szerző:
Csikász Brigitta

Előfordulhat, hogy a V. László szórakozóhelyeinek rendőri védéséről nyilatkozó volt rendőröket is kifaggatja a nyomozóhatóság, a rendőrségen kirobbant korrupciós ügyben - tudta meg a hvg.hu. Az is kiderült, egy a Hajógyári-szigeten holtan talált fiatal ügyét már nem közigazgatási eljárásban vizsgálják, hanem nyomozást indítottak. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője csak annyit közölt, hogy a szövevényes ügy minden részletét vizsgálják.

Ellentmondó tanúvallomások születtek a tavaly december 3-án a Hajógyári-szigeten, a Duna-parton, félig a folyóban fekve holtan talált fiatalember ügyében, ezért döntött úgy a rendőrség, hogy nem közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a halál körülményeit, hanem nyomozást indít - értesült a hvg.hu. A BRFK-nak ugyanis csak egy nyomozás keretében van lehetősége szembesítésre.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Garamvölgyi László a hvg.hu-nak nem kívánta kommentálni ezt az értesülést. Azt azonban elmondta, hogy az említett 21 éves fiatalember halálán túl egy másik, a szigetről hat évvel ezelőtt eltűnt fiatal ügyében is elrendelték a büntetőeljárás megindítását. Ismert, ezen a két eseten kívül további két, szintén a Hajógyári-szigeten történt halálesetet is elővettek a rendőrök. Ezeket még közigazgatási eljárásban vizsgálják, ami szűk kereteket ad a nyomozóknak, mert annak során nyomozati cselekményeket nem tudnak végezni. Amennyiben valamilyen új körülményre, információkra bukkannak, akkor van szükség a nyomozás megindítására.

A razziázó testületek nem tudnak „árulóról”

Az újra górcső alá vett halálesetek és eltűnés a rendőri korrupciós ügyben előzetesbe helyezett szórakozóhely-tulajdonos V. László egyik érdekeltségének helyszínén, a Hajógyári-szigeten történtek. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) által folytatott nyomozásban (bár újabb gyanúsításokat ígértek), továbbra is hatan vannak előzetes letartóztatásban.

A hétvégén több fővárosi szórakozóhelyen, köztük V. László érdekeltségeiben megtartott razziákról előre értesültek a helyek alkalmazottai. Hogy ki szólt nekik, nem tudni. A rendőrség szóvivője, Garamvölgyi László cáfolta, hogy rendőrök súgtak és úgy tudjuk, a korrupciós ügyet felderítő Nemzeti Védelmi Szolgálat sem nyomoz a hétvégi razziákkal kapcsolatban a testületnél dolgozók után. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a katasztrófavédelem részéről is hasonlóan nyilatkoztak a hvg.hu-nak; közölték, nem kellett vizsgálatot indítaniuk „árulás” miatt.

Ha voltak is olyanok, akik leadták a jelzést a razziákról, nem jártak sikerrel, hiszen két helyet is bezáratott a NAV és a katasztrófavédelem. A „tiltólistára” tett szórakozóhelyekről a III. kerületi és a belvárosi jegyző tájékoztatása szerint őket sem értesítették.

A nyilatkozó volt rendőröket is meghallgatják?

A szórakozóhelyek rendőri védéséről, az ott folyó kábítószer-terjesztésről volt rendőrök is megszólaltak a médiában. Volt, aki névvel, volt, aki csak csuklyában, eltorzított hanggal vállalta annak elmondását, hogy már a kilencvenes években ismert volt, hogy V. László érdekeltségei rendőri védelem alatt állnak, azokba egyenruhás rendőr be sem tehette a lábát, s a szórakozóhelyeken „dúskálni” lehetett a drogban. Labanc Ferenc, egykori nyomozó például felelevenített egy esetet, amikor főnöke rászólt azért, mert bement V. László egyik éjszakai klubjába. A volt rendőr, aki egyébként a keresztapaként tetszelgő Tasnádi Péter ügyének egyik vádlottja volt és el is ítélték, kollégái szerint, ha úgy érezte, hogy parancsnokával kapcsolatban korrupció gyanúja merül fel, jelezhette volna főnöke felettesénél, vagy ha a rendőrségben nem bízik, az ügyészségen. Furcsának tartották egyébként, hogy Labanc Ferenc eddig hallgatott az általa tudott bűnös dolgokról.

Mivel a testület egykori dolgozói az interjúkban részletesen beszámoltak arról, hogy mik történtek V. László helyein, megkérdeztük a korrupciós ügyben nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészségen, hogy a nyilatkozókat meg kívánják-e hallgatni. A főügyészség szóvivője, Fazekas Géza a hvg.hu-val csak annyit közölt, hogy a szövevényes ügy minden szálát vizsgálják.

Két gyanúsított egy ügyvéd

A hat gyanúsított közül kettőnek ugyanaz az ügyvédje. Zsurkán Béla látja el ugyanis Hopka Lajosnak, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt osztályvezetőjének, és a másik NNI-s gyanúsítottnak, Gulyás Imrének, a Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály egykori vezetőjének a védelmét is. Az ügyvéd a hvg.hu-nak elmondta, miután az alezredes korábbi védője visszaadta a megbízását, őt kérték fel. Először azonban, lévén, hogy az elejétől kezdve Hopka Lajos ügyvédje, érdekellentétre hivatkozva nem engedték ezt, de miután kiderült, hogy erről nincs szó, átvehette a védelmet. „Akkor beszélhetnénk érdekellentétről, ha ellentétesen nyilatkoznak a hatóságoknak, de erről szó sincs” – közölte Zsurkán Béla. „Gulyás Imre vallomást tett, és abban tagadta a bűnösségét. Hasonlóan Hopka Lajos ügyéhez jelenleg a titoktartási kötelezettség alóli felmentéssel kapcsolatos tennivalók zajlanak.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Korrupciós botrány: előzetesbe került a kedden előállított két rendőr

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a múlt héten kirobbant rendőrségi korrupciós ügyben őrizetbe vett G. Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetőjét és K. Attilát, a BRFK bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozóját.

Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: miért most bukott meg az éjszaka császára?

Valaminek történnie kellett, ami miatt az éjszaka császára mára „kilőhetővé” vált, vagyis eljárás indulhatott vele szemben – vélekedtek a hvg.hu-nak egyformán rendőrök és V. László ismerősei is. A megkérdezettek leginkább terület-újraosztási terveket látnak a letartóztatások mögött.

hvg.hu Itthon

Rendőrök bilincsben: újabb két ember a gyanú árnyékában?

Újabb két embert vehettek őrizetbe azután, hogy pénteken két főrendőrt és két civilt is bilincsbe kísértek el – értesült a hvg.hu. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az alvilág egyik ismert szereplője vesztegethette meg a rendőröket.

MTI/Népszabadság Bűnügy

A korrupcióval gyanúsított főrendőrök is átestek a C típusú átvilágításon

Minden esetben indul belső vizsgálat, amikor olyan embert gyanúsítanak meg bűncselekménnyel, akiről biztonsági szakvélemény, C típusú átvilágítás készült; a felettes azonban nem köteles figyelembe venni a biztonsági véleményt, amikor a kinevezésről dönt - tudta meg a Népszabadság a Belügyminisztériumtól a rendőrségi korrupciós ügy kapcsán.

HavariaPress Itthon

Garamvölgyi: nem rendőr szólt a pénteki razziáról

Cáfolta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője, hogy a rendőrségtől szivárgott ki bizalmas információ a péntek éjszakai, tizenhárom szórakozóhelyen tartott razziáról. Garamvölgyi László szerint az akció nincs összefüggésben a rendőri korrupciós üggyel - olvasható a Magyar Hírlapban.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: izzik a levegő a BRFK-n, vegzálják a kisrendőröket?

Őrült ellenőrzésbe kezdtek a BRFK-n a két hete kirobbant rendőri korrupciós botrány nyomán, amit a szolgálati állomány tagjai vegzálásként élnek meg – mondták a hvg.hu-nak rendőrök. Megkérdeztünk két egykori BRFK-s vezetőt is a V. László szórakozóhelyein folytatott razziákról.

Csikász Brigitta Itthon

Bilincsben vittek el egy főrendőrt

Korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség vezető beosztású rendőrökkel és civilekkel szemben. A hvg.hu úgy tudja, az egyik gyanúsított a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője. A rendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást a példátlan ügyben.

MTI Bűnügy

Korrupciós ügy: július 3-ig előzetesben maradnak a rendőri vezetők

A bíróság július 3-ig rendelte el V. László vállalkozó és társa, illetve a vesztegetési ügybe keveredett rendőrtisztek előzetes letartóztatását. A Fővárosi Törvényszék honlapjára kedden felkerült közlemény szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság június 3-án a vesztegetés bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő büntetőügyben elrendelte K. Tamás és társai előzetes letartóztatását július 3-ig.

Csikász Brigitta Itthon

Rendőri korrupció: őrizetben újabb két rendőr

Újabb két rendőrt állítottak elő a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF) munkatársai a napokban kibukott korrupció gyanús ügyekkel kapcsolatban - tudta meg a hvg.hu. Információink szerint egyikük az a Nemzeti Nyomozó Irodán dolgozó Gulyás Imre, akinek vezetői megbízatását hétfőn vonta vissza az országos rendőrfőkapitány. A másikuk pedig a BRFK egyik nyomozója. Az ügyészség mindkettőjüket őrizetbe vette.

Publicus: A Fidesz-szavazók közel tizede Karácsonyt szeretné főpolgármesternek

Publicus: A Fidesz-szavazók közel tizede Karácsonyt szeretné főpolgármesternek

Ilyen telefont sem látni minden nap: ez a világ legkönnyebben javítható mobilja

Ilyen telefont sem látni minden nap: ez a világ legkönnyebben javítható mobilja

Drágulhat a magyar kukorica

Drágulhat a magyar kukorica

A debreceni polgármester elismerte, hogy a milliós tandíjú magániskolába jár a lánya

A debreceni polgármester elismerte, hogy a milliós tandíjú magániskolába jár a lánya

CNN: Iráni bázisról indíthatták a szaúdi olajfinomító elleni támadást

CNN: Iráni bázisról indíthatták a szaúdi olajfinomító elleni támadást

Elrendelték az izraeli csaló ideiglenes kiadatását az Egyesült Államoknak

Elrendelték az izraeli csaló ideiglenes kiadatását az Egyesült Államoknak