szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jövőben a Miniszterelnökség minden dolgozójának C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon kell átesnie – számolt be az Origo. Tavaly a koronaőröket kötelezték a legszigorúbb ellenőrzésre.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János elrendelte, hogy az általa vezetett hivatalban dolgozók mind a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon essenek át – számolt be az Origo. A rendelet a csütörtöki Hivatalos Értesítőben jelent meg. A döntés vélhetően nem független attól, hogy nemrég a Miniszterelnökség felügyelete alá került a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal is.

A nemzetbiztonsági ellenőrzések célja annak vizsgálata, hogy az érintett személyek megfelelnek-e az állami élet és a nemzetgazdaság jogszerű működéséhez szükséges biztonsági feltételeknek, tervezett vagy jelenlegi munkakörük betöltése jelenthet-e nemzetbiztonsági szempontból megengedhetetlen biztonsági kockázatot.

Az ellenőrzés során adatokat kérnek, például, az érintett vagyoni helyzetéről, és megpróbálnak fényt deríteni arra, hogy van-e az életvitelében olyan kockázati tényező, amely zsarolásra adhat alapot.

Tavaly május óta a koronaőrök is csak úgy dolgozhatnak, hogy alávetették magukat a legszigorúbb nemzetbiztonsági ellenőrzésnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!