szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem a kuruc.info, hanem Varga Béla amerikai számlájára utalhatták a portálnak szánt adományokat és a hirdetések árait – olvasható az átlátszó.hu-n, ahol cáfolják az Amerikában élő magyar származású borász hétvégi nyilatkozatát. Varga Béla azt állította az egyik helyi lapnak és az MTI-nek, hogy nem ő a szélsőséges nézeteiről ismert weboldal tulajdonosa, csak baráti szívességből jegyeztette be saját nevére a portált. A távirati irodának azt is állította, hogy nem az ő számlaszámán fogadták a kuruc.info pénzeit.

Az atlatszo.hu oknyomozó portál múlt héten írt arról, hogy saját kutatásaik szerint egy magyar származású borász, a kaliforniai Healdsburgben élő Bela Varga a kuruc.info valódi tulajdonosa. Az ő nevére jegyeztették be korábban ugyanis a kuruc.info internetcímet.

Az oldal készítői álnéven dolgoznak, így bujnak ki a felelősségre vonás alól a több esetben törvénysértő tartalmak miatt.

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól múlt csütörtökön azt közölték, hogy a kuruc.info üzemeltetői ellen továbbra sem indíthatnak eljárást, az oldal olyan szerverről üzemel ugyanis, amely az Amerikai Egyesült Államokban található, és a hírportálon megjelenő tartalmak jogi elbírálása a joghatóság illetékességét veti fel. „Jelenleg a két ország eltérő jogértelmezése miatt az Egyesült Államokban nem indulhat eljárás az oldal üzemeltetői ellen" – fogalmaztak az erről szóló közleményben.

Varga Béla múlt hét végén szólalt meg, a heldsburg.patch című helyi amerikai portálra pénteken került fel a nyilatkozata. Ebben azt állította: nem tulajdonosa a kuruc.infónak, de "baráti szívességként" ő jegyeztette be saját nevére a portált az Egyesült Államokban, és bankszámlát nyitott a honlapnak. A 49 éves férfi azt is közölte, hogy rendszeres kapcsolatot tart fenn a kuruc.info üzemeltetőivel, de nem ellenőrzi a megjelenő cikkeket és nem vesz részt az anyagok megjelentetésében. A honlap üzemeltetőinek megnevezésére nem volt hajlandó, azt állította, hogy "védi biztonságukat".

Varga Béla
©

Varga Béla az MTI-nek is nyilatkozott hétvégén: itt szintén tagadta, hogy tulajdonosa lenne a kuruc.info-nak, szerinte más ebben az esetben a tulajdonjog és más a regisztráció. Állítása szerint a tulajdonost nem ismeri. Azt is mondta: a kuruc.info hirdetési bevételeit nem az ő bankszámlájára utalják át, hanem a portálnak az ugyancsak az Egyesült Államokban lévő bankszámlájára.

Átlátszó.hu: csak egy amerikai bankszámlája van a kuruc.infónak

Az átlátszó.hu szerint Varga Béla nem mondott igazat az MTI-nek. A portálról leszedték már ugyan, de korábban Varga kaliforniai bankszámlaszámát adták meg az adományozóknak, az átlátszó.hu korábbi oknyomozása során is ezt a bankszámlaszámot kapták a hirdetési tarifa befizetéséhez. A weblapokat 1996 óta gyűjtő internetarchívum, az archive.org megőrizte az adományozóknak szóló felhívást, innen tudták közölni a korábban megadott számlaszámot. Más amerikai bankszámlája nincs a kuruc.infónak - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány újabb belobbanására figyelmeztetnek a szennyvízminták

A járvány újabb belobbanására figyelmeztetnek a szennyvízminták

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Hegyomlásnyi nyomatékú dízelmotort kap a legújabb amerikai pickup

Hegyomlásnyi nyomatékú dízelmotort kap a legújabb amerikai pickup