szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négy Fidesz-közeli érdekcsoportot azonosított az atlatszo.hu a magyar állam 2010 óta végbement „foglyul ejtését” vizsgálva. Az oknyomozó portál által azonosított csoportok közül egy kötődik Simicska Lajoshoz és egy a szolnoki Nyerges Zsolthoz – további egy a Betonút-csoportként leírt céghálóhoz, egy pedig a Magyar Fejlesztési Bank és a BÁV Zrt. vezetőinek köréhez köthető.

Az atlatszo.hu vizsgálatának előzménye az volt, hogy a Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes szervezet 2012-ben közzétett országjelentése szerint Magyarországon a korrupció minőségileg új szintre lépett: megjelent egy, a hazánk fejlettségi szintjén általában már nem jelentkező probléma, az ún. state capture, a foglyul ejtett állam jelensége.

Az atlatszo.hu azt vizsgálta meg, hogy mely gazdasági-politikai érdekcsoportok játszottak kimutatható szerepet a state capture-ben – az oknyomozó portál munkatársai négy, többé-kevésbé egymástól elkülönülő, de egyaránt Fidesz-közelinek minősíthető csoportot azonosítottak, amelyek elfoglalták a magyar állam számukra releváns tisztségeit.

Az állam foglyul ejtéséről akkor beszélhetünk, ha egy adott terület működtetéséért felelős szereplők, törvényhozók illetve állami tisztviselők nem a közjó, hanem bizonyos magánérdekek logikája szerint alakítják a kompetenciájukba tartozó terület szabályozását, így az egyébként formálisan szabályos és legális döntések bizonyos üzleti csoportok érdekeit szolgálják.

Simicskán túl

Bár mára szélesebb körben is általánosnak mondható meggyőződés, hogy a Fidesz-közeli gazdasági potentátok közül a Simicska-Nyerges érdekkör katonái mára vagy megszállták, vagy befolyásuk alá vonták  az államélet szinte összes, számukra fontos posztját, az atlatszo.hu kimutatása szerint a képlet ennél bonyolultabb: a közpénzekért folyó versenyben sikeresen működnek más, szintén a Fideszhez, illetve az első Orbán-kormányhoz köthető csoportok is.

Az egyik ilyen csoportnak a portál az első Orbán-kormány idején az MFB Zrt.-hez, illetve a BÁV Zrt.-hez  kötődő szereplők csoportját tekinti. Az MFB  1998 és 2002 közötti  vezetői közt ott találjuk az intézmény mai elnök-vezérigazgatóját, Baranyay Lászlót, valamint az elmúlt egy évben több milliárdos nagyságrendű állami megrendelést szerző I.M.G. Kft. vezetőjét,  Patonai Pétert. Ehhez a csoporthoz kötődik többek között az Orbán-kormány legendás fejlesztési minisztere, Németh Lászlóné.

A Nemzeti Együttműködés pénzosztási mechanizmusnak kevésbé ismert nyertesei voltak azok a konzorciumok, melyeknek tagja volt az EuroAszfalt Kft. is, és amelyek csak a burkolatfelújítási tendereken 75 milliárd forintnyi állami megrendeléshez jutottak. Az EuroAszfalt Kft. tulajdonosa a Dunaholding Rt. botrányai óta közismert Dunai György, ő a tulajdonosa a PannonAszfalt Kft.-nek és a  Betonút Zrt.-nek is. A Dunaihoz kötődő, a magyar állam elfoglalásában részt vevő személyeket azonosítja a portál Betonút-csoportként.

Lajos és Zsolt

Az atlatszo.hu „Simicska-csoportként” azonosítja azon személyeket, akik Simicska Lajos egykori APEH-elnök reklám- és médiacégeinek valamelyikében dolgoztak, és most az államszervezet valamelyik területén tevékenykednek. Közülük Vida Ildikó jelenlegi NAV-elnök Simicska cégbirodalmából érkezett Simicska helyettesének az adóhatósághoz az első Orbán-kormány idején, majd a 2002-2010 közötti szocialista kormányzatokat szintén Mahír-alkalmazottként vészelte át. 

Bár erős az összefonódás Simicska Lajos és Nyerges Zsolt cégei között, van egy olyan kör is, amelyik egyértelműen Nyerges Zsolthoz és Szolnokhoz kötődik. Többek között Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és államtitkára, Búsi Lajos, Hegmanné Nemes Sára, az NFM államtitkára és Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke alkotják ezt a szolnoki csoportot.

Ismerje meg a state capture eddig feltérképezett részleteit az atlatszo.hu cikkéből!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!