szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pert indított az ÁJK HÖK Figyelő blog az ELTE ellen, hogy megtudja, pontosan mennyiből és hogyan gazdálkodik a helyi hallgatói önkormányzat - közölte az Átlátszó.hu. A blog közérdekű adatigénylését korábban visszautasították.

Az ÁJK HÖK Figyelő blog pert indított a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet segítségével az ELTE ellen, hogy kikérjék a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) gazdálkodási adatait - közölte az Átlátszó.hu.

A felperes, G. Szabó Dániel, aki az intézmény hallgatója azt szeretné megtudni, hogy mire költ az ELTE jogtudományi karának hallgatói önkormányzata évente hozzávetőleg 21 millió forintot. Korábbi bejegyzésük szerint ebből az összegből 7,7 millió forint a jutalomkeret részét képezi, amelynek elosztásáról a hallgatói önkormányzat elnöke lényegében egyedül dönt.

A blog szerint korábban már történtek lépések a HÖK gazdálkodásának átláthatóbbá tételére. Az egyik javaslat szerint csak olyan személy kaphatott volna pénzt a HÖK-től, aki beleegyezett volna abba, hogy a nevét, a juttatás indokát és az összeget a HÖK honlapján nyilvánosságra hozzák. A javaslatot leszavazták.

Ezután az ÁJK HÖK Figyelő közérdekű adatigénylést is beadott a HÖK-höz és az ELTE-hez, a kérést azonban elutasították. Hosszas levelezés után a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalását is kérték, amelyben a NAIH azt közölte, hogy a HÖK gazdálkodásának adatai közadatnak minősülnek, tehát azokat ki kell adni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly

Új présüzemet épít a Mercedes Kecskeméten

Új présüzemet épít a Mercedes Kecskeméten

Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni

Soha nem látott Van Gogh-festményért lehet sok millió eurót fizetni