szerző:
MTI

Az LMP nemet mondott az Együtt 2014-hez való csatlakozásra, de bármilyen más típusú együttműködésre nyitott - foglalta össze az ellenzéki párt kétnapos kongresszusának döntéseit Csiba Katalin szóvivő vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Jávor Benedek ugyanakkor kérdésesnek nevezte, hogy a párt tényleg meg akarna egyezni. A frakcióvezető megismételte, hogy lemond posztjáról, ahogy ezt teszi a háromból két helyettese, Szabó Tímea és Karácsony Gergely is. 

Heltai László szóvivő a stratégiai vitairat két legfontosabb pontját ismertette a csillebérci tájékoztatón. Ezek szerint az LMP nem köt választási együttműködést a jelenlegi parlamenti pártokkal, és olyan kormányban sem kíván részt venni, amelyet Magyarország valamelyik volt miniszterelnöke vezet.

Szóvivőtársa, Csiba Katalin közölte, szombaton "vibráló, demokratikus vita" folyt egy olyan kérdésben, amely nemcsak az LMP, de az ország sorsának szempontjából is döntő lehet.

Az LMP az Együtt 2014-ről szóló szavazáson azt monda ki, hogy "az együttműködés igen, a csatlakozás nem" - hangsúlyozta a szóvivő, aki hármat emelt ki a csatlakozást elutasító érvek közül. Ezek szerint nincs információjuk arról, hogy milyen érték- és programközösség áll fent az LMP és az Együtt 2014 között. Hozzátette, hogy nem tisztázott a mozgalom szocialistákhoz fűződő viszonya. A legfőbb érvként azt említette, hogy az Együtt 2014-ben Bajnai Gordon, illetve több, az előző kormányokhoz kötődő politikus is fajsúlyosan jelenik meg.

Jávor Benedek, Csiba Katalin és Heltai László szóvivők
©

 

Az LMP nemet mondott a csatlakozásra, de bármilyen más típusú együttműködésre nyitott. Ezt kívánják elősegíteni azzal a kilenc kérdéssel, amit feltesznek az Együtt 2014-nek - mondta Csiba Katalin.

A kérdéseket sorolva azt mondta, szeretnék, ha az Együtt 2014-ben részt vevő szervezetek tisztáznák a viszonyukat a 2002 és 2010 közötti kormányzati ciklus legfontosabb döntéseihez. Ezek között említette az államadósság növekedését, a kiemelt beruházásokat, a multinacionális befektetők előnyben részesítését a hazai vállalkozókkal szemben, a bankrendszer szabályozását, a devizahitel-krízis kialakulását és kezelését. Szintén kérdéseket tesznek fel a közszolgáltatások piacosítását szolgáló lépésekről, a kistelepülésekről, a birtok- és energiapolitikáról, valamint a közpénzen folytatott kormányzati propagandáról - közölte a szóvivő, aki szerint ezzel meg is indul a párbeszéd a két szervezet között.

Kérdésre válaszolva Csiba Katalin úgy fogalmazott, hogy a hozzájuk eljuttatott megállapodástervezetet elutasították, de minden más típusú együttgondolkodásra igent kell mondaniuk. Heltai László hozzátette, nem kell belépniük ahhoz az Együtt 2014-be, hogy más típusú együttműködéseket, például programegyeztetéseket végre tudjanak hajtani. Az LMP ügyek mentén eddig is együttműködött másokkal, akár parlamenti pártokkal is - tette hozzá, Csiba Katalin pedig azt hangsúlyozta: pártjuk szakított azzal a hagyománnyal, hogy a politikai szövetségek eddig mindig valami ellen jöttek létre. Szavai szerint meg kell tanulni valami érdekében szövetséget kötni, és ezek csak programalapú szövetségek lehetnek.

Jávor Benedek ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a szombaton elfogadott stratégiai vitairat egy olyan út mellett teszi le a voksot, amelyik felett "eljárt az idő". Az Együtt 2014 mozgalomról szóló döntés formálisan nyitva hagyja a lehetőséget a tárgyalások megkezdésére, de a stratégiai vitairatban foglalt kitételek és a párbeszéd megindításához kitűzött feltételek kétségbe vonják annak a szándékát, hogy az LMP valóban valamilyen megegyezést akarna - jelentette ki.

Leszögezte, habár legitimnek tartja az elfogadott stratégiát és a csatlakozást elutasító döntést, azok nem állnak összhangban az általa megfogalmazott elképzelésekkel. A politikus ezért megerősítette, hogy lemond frakcióvezetői posztjáról, a döntést hétfőn Kövér László házelnöknek is jelezni fogja. Hozzátette, hátralépésével lehetőséget kíván adni az LMP-nek, hogy minél hatékonyabban végre tudja hajtani a szombaton elfogadott döntést.

Egyúttal azt is bejelentette, hogy Szabó Tímea és Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes is lemond tisztségéről, ezért a képviselőcsoport élére egyelőre annak harmadik helyettes vezetője, Mile Lajos kerül.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem tervezi, hogy csatlakozzon az Együtt 2014 mozgalomhoz. Hozzátette, egyelőre megtartja parlamenti mandátumát, de a frakcióval és a párt vezetésével egyeztetnie kell arról, "hogyan tovább".

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára

Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára

Hivatalos: itt az új Bentley Continental GT V8

Hivatalos: itt az új Bentley Continental GT V8

Elképesztő vontatás az autópályán

Elképesztő vontatás az autópályán

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

Sztrájk készül a BKV-nál

Sztrájk készül a BKV-nál

Előzetesbe került a csecsemőgyilkossággal gyanúsított nő

Előzetesbe került a csecsemőgyilkossággal gyanúsított nő