szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak januárban 32 esetben hibásodtak meg az új metrószerelvények. A BKV most arra kötelezte a gyártót, hogy telepítse újra az egész szerelvényt vezérlő számítógépes programot. A vállalat szerint várható volt, hogy eleinte sok apró gond lesz az Alstom metróival.

Nem telik el nap, hogy ne romlana el valamelyik a darabonként 1 milliárd forintért vásárolt Alstom metrószerelvényekből. Csak januárban 32 alkalommal hibásodott meg az új metró, tíz esetben az utasokat is le kellett szállítani.

A BKV nem engedi a továbbiakban, hogy a gyártó tovább szerelgesse a járműveket, új számítógépes program telepítésére kötelezték az Alstomot - adta hírül a Blikk.

Múlt vasárnap azért állították ki a forgalomból az egyik járművet, mert elromlott a kamerája, amely a visszapillantó tükör szerepét tölti be a vonaton. Nélkül a vezető nem látja például, ha valakit odacsuk az ajtó . mondta Bíró Endre, a Metórért Egyesület elnöke. Bíró szerint nagy baj, hogy legtöbbször a metrót vezérlő számítógépes program romlik el.

A BKV pontosan ezért kötelezi az Alstomot új szoftvert telepítésére. A vállalat sajtóosztálya szerint az utasok biztonságát veszélyeztető hiba nem fordult elő. A BKV számított rá, hogy a kezdeti időszakban sok kisebb hiba előfordul majd, amiből a cég fontos "üzemeltetési tapasztalatot" szerez.

"Aligha bagatell hibák ezek. Hiszen ugyanaz a szoftver vezérli többek között a kétféle fékrendszert is, ami ha elromlik, akár tragédiához is vezethet. Ha a számítógépes program rossz, az egész jármű rossz. Ha a szoftvert kicserélik, már nem ugyanaz a jármű lesz, mint amit leszállított az Alstom" - mondta Bíró Endre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb rejtélyes elefánttetemeket találtak Botswanában

Újabb rejtélyes elefánttetemeket találtak Botswanában

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban