szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eldöntötte Bajnai Gordon, hogy visszatér a politikába, és a 2014-es kormányváltásra készülő politikai erőket fogja támogatni - értesült a hvg.hu. Információink szerint a volt miniszterelnök a Milla október 23-i rendezvényén akarja bejelenteni mindezt. Visszatérése egyelőre megosztja az MSZP-t és az LMP-t.

Egy október 23-i ünnepi rendezvényen tervezi bejelenteni Bajnai Gordon, hogy visszatér a politikai életbe, és támogatni kívánja a 2014-es kormányváltást célul tűző szervezeteket – értesült több forrásból is a hvg.hu. Információink szerint a korábbi miniszterelnök az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű Facebook-csoportnak a budapesti Szabad sajtó útra tervezett demonstrációján fog beszédet mondani.

Mint arról korábban MSZP-s források, illetve a volt kormányfő stábjából származó információk alapján a hvg.hu beszámolt, Bajnai már eldöntötte, hogy visszatér a közéletbe, csak a megfelelő időpontot kereste, hogy döntését nyilvánossá tegye.

©

Bajnai Gordon a 2010-es országgyűlési választások után visszavonult a közélettől, megalapította a Haza és Haladás nevű alapítványt, ahol munkatársai szakpolitikai kérdések elemzésével foglalkoztak. Először tavaly januárban szólalt meg, amikor az alapítvány blogján közzétett írásában bírálta a kormányt, és arról értekezett: ha egyik ellenzéki párt sem erősödik meg a választásokig, akkor „a számottevő demokratikus ellenzék erőinek” össze kell fogniuk. Később több interjút is adott, konferenciákon adott elő, vidéki fórumokon vett részt, de nyilvános fellépésein eddig minden alkalommal azt hangsúlyozta, hogy még nem döntött arról, vállalna-e miniszterelnök-jelöltséget a következő választáson.

Lezárnák a múltat

"Több szervezet, vidéki és fővárosi rendezvény szervezője megkereste Bajnai Gordont, hogy mondjon beszédet október 23-án. Mindenkivel egyeztettünk-egyeztetünk ezekben a hetekben. Amíg az érintettek nem kaptak személyes választ, szerencsétlen dolog volna konkrétumokról nyilatkozni a sajtónak, ezért a híresztelést nem kommentáljuk" - közölte megkeresésünkre Gyurkovics Tamás, a Bajnai-stáb médiaügyekkel foglalkozó munkatársa. Megkerestük Szigetvári Viktort, a Haza és Haladás választási szakértőjét, az MSZP korábbi kampányfőnökét is, de ő nem kívánta értesülésünket kommentálni, sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta azt, helyette Gyurkovicshoz irányított.

A Fejezzük be a múltat! című október 23-i rendezvény felhívása szerint a Milla a tüntetésen „egy új társadalmi szövetség programját” hirdeti meg. „E szövetség legfontosabb célja, hogy az ahhoz csatlakozó polgárok közreműködésével lerakjuk az új magyar köztársaság alapjait” – fogalmaz a hetekkel ezelőtt a FB-ra kihelyezett közlemény. A múlt héten csütörtökön a Szolidaritás nevű mozgalom úgy döntött, nem szervez az ünnepre külön demonstrációt, hanem csatlakozik a Milla rendezvényéhez. Az ATV vasárnap sugárzott Szabad szemmel című műsorában Juhász Péter Milla-főszervező kitérő választ adott a Bajnai október 23-i szerepeltetésére vonatkozó kérdésre, a hvg.hu-nak sem akarta kommentálni a volt kormányfő esetleges visszatéréséről szóló híreket.

Tudomásunk szerint Bajnai Gordon nem a szocialisták kormányfőjelöltjeként, de nem is egy választási párt élén kíván visszatérni a magyar politikába, hanem az LMP, a Milla és más „civil szervezetek” közös miniszterelnök-jelöltjeként. Választási párt létrehozására már nincs idő, egy esetleges siker esetén pedig Bajnai nem szeretne a majdani szocialista frakció foglya lenni – értesült a hvg.hu.

Osztott siker

Úgy tudjuk, Bajnai környezete arra számít, hogy a döntéssel olyan nyomás alá helyezhetik az ő indításától húzódozó szocialistákat, amelynek révén az MSZP 2013 folyamán meggondolhatja magát az ellenzéki összefogás ügyében. Ez a szocialista párton belül a hvg.hu információi szerint komoly feszültséget gerjesztett, ugyanis Mesterházy pártelnök stábja ellene van a szövetségi politikának. Információink szerint úgy véli, a parlamenten kívüli erők közül több komolytalan, nincs érdemi társadalmi bázisuk. Ugyanakkor az LMP-ről az a véleménye, hogy a kisebbik ellenzéki párttal nagyon nehéz egyezkedni, túl nagy áldozatokat követelne az MSZP-től a közös indulás, a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalícióról pedig úgy vélekedik, hogy a támogatóinak többsége volt MSZP-s, akik a választásokon úgyis visszatérnek a párthoz. (Gyurcsány szeptember végén a Facebook-oldalán azt írta, „a megoldás kulcsa” Bajnai kezében van, a DK támogatná miniszterelnök-jelöltségét.)

Bajnai egy edelényi fórumon - merre van a vissza?
©

Ezzel szemben a pártban van egy olyan – elsősorban Kiss Péter volt kancelláriaminiszter és Lendvai Ildikó korábbi pártelnök fémjelezte – csoport, amely úgy gondolja, az MSZP-nek nemcsak az LMP-vel, hanem a parlamenten kívüli politikai csoportosulásokkal, Millával, 4K-val, Szolidaritással együtt kellene működnie. Szerintük erre azért van szükség, mert az MSZP elutasítottsága még mindig magas, az ellenzéken belüli vetélkedés pedig visszatetszést kelt a bizonytalan választókban, akik viszont nagyon elégedetlenek a kormánnyal.

Más kérdés, hogy – amint az Schiffer András volt frakcióvezető múlt heti, hvg.hu-nak adott interjújából is kiderül – az LMP-ben sem osztatlan az ellenzéki összefogás, illetve Bajnai indulásának támogatottsága.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gavra Gábor - M. László Ferenc Itthon

Bajnai már döntött, de az MSZP-ről visszapattanhat

Az ellenzéki együttműködés hiányában, és az MSZP erősödése miatt egyre szűkül a politikába való visszatérését lebegtető Bajnai Gordon mozgástere. A volt kormányfőnek az LMP-vel szövetségre lépésben reménykedő stábja Mesterházy Attila MSZP-elnökkel került szembe, aki az elmúlt egy évben vaskézzel szervezte át a pártját arra törekedve, hogy egyedül vághasson neki a 2014-es választásoknak. Az MSZP-ben komoly viták folynak a kampánystratégiáról, így arról is, kell-e a szocialistáknak egy külső miniszterelnök-jelölt, és mit nyernének Bajnai indításával.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Schiffer: Egyértelmű nem Bajnai miniszterelnökségére

A Fidesz mellett az MSZP is a kétpártiság fenntartásában érdekelt, ezért az LMP szocialistákkal való összeborulása a 2014-es választási kampányban felérne az öngyilkossággal. Ennek megfelelően súlyos hibának tartaná Schiffer András, ha pártja részt venne egy esetleges Bajnai-kormányban. A jelenlegi miniszterelnök csak akkor győzhető le szerinte, ha a 2014-es választások tétje nem az ő maradása vagy leváltása lesz, hanem a Fidesz-kormány teljesítményét és jövőképét állítják majd pellengérre. Interjú az LMP korábbi frakcióvezetőjével.

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Rangos díjat érdemelt ki az Orbán-féle luxusrepülőzést megíró cikk

Rangos díjat érdemelt ki az Orbán-féle luxusrepülőzést megíró cikk

A hivatal cáfol: Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért

A hivatal cáfol: Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

Amerikai rockbanda készített klipet Hadházyék tüntetésén - videó

Amerikai rockbanda készített klipet Hadházyék tüntetésén - videó