szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Párbeszéd Magyarországért (PM) arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab) és kérjen alkotmányossági normakontrollt a hétfőn elfogadott polgári törvénykönyv (Ptk.) kapcsán.

Dorosz Dávid független képviselő az MTI-nek azt mondta, hogy a polgári törvénykönyv az ország egyik legfontosabb törvénye, hiszen az emberek naponta kerülnek olyan élethelyzetekbe, amelyeket a magánjogi kódex szabályoz. A Párbeszéd Magyarországért viszont aggályosnak tartja, ahogy a Fidesz-KDNP végigvitte a jogszabály parlamenti vitát, ugyanis törvénybe még az utolsó pillanatban is módosítások kerültek bele - mondta a képviselő.

A politikus példaként említette, hogy az új Ptk. nem tartalmazza az üzleti titokra való hivatkozás tilalmát. Ezzel „egy akkora kiskaput teremtett a Fidesz, amin keresztül Simicska Lajos és Nyerges Zsolt oda-vissza tudja kihozni az állami pénzek milliárdjait” - jelentette ki. A KDNP pedig az utolsó pillanatban össze-vissza változtatta a családjogi szabályozásokat, így az élettársi kapcsolatot a szerződéses jogi szabályozások közé pakolták át, amit a Párbeszéd Magyarországért tagjai semmilyen módon nem tudnak elfogadni – tette hozzá.

Véleménye szerint ezek a példák is azt mutatják, hogy a Ptk.-val olyan problémák vannak, amelyek több százezer embert és családot érintenek. Ezért a törvényt mindenképpen az Alkotmánybíróság elé kell utalni - vélte Dorosz Dávid.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Karácsony: Adják ide a vakcinát és beoltjuk Budapestet

Karácsony: Adják ide a vakcinát és beoltjuk Budapestet

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe