a hozzá és az országos főkapitánynak kinevezett Hatala Józsefhez lojális vezetőkre.

Öt nap gondolkodási idő

Az élet nem áll meg
Persze a változások ellenére folyik az élet. A Közbeszerzési Értesítő új száma szerint a BRFK most készül egy autómosó berendezés telepítésére a Nádasdy utcába. Az eszközt 12 millió forintért szállítja le az Acis Kft. – derül ki az értesítőből.

A vezetőcserék közben a napokban dől el az is, hogy a BRFK jogutód nélkül megszüntetett Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán (SZBEO) és a Nemzeti Nyomozó Iroda szintén felszámolt egységeinél dolgozók elfogadják-e új beosztásaikat. (A megszüntetés külön érdekessége, hogy 2010-ben, amikor a rendészeti szakszervezetek demonstrációkat szerveztek a parlament elé a nyugdíjazási szabályok megváltozása miatt, a belügyminisztert éppen az SZBEO emberei védték.) Az SZBEO munkatársainak Pest megyei kapitányságokon ajánlottak új munkát, míg a nyomozó irodától elküldötteknek a kerületi rendőrkapitányságokon biztosítanának helyet. Akik azonnal nem írták alá az új beosztásuk elfogadását, öt munkanap gondolkodási időt kaptak. Úgy tudjuk, hogy az SZBEO esetében hatan éltek ezzel a lehetőséggel, és szerdán reggel kell az ezzel kapcsolatos elbeszélgetésekre a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központba menniük.

A szélnek eresztett emberek között – úgy tudjuk – akadt olyan is, aki épp aznap vette volna át kinevezését, amikor az osztályokat megszüntették. De tudunk olyanról is, aki két éven át küzdött azért, hogy a szervezett bűnözés ellen harcolhasson. Erre két hetet kapott. Mindez a hvg.hu által megkérdezett még aktív, vagy már visszavonult rendőrök szerint fejetlenséget jelez, azt hogy az átszervezés nem volt előre eltervezett és átgondolt. A végrehajtott átalakítás egy érintett rendőr szerint arra volt jó, hogy kifelé azt kommunikálják: megszüntették a korrupció melegágyát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Pintér Sándor hamar lezavarta a fejcseréket

Fél év alatt szinte a teljes rendőri vezérkart lecserélték a jelenlegi belügyminiszterhez és országos rendőrfőkapitányhoz lojális emberekre. A hvg.hu információi szerint november 10-étől a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, december 10-én pedig a Szolnok megyei élén lesznek újabb változások. A cseréktől elvárt szemléletváltás eredménye egyelőre még nem tudni, miben nyilvánult meg.

HavariaPress Itthon

Rendőrségi fejcserék Csongrádban

Az ORFK eddigi bűnügyi főosztályvezetőjét nevezték ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatójává. A kapitányságon a rendészeti feladatok ellátásáért is új vezető felel - értesült a HavariaPress.

Csikász Brigitta Itthon

Leválthatják a főrendőrt: Pintér már saját embereit is lecseréli?

Egy hónap múlva távozhat posztjáról az országos rendőrfőkapitány – tudta meg a hvg.hu. Ezzel együtt változások várhatóak a Nemzeti Nyomozó Iroda élén is. A személycseréket maga Pintér Sándor belügyminiszter harangozta be egy héttel ezelőtt. Ez a második nagy kör a rendőri vezetők cseréjében a második-Orbán kormány idején. Míg 2010-ben "új szemléletváltásra" volt szükség, most "a teljesítmény diktál".

Csikász Brigitta Itthon

Belügyminiszter Pintér, országos főkapitány Hatala?

Minden jel arra mutat, hogy az újabb Fidesz-kormányban ismét Pintér Sándoré lehet a belügyminiszteri poszt. Bár hosszú az esélyesek listája az országos főkapitányi posztra, úgy tudjuk, annak a Hatala Józsefnek van a legnagyobb sansza, aki 2006-ban közbiztonsági főigazgatóként távozott a rendőrségtől, majd Pintér Sándor cégében vállalt vezetői posztot. Hivatalos bejelentés még nincs, de a nevek már forognak.

hvg.hu Itthon

Pintér több mint féltucat vezetőt lecserél

A csütörtök reggeli állománygyűlésen jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter az ORFK vezérkarának leváltását. Mindezt azzal indokolta, hogy szemléletváltásra van szükség a rendőrség munkájában.

Nyomoz a rendőrség a Jobbik ajánlásain talált hamis aláírások miatt

Nyomoz a rendőrség a Jobbik ajánlásain talált hamis aláírások miatt

Sok tízmillió emberen segíthet az MTA világító egere

Sok tízmillió emberen segíthet az MTA világító egere

A kistelepüléseken lassan nem lesz hol vásárolni

A kistelepüléseken lassan nem lesz hol vásárolni

Megható posztban búcsúzik Emilia Clarke a Trónok harcától

Megható posztban búcsúzik Emilia Clarke a Trónok harcától

Podcast: Megjött a fizetős YouTube Magyarországra, izgalmas fejlesztést villantott a Nike

Podcast: Megjött a fizetős YouTube Magyarországra, izgalmas fejlesztést villantott a Nike

Merkel kormányátalakításra készül

Merkel kormányátalakításra készül