szerző:
MTI

Rábólintott a Fővárosi Közgyűlés a Budapest Szerződésre. A dokumentumnak két pillére van: a fővárosi adósságállomány 60 százalékos állami átvállalása, valamint az, hogy a következő évek nagy fővárosi fejlesztéseit közösen dolgozza ki a kormány és a főváros vezetése. A szerződés az ellenzék szerint humbug: a szocialisták szerint úgy tűnik, hogy a budapestieknek hálásnak kellene lenniük, mert az eddigi pénzbeli és vagyoni "elkobzások" nyolcadát visszakapják.

Jóváhagyta a kormány és a főváros közötti, Budapest 21 elnevezésű szerződést a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A képviselők 20 igen szavazattal, 10 ellenszavazat mellett döntöttek így.

A megállapodást március 8-án írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester, a dokumentum hatályba lépésének feltétele volt a testület jóváhagyása.

Adósságot vállal át és felkarolja a BKV-t az állam

A dokumentumnak két pillére van: a fővárosi adósságállomány 60 százalékos állami átvállalása, valamint az, hogy a következő évek nagy fővárosi fejlesztéseit közösen dolgozza ki a kormány és a főváros vezetése.

A kormány a szerződésben vállalja, hogy támogatja a fővárossal egyeztetett, a közösségi közlekedésre és egyéb városfejlesztési tervre irányuló projektlista megvalósítását. A kabinet emellett a fővárosi közösségi közlekedés zavartalan működtetése érdekében május 20-ig lépéseket tesz, beleértve a működés stabilitását biztosító intézkedéseket is.

A 4-es metró forráshiányának megszüntetéséről és a beruházás kapcsán felmerülő többletköltségek finanszírozásáról augusztus 31-ig állapodik meg a kormány és a főváros.

A dokumentum kimondja, hogy a kormány egyetért egyebek mellett az elektronikus jegyrendszer bevezetésével, együttműködik a Duna-parti területek egységes fejlesztésében és hasznosításában, valamint további jövőbeni megállapodásokat helyez kilátásba.

Ellenzék: humbug a szerződés

A Párbeszéd Magyarország (PM) szerint a főváros és a kormány között megkötött Budapest21 elnevezésű szerződés nem tartalmaz semmilyen számon kérhető konkrétumot.

Kaltenbach Jenő fővárosi képviselő a párt nevében a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt azt mondta, hogy az adósságátvállalás az egyetlen konkrét pont, amelyet viszont nevetségesnek nevezett, mert az elmúlt két és fél évben annyira "lerohasztották" Budapestet, hogy csődbe menne, ha a kormány nem vállalna át valamit. A főváros "lerohasztása" a rezsicsökkentéssel folytatódik, mivel ezzel az önkormányzat bevételeit csökkentik - tette hozzá. 

A közgyűlés szocialista frakcióvezetője elfogadhatatlannak nevezte a Budapest21 szerződést a testület ülése előtt. Horváth Csaba szerint úgy tűnik, hogy a budapestieknek hálásnak kellene lenniük, mert az eddigi pénzbeli és vagyoni "elkobzások" nyolcadát visszakapják. A szocialisták arra kérik Tarlós István főpolgármestert, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Budapest megkapja az őt megillető forrásokat, az államosításnál pedig kapja meg a megfelelő ellentételezést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megerősítette társelnökei pozícióját a Párbeszéd

Megerősítette társelnökei pozícióját a Párbeszéd

Gulyás Gergely: A CEU oktatójának haladéktalanul bocsánatot kell kérnie

Gulyás Gergely: A CEU oktatójának haladéktalanul bocsánatot kell kérnie

Nagyszerű duplát lőtt Sallói, főcsoportdöntőben a csapata – videó

Nagyszerű duplát lőtt Sallói, főcsoportdöntőben a csapata – videó

Csunderlik Péter: A rövidlátó Superman

Csunderlik Péter: A rövidlátó Superman

Amit csak kevesen tudnak: így lehet lerázni a "lerázhatatlan" hőmérőt – videó

Amit csak kevesen tudnak: így lehet lerázni a "lerázhatatlan" hőmérőt – videó

ByeAlex csinált egy kis reklámot a fogorvosoknak

ByeAlex csinált egy kis reklámot a fogorvosoknak