szerző:
Csikász Brigitta

Megdöbbent a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni egységeinek megszüntetésén a főosztályt korábban irányító, jelenleg a korrupciós ügy gyanúsítottjaként előzetes letartóztatásban lévő Gulyás Imre. Ügyvédje, Zsurkán Béla számolt be erről a hvg.hu-nak. Elmondta azt is, számos indítványt terjesztett Gulyás és annak szintén gyanúsított volt kollégája, Hopka Lajos védőjeként az eljárást folytató Központi Nyomozó Főügyészség elé.

V. László bűnszervezetének tagja volt az ügyészség szerint Hopka Lajos, aki a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályán a speciális ügyek osztályát irányította korábban – tudta meg a hvg.hu a férfi ügyvédjétől, Zsurkán Bélától. A védő elmondta, miután másik ügyfele, Gulyás Imre gyanúsítását augusztus 14-én súlyosbította a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) azzal, hogy a vesztegetést bűnszervezetben követte el, számítottak arra, hogy Hopka Lajos esetében is súlyosbít a hatóság.

június elején elfogott rendőri vezetőket a KNYF azzal gyanúsítja, hogy havi több százezer, egymillió forintot tettek zsebre azért, hogy elintézték, V. László érdekeltségeit a rendőrök ne ellenőrizzék, más helyeket viszont a sorozatos razziákkal zaklassanak. Az ügyészség V. László után Gulyás Imrével és Koblencz Attilával, a BRFK Informatikai Főosztályának egykori felderítő nyomozójával is a héten közölte, hogy immár bűnszövetkezet tagjaként elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják őket. A gyanú súlyosbítását Hopka Lajossal pénteken közölték.

Az ügyvéd szerint megalapozatlanok a gyanúsítások

„Panasszal éltünk ellene, mert megalapozatlannak tartjuk, csakúgy, mint az alapesetben történt gyanúsítás esetén” – mondta a hvg.hu-nak Zsurkán Béla. Gulyás és védője álláspontjukat „egy részletes vallomásban fejtették ki”. „Különböző indítványokat tettünk rendőri vezetők és beosztottak meghallgatására, valamint jelentések és statisztikák bekérésére, amelyek igazolják, hogy sem Gulyás Imre, sem Hopka Lajos részéről semmilyen szándék nem volt V. László ügyeinek eltussolására.”

Az ügyvéd beszámolt arról is, hogy az ügyészség által bizonyítéknak tekintett iratok részletes előtárására vonatkozó indítványukat elutasították. Ennek okát a nyomozó hatóság nem indokolta. Zsurkán Béla szerint Gulyás Imre "megdöbbenve értesült" az NNI szervezett bűnözés elleni egységeinek megszüntetéséről. „A jelentős tapasztalattal és szakmai tudással rendelkező beosztottjai szélnek eresztése nem tetszett neki. Ugyanakkor nem jelentett számára újdonságot az átszervezés, mert még az ő ideje alatt szó volt róla, de ilyen drasztikus változásról senki nem beszélt. Ráadásul fals az a magyarázat, hogy az átszervezésekkel válhat hatékonyabbá a munka, mert korábban erre vonatkozóan nem érkezett hozzájuk panasz a vezetőktől” – mondta az ügyvéd.

Előkerülnek-e további korrupt rendőrök?

Több mint két hónapja már annak, hogy a rendőri korrupciós ügy kipattant. A hat gyanúsított között van Kalmár Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság volt közrendvédelmi főosztályvezetője is. A KNYF korábban további gyanúsításokat ígért, a kör egyelőre nem bővült. A történet pedig így lenne teljes, hiszen nehezen elképzelhető, hogy négy rendőr akadályozta éveken át azt, hogy a BRFK és más hatóságok se razziázzanak az éjszaka császáraként emlegetett V. László helyein. Az, hogy négyüket bűnszervezetté minősítették, az alapesetben adható öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés időtartamát megduplázta. Ez úgy tűnik, egyelőre nem rettentette meg az érintetteket, mert a sajtóban megjelentek és a Zsurkán Béla által elmondottak szerint tagadták a bűncselekmény elkövetését, s panasszal éltek a gyanúsításokkal szemben.

Bűnszervezetről – a jogszabályok alapján – legalább három ember esetén lehet beszélni, ami Koblencz Attila, Gulyás Imre és V. László révén már korábban teljesült. Az az eljárás megindulása óta várható is volt egyébként, hogy a KNYF előbb-utóbb „maffiáról” fog beszélni. A hvg.hu-nak korábban a BRFK közrendvédelmi főosztályát vezető Kalmár Tamás ügyvédje, Arató György is súlyosbítást várt.

"Jelenleg életszerűtlen" az ügyészség állítása?

A hvg.hu által megkérdezett rendőrök és egykori nyomozók életszerűnek tartják a bűnszervezet működését, de szerintük a négy rendőrön kívül másoknak is a gyanúsítottak között lenne a helye. Forrásaink ugyanis – Zsurkán Bélához hasonlóan – nem hiszik, hogy csupán ennyi ember elég volt ahhoz, hogy megakadályozzák V. László szórakozóhelyeinek ellenőrzését, illetve a négy rendőr intézze el azt, hogy a konkurens diszkók, mulatók működését ellehetetlenítsék. Szerintük ugyanakkor, ahogy telik az idő az első gyanúsítások óta, úgy lesz nehezebb újabb emberek ellen bizonyítékot találni.

Forrásaink életszerűtlennek tartják ugyanakkor, hogy más hatóság munkatársainak szerepe semmilyen szinten nem vetődik fel, holott a vám- és pénzügyőrök vagy a tisztiorvosi szolgálat, valamint az illetékes jegyző a rendőrök nélkül is kimehetett a szórakozóhelyeket ellenőrizni. A West Balkánban tavaly év elején történt tragédia után például a tűzoltóság nagyon sok szórakozóhelyet ellenőrzött, többet be is zárattak. V. László érdekeltségei nem voltak közöttük.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Feljelentést tesz a korrupcióval vádolt rendőr

Feljelentést tesz Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) május vége óta vesztegetés gyanújával előzetes letartóztatásban lévő volt szervezett bűnözés elleni főosztályvezetője, mert a Heti Válasz Online múlt szerdai írásában azzal vádolta, hogy meghamisított egy jegyzőkönyvet.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: izzik a levegő a BRFK-n, vegzálják a kisrendőröket?

Őrült ellenőrzésbe kezdtek a BRFK-n a két hete kirobbant rendőri korrupciós botrány nyomán, amit a szolgálati állomány tagjai vegzálásként élnek meg – mondták a hvg.hu-nak rendőrök. Megkérdeztünk két egykori BRFK-s vezetőt is a V. László szórakozóhelyein folytatott razziákról.

Csikász Brigitta Itthon

Rendőri korrupció: a rengeteg túlórából gazdagodtak meg a gyanúsítottak?

Minden forintról el tudott számolni kihallgatásán Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának volt vezetője az egy hónappal ezelőtt napvilágra került korrupciós ügy egyik gyanúsítottja - mondta a hvg.hu-nak ügyvédje. Zsurkán Béla és a lapunk által megkérdezett többi szereplő is az újabb gyanúsításokat várják, mert szerintük négy rendőr önmagában éveken át nem vezethetett meg több hatóságot is egyszerre.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: miért most bukott meg az éjszaka császára?

Valaminek történnie kellett, ami miatt az éjszaka császára mára „kilőhetővé” vált, vagyis eljárás indulhatott vele szemben – vélekedtek a hvg.hu-nak egyformán rendőrök és V. László ismerősei is. A megkérdezettek leginkább terület-újraosztási terveket látnak a letartóztatások mögött.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: taktikákat vet be az ügyészség?

A rendőri vezetők mellett alacsonyabb beosztásúak is érintettek lehetnek a korrupció gyanús ügyben – fejtette ki véleményét Kocsis Máté, a Nemzetbiztonsági Bizottságnak egyik fideszes tagja egy beszélgetés során. A védett tanúról szóló hírt, a hvg.hu által megkérdezett volt rendőrök úgy kommentálták, hogy ez ugyanolyan taktika lehet az ügyészség részéről, mint V. László bizalmi emberének házi őrizetbe helyezése.

MTI/hvg.hu Itthon

Korrupciós botrány: előzetesbe került a kedden előállított két rendőr

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a múlt héten kirobbant rendőrségi korrupciós ügyben őrizetbe vett G. Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetőjét és K. Attilát, a BRFK bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozóját.

MTI/Magyar Nemzet Itthon

Feletteseire vallott a főtiszt a rendőri korrupciós ügyben

Felettesei és más vezetők büntetőeljárásba való bevonását kezdeményezte a rendőrségi korrupciós botrány gyanúsítottja, K. Tamás; a volt főtiszt védője kihallgattatná azokat, akiknek a hatásköre volt a V. László érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyek ellenőrzésére - olvasható a szombati Magyar Nemzetben.

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!

Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Tárgyalni akar a tiltakozókkal a hongkongi kormányzó

Tárgyalni akar a tiltakozókkal a hongkongi kormányzó

Amerikai demokrata politikusok nyílt levelet írtak az Auróra ügyében

Amerikai demokrata politikusok nyílt levelet írtak az Auróra ügyében

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal