szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Óvodás akció, reklámfogás, az MSZP-hatalom restaurációja, oligarcházás – ellentmondásos reakciók születtek az elmúlt egy hétben az ellenzéki térfélen Bajnai visszatérési kísérletével kapcsolatban. Az MSZP-ben, az LMP-ben, a Millában és a Szolidaritásban is feszültségeket gerjesztett az október 23-ra tervezett akció, azóta is megy az üzengetés, a beszólogatás. Összeszedtük az elmúlt napok aranyköpéseit.

„Reklámnak ez nagyon jó, de – ahogy Ági mondta – óvodás az egész” – adott igazat az MSZP elnökségi tagja, Szanyi Tibor az ATV vasárnapi műsorában a pártból tavaly nagy viták után kivált DK-s politikusnak, Vadai Ágnesnek, aki élesen bírálta a Bajnai Gordont is felléptető Milla október 23-i rendezvényét. Szanyi nem az egyetlen ellenzéki politikus, aki leszólta az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) demonstrációját. Amióta a hvg.hu megírta, hogy a volt miniszterelnök ezen a rendezvényen jelenti be visszatérését a politikába, az ellenzéki térfélen folyamatosan üzengetnek, beszólnak egymásnak azok, akik eddig is csak egyetlen dologban értettek egyet: 2014-ben le akarják váltani az Orbán-kormányt.

A múlt héten a hvg.hu számolt be róla, hogy a 2009-2010 közötti kormányfő elfogadta a Milla felkérését, hogy szónokoljon az ünnepi rendezvényen, ahol beszéde több lesz egyszerű bejelentkezésnél, a választásokig hátralevő időszak teendőiről, az ellenzéki együttműködés lehetőségeiről, lehetséges formáiról fog beszélni.

A cikkünk megjelenése utáni napokban Bajnai visszatérésére reagálva szinte mindenki mindenkivel összeveszett, de még a Milla által meghívott előadók közül is sokan elhatárolódtak a volt miniszterelnöktől, aki október 23-án előttük vagy utánuk fog beszélni a kormányváltás lehetőségeiről és az összefogásról. Összegyűjtöttük az elmúlt napok legerősebb mondatait, beszólásait.

Óvodás vita

Az ATV-ben a Milla elnöke, Juhász Péter, Vadai és Szanyi azon kapott össze, hogy a demonstrációt meghirdető szervezet korábban felkérte a politikusokat, hogy ne vigyen magával senki pártlogót, zászlót, ha elmennek a tüntetésre, magánemberként tegyék. A Fejezzük be a múltat! című rendezvény felhívása is bosszantotta az előző parlamenti ciklusokban is szerepet vállaló politikusokat, akik szerint a Milla igazságtalanul bírálja őket, amikor "elmúltnyolcévezik", és felelőssé teszik őket, hogy politikájukkal hozzásegítették a Fideszt a kétharmadhoz.

Bajnai és Mesterházy egy 2009-es MSZP kongresszuson
©

Vadai úgy érezte, hogy a pártlogók eltanácsolása miatt ő nem szívesen látott vendég, mert kitűző hiányában nem tudja megtartani politikai identitását. Szanyi egyetértett Vadaival, de ő arra buzdított, hogy mindenki, aki csak akar és tud, menjen el a tüntetésre. Juhász visszaszólt a két politikusnak azt hangoztatva, „nem magától esett a nyakunkba Orbán Viktor, hanem előtte közösen voltak maguk kormányon, talán nem véletlen, hogy ők kétharmadot kaptak”, viszont az MSZP és a DK szavazóira igenis számítanak.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció az első Bajnaira vonatkozó hír megjelenése óta támadja a volt miniszterelnököt, amiért a Milla rendezvényén akarja bejelenteni a visszatérését. Gyurcsány az ATV Egyenes beszéd című műsorában egy hete azt nyilatkozta, beszélt a volt miniszterelnökkel, és azt tanácsolta neki, ne legyen „biodíszlet” a Milla rendezvényén, amely sokat árt azzal, hogy „egyenlőségjelet tesz az Orbán-kormány jogállamot felszámoló működése és az elmúlt húsz év politikai történései közé”. Gyurcsány egy blogbejegyzésében pedig úgy fogalmazott: a múlt megtagadása egy hazugság, amiben nemcsak a Milla, hanem a Szolidaritás és az LMP is osztozik. Ezen sértődött meg Szanyi is a vasárnapi tévéműsorban, aki ugyan 2006 és 2009 között Gyurcsány legfőbb kritikusa volt az MSZP-ben, most mégis úgy vélekedett, hogy „2002 és 2010 között ez az ország többet fejlődött, mint történelmének ezer éve során bármikor”. A Juhász és a Szanyi közti tévés konfliktus miatt az Index szerdai értesülései szerint az MSZP nem fogja az aktivistáit mozgósítani és buszokkal vidékről a fővárosba hozni.

"Szálljanak le a múltról"

Bár a Milla azóta finomított a rendezvény címén, amit Jelen vagy!-ra változtattak, és a „Szálljanak le a múltról, és legyenek jelen!” szlogennel egészítettek ki, a pártok távoltartása továbbra is cél. Ezen a Szolidaritás sértődött meg. A szakszervezeti szervezetből politikai mozgalommá alakult Szolidaritás vezetője, Kónya Péter múlt héten úgy nyilatkozott, ők bátorítják a velük együtt a Millához csatlakozókat arra, hogy használják az általuk támogatott pártok és mozgalmak logóit. Erre a hvg.hu-nak Juhász úgy reagált, a szervezők és nem a Szolidaritás vezetői határozzák meg a tüntetésen a szabályokat.

Juhász Péter - zárt karokkal?
©

Szanyi ugyan támadta Juhászt és a Millát az ATV-ben, az MSZP elnöke, Mesterházy is a múlt meghaladásáról beszélt egy múlt heti sajtótájékoztatón, amikor Bajnai visszatérésére azt mondta, „Tök jó (...), minden segítő kézre és új gondolatra szükség van az ellenzéki oldalon az elmúlt húsz év politikai megoldásainak meghaladásához”. A volt miniszterelnökről viszont megjegyezte, „nagy baj lenne, ha csak egy ember lenne alkalmas az ország vezetésére”.

Korábban a hvg.hu arról számolt be, hogy az MSZP-t megosztja a korábbi kormányfő bejelentkezése: a pártelnök stábja ugyanis ellene van a szövetségi politikának. Információink szerint úgy véli, a parlamenten kívüli erők közül több komolytalan, nincs érdemi társadalmi bázisuk, az LMP szavazói pedig nem biztos, hogy pártolnák az MSZP-vel való összefogást.

Harmadik pólus

Bajnai visszatérése a tervezett Milla-demonstráción valóban megosztotta az LMP-t. Míg Schiffer András korábbi frakcióvezető a hvg.hu-nak adott interjújában „egyértelmű nemet” mondott a Bajnaival való együttműködésre, Karácsony Gergely, az LMP volt kampányfőnöke a Rádió Q-ban azt mondta, bárkivel bármekkora összegben fogadni merne, hogy „2014-ben Bajnai nyer”. Végül a pártot vezető választmány a múlt héten úgy döntött, LMP nem vesz részt a Bajnai visszatérésének bejelentésére alkalmat adó demonstráción, a volt miniszterelnökhöz való viszony a novemberi kongresszuson még komoly vitákat gerjeszthet.

Schiffer egyértelmű nemet mondott
©

Az LMP számára szinte ugyanis megoldhatatlan dilemmát jelent Bajnai megjelenése. Az ellenzéki pártban néhány hónapja egy úgynevezett „harmadik pólus” tervét szövögették, amelyben az LMP mellett a Milla, a szakszervezeti aktivisták által létrehozott Magyar Szolidaritás Mozgalom és a 4K! nevű törpepárt alkotna új „politikai közepet”, amely reményeik szerint képes lenne átnyúlni a régi szekértáborokon is. Bár azóta az LMP politikusai többször is jelezték, a párt nem megy a Milla-demonstrációra, de szimpatizánsaikat arra buzdítják, legyenek jelen.

A tüntetésen részvételre szólított fel Dorosz Dávid a párt parlamenti képviselője, és Scheiring Gábor, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője is. Hasonlóan érvelt a párt iránti szimpátiáját nyíltan vállaló Kettős Mérce nevű indexes blog is, azzal érvelve, hogy Bajnai körül kikristályosodhat egy, a Fideszt és az MSZP-t is meghaladó „harmadik pólus” október 23-a után.

„Az MSZP-hatalom restaurációjának első lépése”

Nemcsak az MSZP-ben, az LMP-ben, a Szolidaritásban vagy a DK-ban okozott gondot az október 23-i várható események megítélése, hanem maga a Milla is meghasonlott. A szervezet honlapja például címlapon hozta az Átlátszó.hu összeállítását Bajnai gazdasági ügyeiről „oligarchának” nevezve a volt miniszterelnököt. Juhász Péter rögtön az után, hogy nyilvánosságra került Bajnai visszatérése, azonnal hűtötte a kedélyeket hangsúlyozva, nem Bajnai Gordon lesz a vezérszónok.

Dopeman - pártlogót lát Bajnai homlokán
©

A jelenlegi állás szerint a jövő héten kilencen szólalnak majd fel a rendezvényen. Köztük lesz Tamás Gáspár Miklós filozófus is, aki a Bajnai és a Milla körüli kavarásról szóló cikkünkhöz fűzött kommentjében azt írta, „a dolog egyre bizarrabbul hangzik. A Milla demonstrációján – úgy fest – én is beszélni fogok. De tudtommal ez 56-os megemlékezés, és mindenekelőtt tiltakozó nagygyűlés, nem pedig Bajnai Gordon választási kampányának nyitóeseménye”. Később a Népszabadságban már azt írta, függetlenül attól, mit gondolnak Bajnai 2010 előtti szerepéről, a kormányellenes rendezvényen mindenkinek ott a helye. Szintén tiltakozott a felszólalók közül bloggerünk, Balavány György is. A Magyar Nemzet volt újságírója a hvg.hu-n megjelent írásában leszögezte, „Bajnai még soha, sehol nem határolódott el világosan az előző kormány vétkeitől. És amíg ezt nem teszi, (…) addig bizony, Bajnai ’visszatérése a politikába’ nem jelent mást, mint az MSZP-hatalom restaurációjának első lépését”.

Hasonlókat írt a Milla egy korábbi szavazásán „alternatív köztársasági elnöknek” választott Dopeman is, aki részt vesz ugyan a rendezvényen, de nem lesz szónok. A Népszabadság blogján megjelent interjújában úgy fogalmazott: „tudom, nem párttag, de mindenki tudja, hogy ő volt a miniszterelnök, ott van a homlokán a pártlogó. Mindenből részes volt az elmúlt években. Bajnai szerepeltetése szerintem csak egy jófajta PR-akció".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Bajnai: Magyarország cakkban van

2010-ben negatív fordulat történt: az elmúlt két év a kudarc veszélyét hordozza magában. Nemzeti érdekünk, hogy ebben azonnali és radikális fordulatot hajtsunk végre - mondta Bajnai Gordon egy konferencián. A volt miniszterelnök szerint az EU-s felzárkózást tekintve Magyarország most egy cakkban van, egy hosszú cikk után.

PLT Nyüzsi

Lehet-e Bajnai a beteg ellenzék orvosa?

Egy Bajnai-párt nemcsak az ellenzék erősorrendjét írhatná felül, de azt a reménytelen szitut is, hogy jelen pillanatban Magyarországon populista kormánynak van populista ellenzéke.

hvg.hu Itthon

Nem lép be Bajnai egyesületébe a "fideszes nagyágyú"

Nem a Milla jelenti Bajnai Gordon politikai visszatérésének bázisát, hanem egy általa létrehozott új egyesület – értesült az atv.hu. A lap úgy tudja, Bajnai stábjában szerepet kaphat Urbán László, aki az első Orbán-kormány pénzügyminiszter-jelöltje volt. A hvg.hu információi szerint azonban Urbán semmilyen Bajnai által vezetett, létező vagy a későbbiekben létrejövő szervezetnek nem tagja és nem is lesz tagja, viszont szakmai koordinátorként közreműködik a Haza és Haladás Alapítvány gazdaságpolitikai projektjében.

HVG Itthon

Ünnep Bajnaival - Egyedülálló úr keresi...

A személyiségétől némiképp idegen szerepben készül visszatérni a politikai küzdelmek színpadára Bajnai Gordon, aki október 23-át, az Egymillióan a Sajtószabadságért csoport (Milla) rendezvényét választotta a hosszú ideje lebegtetett „come back” színhelyéül.