szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vannak olyan információk a birtokukban, hogy a magyar kormány tevékenységét külföldről akadályozni akarják gazdasági érdeksérelmek miatt. Miként arról is tudnak, hogy Erdélyből, Kárpátaljáról nemzetbiztonsági szempontból kockázatos egyének próbálnak meg élni a befektetésekért cserébe könnyített letelepedési szabályokkal – mondta a hvg.hu-nak az Információs Hivatal vezetője. Pásztor István szerint, lehet olyan ország, amely ellenséges szándékokkal juttat pénzt hazai politikai szervezeteknek.

hvg.hu: Mi motiválta, hogy a nyilvánosság elé lépjen? Nem jellemző, hogy titkosszolgálati vezetők gyakran nyilatkozzanak.

Pásztor István: Tényleg nem szokványos, de mivel nemrég jelentősen megváltozott az Információs Hivatal irányítási rendszere, a Külügyminisztériumtól átkerültünk a Miniszterelnökség irányítása alá, úgy gondoltuk, ennek apropóján érdemes lenne egy kicsit bemutatni a tevékenységüket.

hvg.hu: A honlapjukon még az szerepel, hogy a külügy alá tartoznak. Csak azért kérdeztem, mert kísérték politikai viták a szolgálatok átszervezését. Nem ez volt az indok, hogy egy kicsit a nyilvánosság előtt erősítse az IH pozícióját?

P. I.: Semmi ilyen nem motivált, azt gondolom, bizonyos viták minden átszervezést kísérhetnek, ennek nincs jelentősége. Tartalmilag semmiben nem változik az Információs Hivatal feladata. A változás legfeljebb annyi, hogy a Miniszterelnökség direktebb módon tudja a feladatokat meghatározni, lerövidülhet a döntéshozatali idő.

hvg.hu: Miben szükségesebb direktebb irányítás?

P. I.: Mindenért, ami a kormány munkáját segíti, és külföldről kell hozzá híreket szerezni, felelősséggel tartozunk. Nagyon széles a spektrum.

hvg.hu: A Terrorelhárítási Központtal (TEK) nincsenek hatásköri átfedések? Ők is részt vesznek külföldi akciókban.

P. I.: Nincsenek, együttműködésre vagyunk ítélve. Az IH az információk megszerzéséért felel, a TEK pedig végrehajtja az akciót, ha ez szükséges.

hvg.hu: Ha már erről beszélünk: mit gondol a TEK akcióiról? Nagyon harsányak, látványosak, de azért néha a kötekedők szerint hagynak maguk után szakmai hiányosságokat.

P. I.: Erről Pintér Sándor belügyminisztert, vagy Hajdu Jánost, a TEK vezetőjét kellene megkérdezni.

hvg.hu: Új főnöke, Lázár János drámai bejelentést tett a parlamentben a szerencsejátékokról szóló törvény módosításakor: azt mondta, egyes bűnözői körök már a politikával is kapcsolatokat építettek ki, és azért kellett olyan meglepetésszerűen lépni, mert döntéshozókat befolyásolhattak volna. Önöknek ezekkel a körökkel volt dolguk?

P. I.: Nem, ezek nem külföldi bűnözői körök voltak.

Pásztor István: vannak gyanús jelek Erdélyben és Kárpátalján
©

hvg.hu: Mi a helyzet a külföldiekkel? Egyre több a munkájuk? Mi a tendencia?

P. I.: A tendencia az, hogy ezek a körök egyre több területen próbálják megvetni a lábukat, így nekünk egyre több helyen kell figyelnünk.

hvg.hu: Jellemzően hol kell önöknek tevékenykedniük? Hol keletkeznek ezek az információk?

P. I.: Nem titok, nagyjából évek óta ugyanazokról a térségekről beszélünk, elsősorban Kelet-Európára és a Balkánra kell figyelnünk.

hvg.hu: Más térség, esetleg konkrét ország, amivel sokat kell foglalkozniuk? A nemzetközi bundaügy szálai például egészen Kelet-Ázsiáig vezetnek.

