szerző:
Csikász Brigitta

Egyelőre három olyan ember van a Budapesti Rendőr-főkapitányság megszüntetett egységének, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának (SZBEO) volt munkatársai között, akik nem fogadták el a számukra felajánlott új beosztást – értesült a hvg.hu. Rendőrségi források szerint ez teljesen érthető, hiszen nem lehet egyik napról a másikra új munkahelyet találni, és a szélnek eresztett embereknek gondolniuk kell családjukra is.

Augusztus 9-én reggel szembesültek azzal a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni egységeinél, illetve az utóbbi szervezet Gazdaságvédelmi Főosztályán dolgozók, hogy nincs már munkahelyük. A hvg.hu úgy tudja, a budapesti főkapitány helyettesei is a megszűnés bejelentése előtt nem sokkal értesültek a szervezeti változásról.

A mintegy 420 rendőrt érintő átszervezést, majd az azt követő vezetőváltásokat volt és jelenlegi rendőrök a hvg.hu-nak egyaránt törvényileg és szakmailag előkészítetlennek, átgondolatlannak és legfőképp annak módja miatt embertelennek nevezték. Nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy a szervezett bűnözői körök ellen küzdő rendőrökre egytől egyig rásütötték a korrupció bélyegét, függetlenül attól, hogy dolgoztak-e a június elején korrupció gyanújába keveredett NNI-s vezetőkkel, Hopka Lajossal és Gulyás Imrével. Az éjszaka császáraként emlegetett V. László vesztegetési ügyének még két rendőr gyanúsítottja van, de egyik sem az SZBEO emberei közül: Kalmár Tamás, a BRFK közrendvédelmi főosztályának a vezetője és Koblencz Attila, a BRFK Információs Főosztályának felderítő nyomozója.

Mindenki bűnös?

A hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó rendőrök szerint nem szerencsés a kollektív büntetés alkalmazása. Ezzel azért sem értenek egyet, mert a BRFK SZBEO-n már kevesen voltak azok közül, akik együtt dolgoztak Gulyással és Hopkával. Gulyás Imre 2007-től vezette az egységet, őt aztán Hopka Lajos váltotta, majd mind a ketten a Nemzeti Nyomozó Irodához kerültek, ráadásul több kollégájukat magukkal vitték. A szervezet bűnözés elleni osztály állományának mintegy fele teljesen kicserélődött új emberekre.

Hopka Lajos előzetes letartóztatásban 2012 június 5-én
©

Hopka és Gulyás meggyanúsítása után (egy érintettet idézve) rögtön „fekete seggűvé váltak" a velük akár évekkel korábban együtt dolgozó munkatársak is. Ezt támasztja alá az az állítólagos lista, amely forrásaink szerint a letartóztatottakkal valaha egy osztályon dolgozó rendőrökről készült. Ezt a listát követte egy másik is, ami ügyforgalmi számok alapján összesíti, hogy az osztályon hány eljárás folyik, s melyik nyomozónál hány ügyben folyik munka. Bár a Belügyminisztérium az átszervezés indokaként következetesen "mindenre kiterjedő teljesítmény-értékelésről" beszél, ügyforgalmi számokra hagyatkozni forrásaink szerint csalóka képet mutat az SZBEO munkájáról, hiszen egy speciális területről van szó, amelynek feladatvégzése össze sem hasonlítható például egy fővárosi kerületi kapitányságéval.

Nyomozások mehetnek veszendőbe

Az emlékezetes csütörtöki reggelen tett bejelentés során azt közölték a dolgozókkal, hogy másnaptól Pest megyei városok kapitányságain üldözik a bűnt – vagyis a BRFK-ról leszerelték őket –, az NNI érintett egységeinek munkatársai pedig a kerületi kapitányságokon szolgálhatnak tovább. Köztük – tudomásunk szerint – akad olyan vezető, aki 33 éves rendőri pályafutás után kiemelt főnyomozóként dolgozhat tovább. Ha elfogadja a felajánlott beosztást. Az SZBEO emberei közül egyelőre három ember nem élt ezzel a lehetőséggel – mondták belügyi forrásaink.

Beszámoltak arról is, hogy csak a BRFK szervezett bűnözés elleni egységénél nyolcvan ügy maradt folyamatban. Azokat a főkapitányság gazdaságvédelmi, kábítószer-bűnözés elleni, illetve gyermek- és ifjúságvédelmi osztályai között szórták szét, de adtak belőlük a kerületeknek is. Az egyik kerületi kapitányságon kikötött eljárás aktája előtt teljesen tanácstalanul állt az ügy új előadója, mondván, nem tudja, X. Y. kicsoda, mert nem találja az ügyviteli és ügyfeldolgozó rendszerben, a Robotzsaruban. Nem is fogja – mondták a hvg.hu-nak, hiszen az egy becenév. Ráadásul a büntetőeljárásokban fontos határidők szerepelnek, amelyet, ha nem hajtanak időben végre, akkor a nyomozások akár ki is fulladhatnak.

Családi egzisztenciák kerültek veszélybe

„Ezeknek az elküldött embereknek a lába alól kihúzták a talajt. Egzisztenciálisan mindenképpen rosszul járnak, mert helyi szervekhez kerültek ki, s ezzel az illetményük csökken. A rendőri pályájukat kettétörték és még kilátásuk sincs arra, hogy előrébb léphetnek, mert a háttérben közölték velük azt is, hogy nem kerülhetnek vissza a BRFK-ra vagy központi szervhez. Persze a terrorelhárítás vagy a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) kapuja nyitva áll előttük, de ez a két szervezet nem kapkod két kézzel ezekért az emberekért” – sorolták lapunknak, hogy mire számíthatnak az áthelyezett rendőrök. Számtalan dolog nem tisztázott forrásaink szerint. "Nem tudni, az ügyeknek mikor lesz gazdájuk, mi lesz az informátori hálózattal, lesz-e új szervezett bűnözés elleni egység a BRFK-n vagy az NNI-n, oda honnan hoznak-e embereket, és ha igen, ők mennyi idő, hány év után tudnak majd eredményeket produkálni?" – teszik hozzá.

Korábbi sajtótájékoztató a BRFK székházában. Fejcserés támadás
©

Az átszervezés módja forrásaink szerint arra utal, hogy a kipattant korrupciós ügy ürügyén rendelték el a teljes tisztogatást. Miközben az átszervezést a hvg.hu által megkérdezettek továbbra sem tartják ördögtől valónak, szerintük "ártatlan embereket alaptalanul megbélyegezni a korrupció gyanújával és szakmai előmeneteleket így megtörni, hiba".

Egyesek megússzák?

Rendőri forrásaink nem tudtak arról, hogy az SZBEO tevékenységével kapcsolatban felmerült volna az a gyanú, hogy nem nyomoztak vagy nyomozhattak bizonyos személyekkel, így V. Lászlóval szemben. „Nem volt erre vonatkozó vizsgálat” – közölték, megjegyezve, hogy ha a nyomozók hallottak is az éjszakai élet alakjaként V. Lászlóról, az egy dolog, nyomozni csak konkrét információk, bejelentések, esetleg feljelentések alapján tudnak. „Nem akarok védeni senkit” – mondta az egyik szerkesztőségünk által megkérdezett egykori nyomozó – „de ha V. László helyeivel kapcsolatban drogterjesztés gyanúja merült fel, akkor a kábítószer-bűnözés elleni osztályoknak kellett volna elsődlegesen fellépni”. Kérdés az is, hogy a szervezett bűnözés elleni tevékenységet segítő felderítő egységek munkájának ellenőrzésével mi van, főleg, hogy az egyik gyanúsított azon a területen dolgozott.

„Eltört az emberekben valami a történtek hatására” – összegezte egy rendőr szintén név nélkül lapunknak. „Jelenleg félelem uralkodik, és nem csak azok körében, akiket az átszervezés érintett, hanem az egész testületben. Senki nem tudja, mire számíthat, és ezzel együtt nagyon sokan úgy vélik, semmi nem maradt, ami miatt érdemes ma rendőrnek lenni.” Az már a másik oldala az egésznek – tették hozzá –, hogy a bűnözők is csodálkoznak a történteken, de "ez nem tart sokáig, mert hamarosan rájönnek, hogy egyelőre nem fogják olyan szorosan őket, s bátrabbá válnak".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Kilenc éve kergették hiába V. Lászlót - interjú a nyomozást vezető rendőrrel

A rendőri korrupciós ügy kipattanása óta nem szólalt meg az ügyet felderítő, és több rendőri vezetőt rács mögé küldő Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetője, Bolcsik Zoltán, aki 2004 és 2007 között a botrányban érintett egyik szervezet, a Nemzeti Nyomozó Iroda főigazgatója volt. Elsőként a hvg.hu-nak beszél a történtekről, az éjszakai élet ismert alakjával, V. László vállalkozóval kapcsolatos rendőri megállapodásról és a másfél éve működő testület munkájáról. Interjú.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: izzik a levegő a BRFK-n, vegzálják a kisrendőröket?

Őrült ellenőrzésbe kezdtek a BRFK-n a két hete kirobbant rendőri korrupciós botrány nyomán, amit a szolgálati állomány tagjai vegzálásként élnek meg – mondták a hvg.hu-nak rendőrök. Megkérdeztünk két egykori BRFK-s vezetőt is a V. László szórakozóhelyein folytatott razziákról.

Csikász Brigitta Itthon

Újabb vérfürdő a rendőrségen, Pintér harminc vezetőt cserél le

Mintegy harminc személyi változást jelentett be a rendőri vezetők körében kedden a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság közösen kiadott közleményükben. A szeptember 1-jétől életbe lépő vezetőcserékről – az indoklás szerint – szakmai és hatékonysági értékelésre hivatkozva döntöttek. Ugyanakkor szakmabeliek a listát látva nem annyira szakmaiságot látják a változások mögött, hanem inkább politikai akaratot.

Csikász Brigitta Itthon

Saját rendőreit is lefejezi Pintér

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda után több megyei rendőrfőkapitány távozásával folytatódhatnak az átszervezések – értesült a hvg.hu. Első körben a Hajdú-Bihar, a Heves, a Pest és a Zala megyei, illetve a Fejér megyei rendőri vezetőket meneszthetik. Elbocsátásuk oka a Belügyminisztérium által elvégzett teljesítményértékelés lehet, miközben a Fejér megyei parancsnok az ozorai fesztivállal kapcsolatos események miatt távozhat.

Csikász Brigitta Itthon

Pintér vérfürdője: "lubickol az alvilág"

Teljes a káosz és a reménytelenség a rendőrségen a hvg.hu-nak nyilatkozók szerint azt követően, hogy példátlan módon megszüntették a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni szolgálatát és gazdaságvédelmi főosztályát. Az elküldötteknek nem volt választásuk, vagy elfogadják új beosztásukat vagy leszerelnek – számolt be a vele történtekről néhány érintett rendőr. A szakszervezetekkel a belügyi vezetés nem egyeztetett, igaz, ezt nem is kell megtenni.

Csikász Brigitta Itthon

Maffiózó volt az ügyészség szerint az NNI főnyomozója

Megdöbbent a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni egységeinek megszüntetésén a főosztályt korábban irányító, jelenleg a korrupciós ügy gyanúsítottjaként előzetes letartóztatásban lévő Gulyás Imre. Ügyvédje, Zsurkán Béla számolt be erről a hvg.hu-nak. Elmondta azt is, számos indítványt terjesztett Gulyás és annak szintén gyanúsított volt kollégája, Hopka Lajos védőjeként az eljárást folytató Központi Nyomozó Főügyészség elé.

Keményen megbüntetik Budvában a fürdőruhában grasszálókat

Keményen megbüntetik Budvában a fürdőruhában grasszálókat

A kormány 12 millió forinttal segíti a háborúkban megerőszakolt nőket

A kormány 12 millió forinttal segíti a háborúkban megerőszakolt nőket

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Nyugdíjazza az oktatóját a Debreceni Egyetem, aki bosszút sejt

Nyugdíjazza az oktatóját a Debreceni Egyetem, aki bosszút sejt

Videó: Rákötötték a robotkutyára a 3 tonnás repülőgépet, és simán elhúzta

Videó: Rákötötték a robotkutyára a 3 tonnás repülőgépet, és simán elhúzta

Frissítette a Google a videotelefonálós alkalmazását, könnyebb lesz a barátokkal csevegni

Frissítette a Google a videotelefonálós alkalmazását, könnyebb lesz a barátokkal csevegni