szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ökopárt kongresszusán a többség arra szavazott, hogy ne lépjenek be az Együtt 2014 Mozgalomba. A döntés győzelem Schiffer András számára, és a kooperatív Karácsony Gergely-Jávor Benedek tengely képviselte politika háttérbe szorulását jelenti. Jávor Benedek lemondott a frakcióvezetésről, Schiffer András ugyanakkor azt mondta lapunknak, nem akar frakcióvezető lenni.

Többségében úgy döntött az LMP kongresszusa, hogy nem lesz az Együtt 2014 ellenzéki mozgalom része, bár Bajnai Gordonék elsőként az ökopártot hívták meg. Az LMP-ben hetek óta folyt a vita az „együttműködni akarók” és a „függetlenség pártiak” között. Utóbbiakat Schiffer András vezeti, aki a hvg.hu-nak még októberben adott interjújában azt mondta, elfogadhatatlan számára, hogy Bajnai Gordon legyen az ellenzéki együttműködés miniszterelnök-jelöltje.

Ehhez képest Jávor Benedek frakcióvezető az MTI-nek egy hete arról beszélt, felelőtlenség lenne nem tárgyalni Bajnaiékkal. Jávor Benedek lemondását azzal indokolta, hogy nem tud azonosulni a kongresszus döntésével, de reméli, sikeres lesz az LMP, bár „nem bízik benne”. Schiffer András ugyanakkor tudósítónk kérdésére cáfolta, hogy frakcióvezető akarna lenni.

Előzőleg szenvedélyes beszédben érvelt Karácsony Gergely az Együtt 2014-gyel való együttműködés mellett az LMP kongresszusán - jelentette a helyszínről tudósítónk. A képviselő szerint nem lesz olyan ellenzéki párt 2014-es választásokon, amelyik egyedül indul. Karácsony után egy küldött arról beszélt, vidéken az emberek már nem tudják, hogy fűtsenek vagy egyenek, akkora a nyomor; "ennél rosszabb már nem lehet", mindenképpen le kell váltani az Orbán-kormányt. Egy másik küldött szerint ha nem működnek együtt, "ott állnak majd letolt gatyával" a választásokon. Egy másik delegált arról beszélt munkatársunknak, akárhogy döntenek, az "egyszerű küldötteken" úgyis elveri a sajtó a port, "a mi k... anyánkat, ez lesz a visszhangja a döntésünknek" - mondta.

Azért más fontos dolgok is történtek az LMP kongresszusán
©

A vita végén a delegáltak a párt stratégiájának és az együttműködésnek az elfogadásáról is szavaznak. Az MTI információi szerint két, az esetleges együttműködésről szóló javaslat van terítéken. Az egyik kizárná az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást adna arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködésről. Ennek feltétele lenne az, hogy partnereik „tisztázzák a múlthoz való viszonyukat”.

A másik lehetséges elképzelés szerint az LMP megkezdené az esetleges csatlakozásról szóló tárgyalásokat, ennek alapja az a 17 pontban összefoglalt „vízió” lenne, amelyik a párt szakpolitikai elképzeléseit tartalmazza. Ezek egy új adórendszertől a paksi atomerőmű bővítésének leállításáig terjednek. Emellett egy esetleges belépést - amiről a párt januári kongresszusa szavazna - attól tenne függővé, hogy az LMP vétójogot élvezne az együttműködéshez később csatlakozó szervezetek, illetve az Együtt 2014 közös miniszterelnök-jelöltjének meghatározásakor – értesült az MTI. Tudósítónknak ugyanakkor egy küldött azt mondta, a stratégiában gyakorlatilag azt fogalmazták meg, hogy "aki akar együttműködést, az lépjen be az LMP-be, így azt a partnerek biztosan elutasítják majd".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hamarosan Budapestre is indíthat járatot a Laudamotion

Hamarosan Budapestre is indíthat járatot a Laudamotion

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Egy sikertörténet vége: ma temetik a Portugált

Fogy a kormány ideje, ha pénzt akar látni Brüsszelből

Fogy a kormány ideje, ha pénzt akar látni Brüsszelből

Chrome böngészőt használ? Most frissítsen, a Google módosította az egyik leggyűlöltebb funkcióját

Chrome böngészőt használ? Most frissítsen, a Google módosította az egyik leggyűlöltebb funkcióját

Álmaink dömpere: ilyen egy repülőgép-hajtóműves hatalmas Volvo teherautó

Álmaink dömpere: ilyen egy repülőgép-hajtóműves hatalmas Volvo teherautó

Brexit-patt: egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti időszakot

Brexit-patt: egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti időszakot