szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem az új parlament felállásakor, hanem csak a helyhatósági választások után lépnének életbe az önkormányzati posztok összeférhetetlenségére és a javadalmazásra vonatkozó szabályok.

Az Index csütörtökön írt arról, hogy amennyiben elfogadják a vonatkozó javaslatot, akkor a 2014-es országgyűlési választás után még egy fél évig nem kellene lemondaniuk a polgármesteri tisztségükről azoknak a politikusoknak, akiket a következő ciklusra újraválasztanak képviselőnek. A portál információi szerint a budapesti önkormányzati vezetők szerdai találkozóján fogalmazódott meg, hogy módosítani kellene a néhány hónapja elfogadott szabályozást.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöke ugyanakkor azt mondta az MTI-nek: a szerdai tanácskozáson valóban felmerült az összeférhetetlenség eltolása, azért, mert Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke jövő hétre összehívta az önkormányzati érdekszövetségeket egy megbeszélésre, amelynek témája egyebek mellett az új összeférhetetlenségi és javadalmazási szabályok. Hozzátette, hogy a BÖSZ elnökeként amiatt kérte ki a budapesti polgármesterek véleményét, hogy milyen álláspontot képviseljen a találkozón.

Az önkormányzati érdekképviselet vezetője úgy vélte: logikus, ha a ciklus végéig ugyanazok a feltételek maradnak, amivel az érintettek 2010-ben vállalták a polgármesterséget, képviselőséget - és amellyel megválasztották őket.

Láng Zsolt azt is hangsúlyozta, hogy a BÖSZ zárt munkamegbeszélésén számtalan más aktuális kérdéssel is foglalkoztak, így például az iskolák állami kézbe adásával, a budapesti rendőrök pótlékának lehetőségével és az alapellátást végző egészségügyi intézmények, járóbeteg szakrendelők kérdésével.

Utalt az Index cikkére is, amelyben a portál a főpolgármester-választásra vonatkozó szabályok átírását helyezte kilátásba. Leszögezte: ez, vagy a Fővárosi Közgyűlés leendő összetétele szóba sem került a tanácskozáson. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!