P. I.: Nincs ilyen, amit konkrétan megnevezhetnék.

hvg.hu: Lázár János a svájci bankszámlákon tárolt mesés összegek felkutatásában és hazairányításában is nagy szerepet szánt önöknek. Hogy állnak a munkával?

P. I.: Az IH-nak az információszerzésben lehet szerepe ebben az esetben is, de nem az a cél, hogy titkosszolgálati akciókra kerüljön sor.

hvg.hu: Keletkezett már ebből felhasználható információ?

P. I.: Igen.

Direktebb irányítás alá került az Információs Hivatal
©

hvg.hu: Azt is figyelik, hogy egy-egy párt, politikai szervezet kap-e kockázatos eredetű pénzeket külföldről? Hogy esetleg Magyarország felé nem jószándékú ország finanszíroz-e ilyeneket?

P. I.: Ez összetett ügy. A pártok, politikai mozgalmak működésének törvényességét idehaza több szervezet is ellenőrzi. A mi szerepünk – természetesen a megfelelő jogszabályi kereteket betartva – ebben annyi, hogy ellenőrizzük a vonatkozó külföldi eredetű információt, hogy aztán ez idehaza miként csapódik le, már nem a mi hatáskörünk.

hvg.hu: Van ilyen ország?

P. I.: Lehet.

hvg.hu: Úgy tűnik, egyre többen érdeklődnek a befektetéshez kötött letelepedési lehetőség iránt. Ez mennyi munkát ad önöknek? Fennállhat a veszélye, hogy nemzetbiztonsági szempontból kockázatos egyének is letelepedhetnek itt?

P. I.: Nem akarjuk elvenni a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kenyerét, de ha külföldön keletkezik ilyen információ, természetesen vizsgálnunk kell. Ha például Erdélyben vagy Kárpátalján jutunk ilyen birtokába, akkor feldolgozzuk.

hvg.hu: Folyik ilyen tevékenység Erdélyben vagy Kárpátalján az IH részéről?

P. I.: Igen, igyekszünk felderíteni a kockázatot jelentő egyéneket.

hvg.hu: Sajtóhírek szerint Iránból is nagy az érdeklődés. Iránnal is foglalkoznak?

P. I.: Bármely külföldi információt figyelnünk kell.

hvg.hu: Az állampolgársági kérelmek esetében is figyelnek? Fennállhat a kockázata, hogy a környező országok szolgálatai felhasználhatják a könnyített magyar állampolgárságot érdekeik érvényesítésére.

P. I.: Ilyen is van, természetesen ezzel is foglalkozunk, mert fennállhat a lehetősége, hogy az ön által is említett szolgálatok nem jó szándéktól vezérelve használnak fel ilyen lehetőségeket.

hvg.hu: Kormányzati politikusok részéről visszatérő téma, hogy mivel úgymond „komoly gazdasági érdekeket sértünk”, külföldről ezért próbálják támadni, nehezíteni a kormány tevékenységét, netán a forintot gyengíteni ennek érdekében. Önök találkoztak ezzel?

P. I.: Nekünk az ország gazdasági biztonságával is foglalkoznunk kell, igen, vannak ilyen információk. Persze ez nem azt jelenti, hogy pénzügytechnikai manővereket hajtunk végre, ez nem a mi dolgunk.

hvg.hu: Többet kell ilyen ügyekkel foglalkozniuk, mint mondjuk néhány éve?

P. I.: Igen, mert nagyobbak a kormány elvárásai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kinevezték az Információs Hivatal új főigazgatóját

Kinevezte Pásztor Istvánt az Információs Hivatal (IH) új főigazgatójává Orbán Viktor kormányfő. A pénteki hatályú kinevezés a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg. Pásztor István a szervezet élén Pető Tibort váltja.

Pfizerre kapott Sinopharmot egy szerb férfi, és most nincs jól

Pfizerre kapott Sinopharmot egy szerb férfi, és most nincs jól

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott