szerző:
MTI

Nem az új parlament felállásakor, hanem csak a helyhatósági választások után lépnének életbe az önkormányzati posztok összeférhetetlenségére és a javadalmazásra vonatkozó szabályok.

Az Index csütörtökön írt arról, hogy amennyiben elfogadják a vonatkozó javaslatot, akkor a 2014-es országgyűlési választás után még egy fél évig nem kellene lemondaniuk a polgármesteri tisztségükről azoknak a politikusoknak, akiket a következő ciklusra újraválasztanak képviselőnek. A portál információi szerint a budapesti önkormányzati vezetők szerdai találkozóján fogalmazódott meg, hogy módosítani kellene a néhány hónapja elfogadott szabályozást.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöke ugyanakkor azt mondta az MTI-nek: a szerdai tanácskozáson valóban felmerült az összeférhetetlenség eltolása, azért, mert Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke jövő hétre összehívta az önkormányzati érdekszövetségeket egy megbeszélésre, amelynek témája egyebek mellett az új összeférhetetlenségi és javadalmazási szabályok. Hozzátette, hogy a BÖSZ elnökeként amiatt kérte ki a budapesti polgármesterek véleményét, hogy milyen álláspontot képviseljen a találkozón.

Az önkormányzati érdekképviselet vezetője úgy vélte: logikus, ha a ciklus végéig ugyanazok a feltételek maradnak, amivel az érintettek 2010-ben vállalták a polgármesterséget, képviselőséget - és amellyel megválasztották őket.

Láng Zsolt azt is hangsúlyozta, hogy a BÖSZ zárt munkamegbeszélésén számtalan más aktuális kérdéssel is foglalkoztak, így például az iskolák állami kézbe adásával, a budapesti rendőrök pótlékának lehetőségével és az alapellátást végző egészségügyi intézmények, járóbeteg szakrendelők kérdésével.

Utalt az Index cikkére is, amelyben a portál a főpolgármester-választásra vonatkozó szabályok átírását helyezte kilátásba. Leszögezte: ez, vagy a Fővárosi Közgyűlés leendő összetétele szóba sem került a tanácskozáson. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya