szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Teljesítmény-értékelés alapján jutottak oda a Belügyminisztériumban, hogy a rendőrségen vezetőcseréket hajtottak végre és átszervezéseket vittek véghez. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megszüntetett egysége, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának tevékenységével kapcsolatban a hvg.hu úgy tudja, az általuk ismert értékelés az ügyszám forgalomra vonatkozott. Ezt volt és jelenlegi rendőrök szerint hamis képet mutat a speciális területű, bonyolultabb ügyeket vivő, éppen ezért kevesebb aktával bajlódó hivatásosok munkájáról.

A rendőrség hivatalosan "morális megtisztulásnak" tartja a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni egységeinek megszüntetését és az ezzel együtt végrehajtott átszervezéseket. Ugyanakkor mindig elmondják azt is, hogy a korrupciós ügy "nem elindította, hanem felgyorsította a szervezeti átalakítást". Mindenesetre az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Garamvölgyi László csütörtökön az MTI-nek adott interjújában arról beszélt, hogy „szeptembertől megújult vezetéssel és morálisan is megtisztulva dolgozik majd a rendőrség”. A nyilatkozatban elhangzottak pedig azt sugallják, hogy a főváros kerületi és Pest megyei kapitányságokra történt áthelyezésekkel a rendőrség megszabadult a valami miatt nem megfelelő és kifogásolható munkát végző emberektől.

Az értékelés minden évben kötelező

Amennyiben a szakmai problémák voltak a megszüntetett osztályok dolgozóival, felmerül, miért dolgozhatnak tovább a rendőrségen. Kíváncsiak voltunk arra, hogy az érintettek hogy szerepeltek a tavaly év végi teljesítmény-értékelésen, amit a törvény szerint el kell végezni. Kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptuk meg a választ a Belügyminisztériumtól. Az átalakítások indokaként többször szerepelt egy teljesítményértékelés eredménye, de nem lehet tudni, hogy ez a tavaly év végi felmérés-e.

A szakmai fejlődést és kompetenciákat felmérő teljesítmény-értékelést egyébként minden évben el kell végezni, illetve akkor is, ha valakit új, vagy magasabb beosztásba helyeznek. Aki nem jól teljesített, annak határidőre teljesítendő feladatokat és képzési irányt kellett meghatározni, amelyet a parancsnoka háromhavonta köteles ellenőrizni, s arról feljegyzést készíteni.

©

A Belügyminisztérium vizsgálatának alapja - a hvg.hu-nak korábban nyilatkozó rendőrök szerint - az volt, hogy egy-egy nyomozó hány üggyel foglalkozik egyszerre párhuzamosan. Ezzel kapcsolatban azt is szerettük volna megtudni, hogy az ügyszám forgalom alapján hogyan lehet összehasonlítani egy speciális területet, amelyen bonyolultabb ügyeket vizsgálnak a nyomozók például egy kerületi kapitányságéval, ahol lopástól kezdve betörésen át rengeteg kisebb súlyú bűncselekményben nyomoznak.

"Rögzített adatok alapján nem lehet a nyomozást értékelni"

A hvg.hu-nak rendőrök korábban arról számoltak be, hogy ha volt is a munkájukkal gond, azt számukra nem jelezték, sőt akadt, aki főkapitányi jutalomban részesült. „Mi alapján állapították meg a rossz teljesítményt? Ki dönti el, hogy az adott nyomozásban mi a jó teljesítmény mi a rossz? Ha valaki húsz iratot rögzít egy ügyben, az jó, ha csak ötöt, akkor rossz? Egy nyomozást nem lehet rögzített iratok alapján értékelni. Az, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályon, az egy kézben levő ügyek száma három-öt volt, szemben a kerületnél dolgozó rendőrre jutó harminccal-ötvennel, garantálta a minőségi munkát. Egy kerületi nyomozó negyven akta mellett, még ha akar, sem tud minőségi munkát végezni egy-egy ügyben. Nincs rá ideje és nincs kapacitás sem" - mondta lapunknak több rendőr is, hangsúlyozva, hogy "egy szerv működésének minőségét nem lehet az egy kézben levő nyomozások száma alapján eldönteni".

Az ügyszám forgalmat alapul vevő teljesítmény-értékelés azért is érdekes – rendőri forrásaink elmondása alapján – mert az átszervezésben nem érintett BRFK Kábítószer-bűnözés Elleni Szolgálat kisebb ügyszámmal dolgozott, mint az Szervezett Bűnözés Elleni Osztály. (A hvg.hu-nak ezt nyilatkozó rendőr szerint ez nem jelenti persze, hogy ezt az egységet is meg kellene szüntetni, hanem "rá akart mutatni a hivatalos indoklás álságos voltára".) A hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó rendőrök felvetették azt is, hogy érdemes-e a multi cégeknél is használt vezetői képességet felmérő tesztet alkalmazni a rendőrségnél, amely nem profitorientált szervezet. „Teljesen más a cél és a feladat egy multinál és más a rendőrségnél”.

Pénz, pénz, pénz

Forrásaink szerint egy ilyen központi felmérés azért sem adhat objektív képet, mert a bűnüldözéshez is három dolog kell: pénz, pénz, és pénz. Vagyis alapvető jelentőségű, hogy egy-egy kerület, település támogatja-e a területén működő kapitányságot. „Van olyan fővárosi kerület ahol az önkormányzat szinte semmit nem ad, és akad olyan is, ahol autóval, számítógépekkel és jutalmakkal járulnak hozzá az eredményesebb bűnüldözői tevékenységhez.” Ugyancsak fontos szempont lehet a kapitányság személyi összetétele, a tapasztalt és a fiatal rendőrök aránya.  Szintén kérdés kérdés, hogy az operatív területen dolgozók munkáját mi alapján ítélik meg, mert ők a rendőrségi számítógépes rendszerben – a Robotzsaruban – semmit sem rögzítenek.

A korrekt megoldás Teplán Tibor volt BRFK-s nyomozó szerint az lenne, ha egy fél éves értékelés során megnéznék, az ismeretlen elkövetők után indított nyomozások mekkora hányada eredményes. "Ezt követően jönne a vizsgálati rész, annak megállapítása, hogy hány felderített ügy kerül vádemelési javaslatra az ügyészség felé és hány eljárást kellett megszüntetni." Az egykori rendőr szerint ez azért fontos, mert a kapitányságokon előfordul, hogy a rablásoknál inkább a kisebb súlyú kifosztás bűncselekménye miatt járnak el, hogy az kevésbé rontsa a statisztikákat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Saját rendőreit is lefejezi Pintér

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda után több megyei rendőrfőkapitány távozásával folytatódhatnak az átszervezések – értesült a hvg.hu. Első körben a Hajdú-Bihar, a Heves, a Pest és a Zala megyei, illetve a Fejér megyei rendőri vezetőket meneszthetik. Elbocsátásuk oka a Belügyminisztérium által elvégzett teljesítményértékelés lehet, miközben a Fejér megyei parancsnok az ozorai fesztivállal kapcsolatos események miatt távozhat.

Csikász Brigitta Itthon

Pintér vérfürdője: "lubickol az alvilág"

Teljes a káosz és a reménytelenség a rendőrségen a hvg.hu-nak nyilatkozók szerint azt követően, hogy példátlan módon megszüntették a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni szolgálatát és gazdaságvédelmi főosztályát. Az elküldötteknek nem volt választásuk, vagy elfogadják új beosztásukat vagy leszerelnek – számolt be a vele történtekről néhány érintett rendőr. A szakszervezetekkel a belügyi vezetés nem egyeztetett, igaz, ezt nem is kell megtenni.

Csikász Brigitta Itthon

Szétrobbantja Pintér a bűnüldözés csúcsszerveit

Teljesen váratlanul több osztályt megszüntettek a Nemzeti Nyomozó Irodán, az ott dolgozókat fővárosi, kerületi kapitányságokra helyezték át a hvg.hu információi szerint. Nem maradt érintetlenül a rendőri korrupciós ügyben szintén besározódott BRFK sem, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályt jogutód nélkül megszüntették, a dolgozók ezután Pest megyei városi kapitányságokon nyomozhatnak. Értesüléseinket nem cáfolták, a budapesti főkapitány azt közölte, a történtekről nem nyilatkozhat.

Csikász Brigitta Itthon

Újabb vérfürdő a rendőrségen, Pintér harminc vezetőt cserél le

Mintegy harminc személyi változást jelentett be a rendőri vezetők körében kedden a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság közösen kiadott közleményükben. A szeptember 1-jétől életbe lépő vezetőcserékről – az indoklás szerint – szakmai és hatékonysági értékelésre hivatkozva döntöttek. Ugyanakkor szakmabeliek a listát látva nem annyira szakmaiságot látják a változások mögött, hanem inkább politikai akaratot.

Csikász Brigitta Itthon

Pintér megtörte a rendőrséget

Egyelőre három olyan ember van a Budapesti Rendőr-főkapitányság megszüntetett egységének, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának (SZBEO) volt munkatársai között, akik nem fogadták el a számukra felajánlott új beosztást – értesült a hvg.hu. Rendőrségi források szerint ez teljesen érthető, hiszen nem lehet egyik napról a másikra új munkahelyet találni, és a szélnek eresztett embereknek gondolniuk kell családjukra is.

L.Stipkovits Erika: Így lehetünk boldogok a kamasszal

L.Stipkovits Erika: Így lehetünk boldogok a kamasszal

Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját

Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája