szerző:
MTI

Martonyi János külügyminiszter szerint Magyarország helye a NATO-ban, a transzatlanti családban van, mert sok minden változik ugyan a világban, de az értékek állandóak maradnak, és a NATO alapvetően értékközösség.

A tárcavezető a Magyar Atlanti Tanács megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett pénteki emlékülésen azt mondta, Magyarország csak abban a szövetségben lehet biztonságban, ahol a tagok között megvan a bizalom, az egyetértés, és számíthatnak egymásra. 

Ezért az ország helye most és a következő évtizedekben is a NATO-ban van - emelte ki. Hozzátette: Magyarország biztonságának a NATO-szövetségesek ereje és szolidaritása az alapja.

Felidézte: 1999 márciusában, néhány nappal az után, hogy Magyarország a szövetség tagja lett, megkezdődött a NATO Jugoszlávia elleni légioffenzívája. Rosszabb lett volna, ha akkor Magyarország nem lett volna a szövetség tagja, így ugyanis sokkal nagyobb biztonságban érezhették magukat a magyarok - emlékeztetett.

A Magyar Atlanti Tanácsról azt mondta, feladata eleinte az volt, hogy megmagyarázza, miért van szükség a NATO-csatlakozásra. Továbbra is fontos a szervezet munkája, mert gyakran felmerülnek kétségek, és többen úgy gondolhatják, meg kell változtatni az eddig vallott értékeket, pedig ez nem így van - tette hozzá.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a rendezvényen azt mondta: az európai NATO-szövetségesek jelenleg gazdasági válsággal birkóznak, ezért a korábbinál jóval kevesebb pénz jut védelmi fejlesztésekre, és egyre nagyobb a különbség a védelmi költségvetésben az Atlanti-óceán két partján - jelentette ki a miniszter. Hozzátette: ebben a helyzetben még fontosabb az euroatlanti nézetek terjesztése.

Hende Csaba hangsúlyozta, Magyarország támogatta a szövetség bővítését, elsősorban a környező országok csatlakozását, mert a NATO küldetése a biztonság garantálása. 

Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet arról beszélt, hogy a NATO-tagállamok együttműködésére nagyobb szükség van, mint valaha. Ezt a közelmúltbeli észak-afrikai események is bizonyítják - utalt a líbiai Bengáziban lévő amerikai külképviseletet ért támadásra.

Azt mondta, az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatának egyik legfontosabb területe az együttműködés a nemzetközi biztonságért, és Washington nagyra értékeli Budapest munkáját.

Karl Lamers, a NATO parlamenti közgyűlésének német elnöke, a Bundestag védelmi bizottságának elnökhelyettese kiemelte, a NATO a békéért és a jogállamiságért küzd, Magyarország a szövetség tagjaként hozzájárul a nemzetközi biztonsághoz. Magyarországnak különleges helye van a transzatlanti családban, az egész világon - például Afganisztánban, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban - részt vett a NATO munkájában, és ezzel segítette a stabilitás megteremtését hangoztatta. 

Vizi E. Szilveszter akadémikus, a szervezet elnöke megnyitó beszédében felidézte: a tanács 20 éve, Antall József miniszterelnök javaslatára alakult, feladata az volt, hogy előmozdítsa Magyarország NATO-csatlakozását. Ennek a 20 évnek a sikertörténete - mondta -, hogy ebben az időszakban valamennyi magyar kormány támogatta az ország NATO-tagságát.

Az elnök szerint jelenleg a szervezet legfőbb célja, hogy segítse a transzatlanti elvek és értékek minél szélesebb körű elfogadását a magyar társadalomban. Az emlékülésen felszólalt Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője, és beszédet mondtak a szervezet alapítói is: Kodolányi Gyula, Bod Péter Ákos és Szent-Iványi Ágnes.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett

Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett

Vízpárát figyeltek meg a Holdon, ez fontos lehet

Vízpárát figyeltek meg a Holdon, ez fontos lehet

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Marsi Anikónak meggyűlt a baja a szavakkal

Elhagyja az országot az "Ágyat az anyukának"-akciót szervező sárbogárdi apuka

Elhagyja az országot az "Ágyat az anyukának"-akciót szervező sárbogárdi apuka

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele