szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Támogatja a budapesti Ferenciek tere átalakítását, de további forgalomcsökkentő lépéseket és kerékpársávok kialakítását javasolja négy civil szervezet.

A Levegő Munkacsoport, a Magyar Közlekedési Klub, a Szeretem Budapestet Mozgalom, valamint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) csütörtökön azt közölte: az eddigi egyeztetéseken mindig szempont volt a kerékpáros közlekedés javítása a Kossuth Lajos utca tengelyében, és cél volt a villamos visszaépítésének előkészítése, ezek azonban a bemutatott anyagban szerintük nem szerepeltek.

A civil szervezetek álláspontja szerint továbbra is megmaradna a "durva zaj- és levegőszennyezés, az autópályaérzés", amely zavarja a lakókat és a turistákat.

Arra kérték a belvárosi önkormányzatot és a Budapesti Közlekedési Központot, hogy az építkezés után ne állítsák vissza a kétszer kétsávos autóforgalmat a Ferenciek tere és a Kossuth Lajos utca teljes hosszában, vigyék középre mindkét buszsávot, és legyen mindkét oldalon kerékpársáv.

Feleslegesnek tartják a tér északi oldalára tervezett járdaszigetet, és nagyobb teret adnának a gyalogos-kerékpáros forgalomnak. Hozzátették: a többi csak a sávok felfestésének kérdése.

Ezek az átalakítások elengedhetetlenek ahhoz, hogy később megvalósuljon a Kossuth Lajos utcai forgalomcsillapítás is, ha azonban a tervek nem változnak, akkor az az ötéves változtatási tilalom miatt hosszú időre lekerülne a napirendről - írták a civil szervezetek.

Rogán Antal, az V. kerület polgármestere szerdán jelentette be, hogy a következő két évben átépítik a Ferenciek terét. Átalakítják a forgalmi rendet, a buszokat a középső sávokba vezetik, megszüntetik a közúti aluljárót, és mindenütt felszíni gyalogos kapcsolatokat létesítenek. A Március 15. tér déli szakaszán pedig új fel- és lehajtót alakítanak ki az Erzsébet hídra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején