szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rábólintott a Fővárosi Közgyűlés a Budapest Szerződésre. A dokumentumnak két pillére van: a fővárosi adósságállomány 60 százalékos állami átvállalása, valamint az, hogy a következő évek nagy fővárosi fejlesztéseit közösen dolgozza ki a kormány és a főváros vezetése. A szerződés az ellenzék szerint humbug: a szocialisták szerint úgy tűnik, hogy a budapestieknek hálásnak kellene lenniük, mert az eddigi pénzbeli és vagyoni "elkobzások" nyolcadát visszakapják.

Jóváhagyta a kormány és a főváros közötti, Budapest 21 elnevezésű szerződést a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A képviselők 20 igen szavazattal, 10 ellenszavazat mellett döntöttek így.

A megállapodást március 8-án írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester, a dokumentum hatályba lépésének feltétele volt a testület jóváhagyása.

Adósságot vállal át és felkarolja a BKV-t az állam

A dokumentumnak két pillére van: a fővárosi adósságállomány 60 százalékos állami átvállalása, valamint az, hogy a következő évek nagy fővárosi fejlesztéseit közösen dolgozza ki a kormány és a főváros vezetése.

A kormány a szerződésben vállalja, hogy támogatja a fővárossal egyeztetett, a közösségi közlekedésre és egyéb városfejlesztési tervre irányuló projektlista megvalósítását. A kabinet emellett a fővárosi közösségi közlekedés zavartalan működtetése érdekében május 20-ig lépéseket tesz, beleértve a működés stabilitását biztosító intézkedéseket is.

A 4-es metró forráshiányának megszüntetéséről és a beruházás kapcsán felmerülő többletköltségek finanszírozásáról augusztus 31-ig állapodik meg a kormány és a főváros.

A dokumentum kimondja, hogy a kormány egyetért egyebek mellett az elektronikus jegyrendszer bevezetésével, együttműködik a Duna-parti területek egységes fejlesztésében és hasznosításában, valamint további jövőbeni megállapodásokat helyez kilátásba.

Ellenzék: humbug a szerződés

A Párbeszéd Magyarország (PM) szerint a főváros és a kormány között megkötött Budapest21 elnevezésű szerződés nem tartalmaz semmilyen számon kérhető konkrétumot.

Kaltenbach Jenő fővárosi képviselő a párt nevében a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt azt mondta, hogy az adósságátvállalás az egyetlen konkrét pont, amelyet viszont nevetségesnek nevezett, mert az elmúlt két és fél évben annyira "lerohasztották" Budapestet, hogy csődbe menne, ha a kormány nem vállalna át valamit. A főváros "lerohasztása" a rezsicsökkentéssel folytatódik, mivel ezzel az önkormányzat bevételeit csökkentik - tette hozzá. 

A közgyűlés szocialista frakcióvezetője elfogadhatatlannak nevezte a Budapest21 szerződést a testület ülése előtt. Horváth Csaba szerint úgy tűnik, hogy a budapestieknek hálásnak kellene lenniük, mert az eddigi pénzbeli és vagyoni "elkobzások" nyolcadát visszakapják. A szocialisták arra kérik Tarlós István főpolgármestert, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Budapest megkapja az őt megillető forrásokat, az államosításnál pedig kapja meg a megfelelő ellentételezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!