szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lélektanilag fontos győzelemnek tartja az MSZP soproni időközi választáson elért sikerét a szocialista párt elnöke. Mesterházy Attila hétfőn újságíróknak azt mondta: ez azt bizonyítja, hogy egy jó jelölttel és egy reális programmal legyőzhető a Fidesz.

A pártelnök azért is országos jelentőségűnek tartja az MSZP-s jelölt győzelmét a vasárnapi soproni időközi önkormányzati választáson, mert Orbán Viktor kormányfő így többé külföldön és saját frakciója előtt sem hivatkozhat arra, hogy a Fidesz minden időközi választást megnyert a kormányváltás óta. Ezzel összefüggésben arra is utalt, hogy múlt vasárnap az MSZP Tolna megyei elnökhelyettese független jelöltként győzött a dunaföldvári polgármester-választáson.

Az MSZP elnöke azt mondta: a szocialista párt színeiben induló Varga Gyula soproni győzelme azt bizonyítja, hogy egy jó jelölttel, egy reális programmal "és sok személyes találkozással" legyőzhető a Fidesz, még akkor is, ha a kormányoldal megpróbálja az erőforrásokat és a médiafelületeket a maga javára fordítani.

A hvg.hu hétfőn arról írt, hogy a szocialista kormányt 2009 áprilisa és 2010 májusa között vezető Bajnai Gordon eldöntötte, hogy visszatér a politikába, és a 2014-es kormányváltásra készülő politikai erőket fogja támogatni, mindezt pedig az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) október 23-i rendezvényén jelenti be.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az MSZP kész lenne-e Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét támogatni, Mesterházy Attila megismételte: az lesz a szocialisták 2014-es kormányfőjelöltje, akivel győzni lehet, erről azonban szerinte még korai beszélni.

Arra, hogy a szocialista párt javasolja-e támogatóinak a részvételt a Milla-tüntetésén, úgy válaszolt: az MSZP-nek minden, az Orbán-kormánnyal szembeni demonstráción ott a helye, ha egyetért annak céljaival, és ha a szervezők nem kérik a pártok távolmaradását, ez igaz ebben az esetben is. Arra a felvetésre, hogy a Milla-tüntetés szervezői az elmúlt húsz év politikájával szemben határozzák meg magukat, Mesterházy Attila azt mondta: ez nehezen értelmezhető, mivel Bajnai Gordon miniszterelnök volt ebben az időszakban. Azzal viszont egyetért - tette hozzá -, hogy az elmúlt húsz év politikai megoldásait meg kell haladni.

Egy újabb kérdésre Mesterházy Attila azt mondta, ő valószínűleg nem lesz ott a Milla-tüntetésen, családi programot tervez aznap délutánra, az MSZP pedig délelőtt konferenciával emlékezik meg október 23-áról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Összeszedték a pécsi virológusok, mit lehet tudni a kínai vakcináról, amelyből a kormány rendelt

Összeszedték a pécsi virológusok, mit lehet tudni a kínai vakcináról, amelyből a kormány rendelt

Nálunk nem ajánlott kismamáknak a koronavírus elleni oltás, de van, ahol megkaphatják

Nálunk nem ajánlott kismamáknak a koronavírus elleni oltás, de van, ahol megkaphatják