szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még egy év van a választásokig, de a jelekből az látszik, a korábbinál is durvább eszközökkel és még nagyobb volumenű illegális finanszírozással zajlik majd a politikai harc. Az Átlátszó.hu blogja arra volt kíváncsi, miből finanszírozza a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány a működését, illetve miből és mennyit költ a békemenetes Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a Gyurcsány-Bajnai lejáratókampányra.

"Abban sok újdonság nincs, hogy a pártok kiszervezik a kampány egy részét – gondoljunk a Magyar Vizsla-ügyre –, inkább az új, innovatív finanszírozási technikák az érdekesek" – olvasható az Átlátszó.hu blogján. A sok csatornán folyó küzdelemnek a blog az Átlátszó profiljába vágó elemét, a kampányfinanszírozás átláthatóságát vizsgálta. Ennek jegyében levelet írtak két politikaközeli szervezetnek, és azt kérték, tegyék megismerhetővé a gazdálkodásukra vonatkozó adatokat. Arra voltak kíváncsiak, miből finanszírozza a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány a működését, illetve miből és mennyit költ a békemenetes Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a Gyurcsány-Bajnai lejáratókampányra. Egyiket sem sikerült megtudniuk.

Sem az Orvosi Kamara, sem a Református vagy az Evangélikus Egyház, sem további, a szervezet honlapján felsorolt társadalmi szervezetek nem csatlakoztak a Békemenetet és a Bajnait ekéző plakátkampányt jegyző Civil Összefogás Fórumhoz, derítette ki az atlatszo.hu. A CÖF-tagszervezetek között fantomcivilek is feltűnnek, és a Kárpát-medencei magyarság legitim képviselőjeként pózoló, harcosan kormánypárti Civil Összefogás Fórum jogi státusza is tisztázatlan.

©

"A Haza és Haladás Alapítvány egész más pályán mozog persze, mint a CÖKA, és vélhetőleg a költségvetése is más nagyságrend. Ennek ellenére sem válaszoltak semmit, többszöri megkeresésre. A CÖKA vezetője viszont előbb nem válaszolt, majd a második megkeresésünkre kerek perec megtagadta a vonatkozó dokumentumokba való betekintést. Csizmadia László, a CÖKA kuratóriumának elnöke szerint semmi sincs úgy, ahogyan korábban írtuk: a »Békemenet«-eket abszolváló CÖF tagjai nem fantomtagok, az általa irányított szervezet nem folytat politikai tevékenységet (mert abban »lelkek találkoznak«), és a kuratórium döntéseinek nyilvánosságát előíró alapszabályi rendelkezések sem azt jelentik, hogy ezek a döntések nyilvánosak volnának" – olvasható a blogon. A teljes bejegyzést itt olvashatják!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések

Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések

A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor

A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott