szerző:
MTI

A Fidesz nyomatékosan kéri Mesterházy Attilát, az MSZP elnök-frakcióvezetőjét és párttársát, Veres János volt pénzügyminisztert, hogy a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén adjanak tájékoztatást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) 2008-ban kötött megállapodásról - közölte Selmeczi Gabriella.

A Fidesz szóvivője pénteken újságírók előtt azt mondta: egyebek mellett arra várnak választ a szocialista politikusoktól, hogy a 2008-as IMF-megállapodás után miért csökkentek Magyarországon a bérek és a nyugdíjak, miért csökkent háromról két évre a gyes, és miért kellett általános, értékalapú ingatlanadó bevezetéséről dönteni. "Valószínű, hogy az IMF kérésre vezették be ezeket a megszorításokat" - tette hozzá.

Selmeczi Gabriella szerint a tájékoztatásra azért van szükség, mert az akkori kormány nem részletezte, hogy valójában mit is tartalmaz a valutaalappal kötött megállapodás.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is jelezte csütörtökön, hogy az általa vezetett gazdasági bizottság jövő szerdai ülésén tárgyal a 2008-as IMF-megállapodásról. Az Országgyűlés honlapján közzétett napirendi javaslat szerint a parlament gazdasági és informatikai bizottsága szeptember 26-ára, szerdára napirendjére tűzte a 2008-as IMF-megállapodást és körülményeit, és a meghívottak között van Mesterházy Attila, valamint Veres János mellett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója.

A kormánypárt szóvivője közölte továbbá: a Fidesz támogatja a kabinetet és a tárgyalódelegációt abban, hogy Magyarország és az IMF olyan megállapodást kössön, amely segíti a növekedést és a munkahelyek megvédését. "A Fidesz semmilyen olyan megállapodást nem támogat, amely megszorításokat tartalmaz, ez az Orbán-kormány ideje alatt nem fordult még elő, és nem is fog" - nyomatékosította.

Selmeczi Gabriella kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető csütörtökön tudatta azt is: a parlament gazdasági bizottságának október 1-jei ülésén kész tájékoztatni az ellenzéki képviselőket és a nyilvánosságot arról, mit tartalmaz a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Bizottságnak szerdán levélben megküldött kormányálláspont. Előtte azonban szükségesnek tartja a négy évvel ezelőtti IMF-megállapodás értékelését.

Az MSZP válaszában közölte, Selmeczi Gabriella szenátorasszony alighanem kiflievéssel volt elfoglalva akkor, amikor 2008-ban az akkori kormány az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valutaalapnak elküldött magyar szándéklevelet a teljes hazai nyilvánosság elé tárta, vagyis azok az információk, amelyeket a Fidesz most hiányol, lassan négy éve a rendelkezésére állnak.

A szocialisták úgy vélik, Selmeczi Gabriella vélhetően tudatlanságából fakadóan beszélt ismét az IMF-fel megkötött megállapodásról, olyan ugyanis nem volt.

A párt közleményében megjegyzi, hogy bár a Fidesz a gazdasági bizottság hétfői ülésére várja Mesterházy Attilát és Veres Jánost, a szocialista párt politikusai erre az ülésre nem kaptak meghívást. Az MSZP képviselőit – igaz, nem nyomatékosan – egy jövő szerdai gazdasági bizottsági ülésre hívták meg.

Az MSZP hozzátette, Veres János egyébként szívesen vállalja a sikertelen tárgyalási kezdeményezéssekkel próbálkozó fideszes politikusok, így Rogán Antal korrepetálást is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!