szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közokirattal visszaélés miatt nyomozást rendelt el a legfőbb ügyész a Bora Bora szigetén rekedt magyar asszony ügyében – tudta meg az MTI Fazekas Géza ügyészségi szóvivőtől kedden.

A legfőbb ügyész nyomozást rendelt el közokirattal visszaélés miatt annak a magyar nőnek az ügyében, akinek külföldi férje Bora Borára csalta feleségét, majd ott megfosztotta őt irataitól. (Nyíri-Kovács Patríciával a hvg.hu-n olvashatnak interjút.)

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a legfőbb ügyésznek lehetősége van arra, hogy külföldi állampolgár által, külföldön elkövetett cselekmény miatt indítson eljárást. Hozzátette: minden nemzetközi lehetőséget igénybe fognak venni a nyomozás eredményes lefolytatása érdekében.

Közokirattal való visszaélést az követ el, "aki egy vagy több olyan közokiratot, amely nem, vagy nem kizárólag a sajátja, mástól, annak beleegyezése nélkül, jogtalanul megszerez, megsemmisít, megrongál vagy mástól jogtalanul elvesz, vagy a jogosult elől jogtalanul eltitkol". A vétségért két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A Nyíri család tavaly novemberben állt a nyilvánosság elé és számoltak be lányuk történetéről. Nyíri-Kovács Patrícia először 2011 júliusában kereste meg Félicité Mbala francia ügyvédet, hogy el akar válni férjétől. A pár ezután Francia Polinéziába utazott, hogy rendbe tegyék kapcsolatukat. Amikor azonban a nő haza akart utazni kisfiával, a férfi lelakatolta a holmijukat, és magához vette az útlevelüket. Nyíri Iván, Nyíri-Kovács Patrícia apja akkor azt mondta: az apa közokirat-hamisítást követett el azzal, hogy felhasználva az útleveleket, bejelentette francia polinéziai lakhelyre az anyát és fiát, noha az anya ehhez nem járult hozzá, nem írt alá ilyen kérvényt. Mint mondta: erre azért volt szükség, hogy hat hónap elteltével az apa beadhassa ott a válókeresetet.

A nő családja, barátai demonstrációt szerveztek a budapesti francia nagykövetség elé, és petíciót írtak alá, hogy felhívják a hatóságok figyelmét az esetre.

Az eset kapcsán Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője nyílt levélben a gyors és szakszerű intézkedést sürgette a magyar bíróságoktól a magyar nő és kisgyermeke ügyében.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium februárban jelentette be, hogy a francia szaktárcához fordul a csendes-óceáni Bora Bora szigetén rekedt asszony ügyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!